Hallitus: Ulkoministeriö selvittää, voisiko maahanmuuttopolitiikkaa hallita muuttamalla kansainvälisiä sopimuksia

2:48img
Video: Suoma kuohuttaneet seksuaalirikokset puhuttivat eduskunnan kyselytunnilla torstaina.
Julkaistu 18.01.2019 13:08(Päivitetty 18.01.2019 18:43)

MTV UUTISET - STT

Hallitus kertoi tänään valmistelevansa lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta ennaltaehkäisevän toimenpidekokonaisuuden helmikuun puoliväliin mennessä sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) johdolla.

Sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköt valmistelevat ennaltaehkäiseviä toimia koulun, nuorisotyön ja sosiaalitoimen osalta.

– Ongelma on laaja, ja erityisesti lapsia ja nuoria lähestytään netissä entistä enemmän. Poliisin on panostettava erityisesti nettipoliisitoimintaan, hallitus kirjoitti tiedotteessaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus on valmis tarvittaessa valmistelemaan lisäbudjetin yhdessä opposition kanssa vielä ennen vaaleja. Hän myöntää, että lisäbudjetin tekeminen näin lähellä vaaleja olisi poikkeuksellista.

– Jos yhteistä tahtotilaa on, esimerkiksi tämä poliisin resurssiasia on sellainen, johon voidaan meidän puolestamme vastata, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa hallituksessa ei vielä puhuttu mahdollisen lisäbudjetin suuruudesta.

"Suomella ei muskeleita"

Hallitus kävi tänään läpi myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta ja päätti, että palautuksia erityisesti Irakin kanssa olisi tehostettava. Suomi kääntyy asiassa EU-komission puoleen ja neuvottelee myös samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

Sisäministeri Kai Mykkänen toivoo, että EU avaisi Irakin ja muiden keskeisten turvapaikanhakijamaiden kanssa neuvottelut vastaanottosopimuksista.

– EU yhdessä on miljardien rahoittaja Afganistaniin, Irakiin, Somaliaan ja moneen muuhunkin maahan. Me mielellämme haluamme kantaa osamme jälleenrakentamisessa – se on sitä tärkeintä turvallisuustyötä pitkällä aikavälillä – mutta kumppanuuden täytyy olla molemminpuolista, Mykkänen sanoi.

Mykkänen toivoo, että EU löytäisi asiassa yhteisen tahtotilan. Hänen mukaansa Suomi aikoo pitää asiaa esillä lähiviikkoina järjestettävissä EU:n pääministerien, ulkoministerien ja sisäministerien kokouksissa.

– Pienellä Suomella ei ole yksinään samanlaisia muskeleita mihinkään suuntaan kuin EU:lla yhdessä.

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto