Sisäministeri Mikkonen hybridiuhista: Olemme varautuneet siihen, että laajamittaista vaikuttamista kohdistuu myös Suomeen

27:57img
Eduskunnassa järjestettiin ylimääräinen kyselytunti Ukrainan sodan vuoksi.
Julkaistu 09.03.2022 13:58
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Eduskunnassa järjestettiin tänään ylimääräinen kyselytunti, jonka aiheena oli ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne ja Suomen varautuminen. 

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

MTV Uutiset seurasi kyselytuntia.

14.27: Anne-Mari Virolainen (kok.) kysyy, miten Suomi on varautunut kyberympäristön puolustamiseen, ja onko Suomen lainsäädäntö tältä osin kunnossa.

– Tämä on kokonaisuus, josta kannan myös itse syvästi huolta. Suomi on varautunut, mutta olemmeko varautuneeet riittävän hyvin, tätä pitää katsoa, pääministeri Marin vastaa.

Marinin mukaan lainsäädäntöä käydään läpi, ja hybridivaikuttamista ja kyberuhkia tullaan käsittelemään ministerityöryhmissä.

– Meillä on varmasti haavoittuvuuksia. Emme saa aukotonta järjestelmää, mutta mahdollisimman hyvin pitää olla varautunut.

14.21: Liike nyt -puolueen Harry Harkimo kysyy, miten pääministeri suhtautuu EU:n aikeisiin ottaa yhteisvelkaa. EU:n yhteisvelanottoaikeista kertoi eilen uutistoimisto Bloomberg.

Marinin mukaan velanottoon liittyvää esitystä ei ole tehty, joten asiaan ei voi muodostaa virallista kantaa. 

– Jos ennakoisin Suomen kannanmuodostusta niin välineisiin, jotka auttavat maita auttamaan itseään, voisimme suhtautua myönteisesti. Uskallan ennakoida, että suhtautuisimme kielteisesti kaikkiin avustusmuotoisiin kokonaisuuksiin, joita elpymisvälineessä käytettiin. 

14.18: Kristillisdemokraattien Sari Essayah  kysyy, voitaisiin kuinka nopeasti Suomi aikoo päästä eroon Venäjältä tuotavasta energiasta, ja olisiko hallitus valmis perumaan kotimaisen uusiutuvan dieselin verotuen leikkaamisen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Suomen tilanne Venäjältä tuotavan energian suhteen on jo hyvä verrattuna muihin Euroopan maihin.

14.11: Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus antaa lähiviikkoina eduskunnalle selonteon, joka koskee ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi taloutta ja huoltovarmuutta.

– Ajatuksena on, että selonteko kattaa kaikki ulottuvuudet, joihin kriisi vaikuttaa.

14.09: Tilanne itärajalla on varsin rauhallinen. Me olemme varautuneet siihen, että erilaista laajamittaista vaikuttamista tulee kohdistumaan myös Suomeen. Meillä on nyt jo mahdollisuus sulkea raja-asemia, vastaa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).

14.08: Perussuomalaisten Riikka Purra kysyy, miten hallitus aikoo varautua hybridivaikuttamiseen, kuten laajamittaiseen maahantuloon.

Purra nostaa esille sen, että sisäministeriön tekemässä selvityksessä ei katsota mahdolliseksi keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottamista tilanteessa, jossa siirtolaisia vyörytetään vihamielisessä tarkoituksessa rajan yli.

– Nyt kun uhkataso on noussut, oletteko valmiit korjaamaan tämän kansallisen haavoittuvuuden? Purra kysyy.

14.07: Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan internet ja suorat kansalaiskontaktit Venäjälle ovat nyt tärkeitä, jotta maan kansalaiset saavat oikeaa tietoa Ukrainan sodasta.

– Venäjällä on kielletty tiedotusvälineitä ja estetty pääsy oikeaa tietoa levittäviin tiedotusvälineisiin. Huoli on suuri, että siellä ollaan pimennossa sen suhteen, mistä tässä hyökkäyksessä on kysymys.

14.06: SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kysyy, mitä EU voisi tehdä sen eteen, että venäläiset saisivat oikeaa tietoa sodasta. Tuomiojan mukaan Venäjä pimittää kansalaisiltaan oikeaa tietoa ja uhkaa tiedon levittäjiä vankeusrangaistuksilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta