MTV Säätytalolla: Miten valmiuslakia uudistetaan? Näin ministerit kommentoivat asiaa portailla

Katso päivän tärkeimmät uutiset Livestä LIVE

Eduskuntapuolueiden edustajat kokoontuvat keskustelemaan valmiuslain uudistamisesta.

Suomen kannalta huipputärkeän valmiuslain vaativat uudistustyöt ovat käynnistyneet. Poliitikot miettivät tänään uudistamisen suuntaviivoja Säätytalolla.

Järeällä lainsäädännöllä on tarkoitus antaa Suomen viranomaisille mahdollisuudet toimia sota-aikana tai muissa poikkeusoloissa.

MTV seuraa Säätytalon sisääntulokommentteja tässä artikkelissa.

11.53: Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan kokonaisuudessaan lain uudistus on neljän vuoden prosessi. Keskeisimpinä asioina tänään käsitellään uudistuksen syitä, mitkä asiat ovat nyt nousseet keskusteluun ja miltä maailma tulevaisuudessa näyttää.

Voisiko hybridiuhan kirjata lakiin nopeutetusti?

– Olemme jo aikaisemmin sanoneet, että mahdollisimman paljon pitäisi normaalilainsäädännössä tehdä. Valmiuslaki ei ole sellainen lainsäädäntö jota tehdään pikaisessa aikataulussa vaan silloin pitää normaalia lainsäädäntöä kehittää. Tältä osin on pystytetty työryhmä sisäministeriöön. 

11.51: Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että valmiuslaissa on ilmeisiä muutostarpeita. Hän pitää hyvänä, että keskustelua käydään kaikkien puolueiden kanssa. 

Häneltä kysyttiin myös pääministerin toiminnasta viikonloppuna. Hän ei halunnut ottaa kantaa pääministerin ja valtiosihteeri Henrik Haapajärven väliseen "rikkinäiseen puhelinlankaan".

– Koronatilanne tuntuu Suomessa ja monilla työpaikoilla ja niin se tuntuu nyt myös valtioneuvoston ja eduskunnan työskentelyssä.

11.42: Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui Säätytalolle ja kommentoi sekä valmiuslain muutoksia sekä viikonloppuista "bilekohua".

Marinin mukaan hallitus on valmis arvioimaan valmiuslain nopeaa muuttamista asioissa, joissa muutostarve on akuutti. Koko lain uudistaminen etenee kuitenkin normaalissa aikataulussa.

Hän vastasi myös median kysymykseen viikonlopun kohusta koskien hänen juhlintaansa korona-altistumisen jälkeen Helsingin yöelämässä.

Hän sanoo, ettei tiennyt valtioneuvoston tuoreimmasta koronaohjeistuksesta ministeriöille.

– Olemme tätä eilen selvittäneet. Minä en ole ohjeistusta henkilökohtaisesti saanut. Tämä on tullut kyllä sihteereille. Olemme eilen tarkistaneet, onko tämä ohjeistus tullut minulle sähköpostiin tai iltakansioon. Tämänhetkinen tietomme on ettei ohjeistusta ollut toimitettu enkä tiennyt tällaisen ohjeistuksen olemassaolosta.

– Se ei ole mikään syy, minun olisi pitänyt tietää. Kuten olen viime viikonlopun osalta todennut, minun olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa ja ymmärrystä.

Aiheesta lisää täällä

11.36: Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kommentoi MTV:lle Säätytalolla, että valmiuslakiin on saatava nopeasti lisäys, joka antaa Suomelle mahdollisuuden jopa keskeyttää turvapaikanhaku tarvittaessa, mikäli jokin ulkovalta käyttäisi tätä painostuskeinona Suomea vastaan. Esimerkiksi hän antaa tilanteen Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

– Koronapäivityksen lisäksi nopeana toimenpiteenä täytyy tällaiseen Valko-Venäjän tyyppiseen, turvapaikanhakijoilla painostamiseen liittyvät valmiudet säätää valmiuslakiin. Se täytyy tehdä nopeammin kuin neljässä vuodessa.

Mistä on kyse?

Viimeksi valmiuslain uudistamisen tarve on noussut esiin, kun Valko-Venäjä on painostanut Puolaa ohjaamalla maiden väliselle rajalle runsaita määriä turvapaikanhakijoita.

Oppositiopuolueet jättivät marraskuussa välikysymyksen siitä, olisiko Suomi varautunut vastaavaan tilanteeseen. Oppositio vaati, että valmiuslakiin kirjattaisiin mahdollisuus pysäyttää turvapaikkahakemusten vastaanotto kokonaan.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan hakemusten vastaanoton täysi keskeyttäminen ei perustuslain ja kansainvälisten sopimusten takia ole mahdollista.

HS:n haltuunsa hankkiman viranomaisselvityksen mukaan nykyisessä valmiuslaissa on aukko esimerkiksi juuri laajamittaisen maahantulon hybridiuhan kohdalla.

Uudistuksille halutaan laaja parlamentaarinen tuki

Valmiuslain uudistustarpeista on puhuttu laajemminkin koko koronapandemian aikana. Valmiuslain pykäliä otettiin Suomessa käyttöön tautitilanteen vakavoituessa sekä keväällä 2020 että keväällä 2021.

Tänä vuonna alkaneeseen uudistustyöhön osallistuvat sekä hallitus- että oppositiopuolueet, jotta poikkeusaikoja varten tarkoitetulle lainsäädännölle saataisiin laaja tuki eri puolueilta.

Helsingin Säätytalolla kokoontuvat tänään eduskuntapuolueiden edustajat. Mukana on myös sisäministeri Mikkonen ja oletettavasti eräitä muitakin ministereitä. 

Lue myös:

    Uusimmat