Kun SAK iski pöytään julkisesti 10 prosentin palkankorotustavoitteen, hyötyvätkö palkansaajat siitä vai pilaako työntekijäjärjestö vain maineensa työntekijöidenkin silmissä? Tätä pohti Huomenta Suomen Pöllöraati perjantaina.
– Ay-liike näyttää nyt voimaa, mikä on jäljellä. Minua nauratti, kun (SAK:n) Jarkko Eloranta esitteli tämän Ruotsin mallina, kun nimenomaan työnantajapuoli on puhunut aiemmin tästä Ruotsin mallista työehtoihin muutoksia ehdottaessaan, muistutti MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.
Palkankorotustoiveiden ryydittämiseksi Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat tiedottaneet ryppäästä vuorokauden mittaisia lakkoja eri yrityksissä. Taktiikka eroaa selvästi ay-liikkeen aiemmasta lakkoilusta. Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki muistuttaa, että kevään pitkästä lakosta jäi auto- ja kuljetusalalle (AKT) käteen vain känsät lakkokylttien kannattelusta.
– Vuorokauden lakko on ay-liikkeelle parempi, Kärki arvioi.
– Yksi päivä ei tunnu tilipussissa kovin paljon, politiikan toimittaja Jari Korkki säestää.
Vuorokauden lakkoilu ei liity uuteen lakiin, joka kieltää yli vuorokauden mittaiset poliittiset lakot, sillä nyt kyseessä on normaaleihin palkkaneuvotteluihin liittyvä työtaistelu työrauhavelvoitteen päättyessä marraskuun lopussa.
"Ei sieltä voi tulla pois viiden prosentin korotuksilla"
Mutta onko tälläkään lakkoilulla mitään vaikutusta? Jussi Kärjen mukaan SAK:n esimerkin mukaisella selkeällä korotusluvulla on vaarallista lähteä liikkeelle.
– 10 prosenttia jää niin vahvasti elämään, että sieltä neuvotteluista ei voi tulla pois viiden prosentin korotuksilla.
Ahtiaisen mukaan SAK:n jäsenille on kuitenkin rivien välissä viestitty, että odotuksia on syytä laskea. Kompromissi saattoi lipsahtaa esiin jo alkuviikon Huomenta Suomessa.
– Eloranta mainitsi, että ostovoima on kärsinyt 6 prosenttia, ja sitä lähdetään kuromaan umpeen, Ahtiainen muistuttaa.
Jari Korkilla oli selkeämpi kompromissi mielessä.
– Jos työnantaja tarjoaa nollaa ja työntekijät vaativat kymppiä, niin sovitaan että se on viisi pinnaa kahdelle vuodelle ja lähdetään kotiin. Tällainen huutokauppa julkisuudessa ei kuitenkaan ole tavallista.
Kolmikko ei usko, että hallitukselta on luvassa tilanteeseen helpotusta.
– Torstain A-talkissa tuntui, että (pääministeri Petteri) Orpo ja (valtiovarainministeri Riikka) Purra istuvat samalla tuolilla, niin hyvin on yhteiset askelmerkit sovittu.
Opposition ja gallupien kärkipuolue SDP toki lupailee puolta miljardia alle 90 000 tienaaville pienyrittäjille.
– Tässä maassa gallupin kärkeen pääsee olemalla vuoden opposition kärkipuolue. Toisten rahoilla on helppo lupailla kaikenlaista, Korkki sanoo.