Virkamiestyöryhmä ehdottaa Suomen kolmea rahapeliyhtiötä yhdistettäväksi. Näin ollen Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto muodostaisivat tulevaisuudessa yhden suuren rahapeliyhtiön.
Kolmen rahapeliyhtiön yhdistämisen tarkoituksena on turvata suomalainen rahapelimonopoli ja estää pelihaittojen lisääntyminen.
- Digitalisoituvassa toimintaympäristössä on yhä vaikeampaa puolustaa kolmen erillisen peliyhtiön olemassaoloa, koska niiden pelit eivät saisi olla keskenään samanlaisia, sisäministeri Päivi Räsänen perustelee.
Virkamiestyöryhmä luovutti kolme vaihtoehtoista ratkaisumallia sisältävän selvityksensä tänään sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.). Ensimmäisessä vaihtoehdossa jatkettaisiin nykyisellä tilanteella, toisessa RAY ja Veikkaus yhdistyisivät ja Fintoto jäisi ulkopuolelle, ja kolmannessa kaikki kolme peliyhtiötä yhdistettäisiin.
Selvitys tervetullutta
Yhdistämisehdotuksessa mukana olevat peliyhtiöt pitävät selvitystä tervetulleena, kunhan päätös tehdään nopeasti.
Suomen Hippos ry:n toimitusjohtaja Pekka Soinin mukaan selvitykselle on tarvetta.
- Jos haluamme turvata edunsaajien asemaa ja vastuullisesti viedä sitä eteenpäin, niin tällaista pohdintaa joudutaan käymään.
Samoilla linjoilla on Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen.
- Meillä on rahapelijärjestelmä, joka tuottaa todella paljon arvoa suomalaisille. On tärkeää, että vaihtoehtoja on mietitty ja asiaa kehitetään eteenpäin.
RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski muistuttaa, että tärkeintä on, että päätökset tehdään nopeasti.
- Tällöin epävarmuus jää pois. Tähän mennessä tehdyn pohjatyön pohjalta on hyvä tehdä jatkoratkaisuja.
Ei muutoksia pelaajien arkeen
Päivi Räsänen suhtautuu erittäin luottavaisesti kolmen rahapeliyhtiön yhdistymisen toteutumiseen hyvin tehdyn selvitystyön ja parlamentaarisen tuen takia.
- Pitäisin realistisena, että meillä olisi yksi yhteinen Suomen peliyhtiö vuoden 2017 alusta lähtien.
Räsäsen mukaan mahdolliset muutokset rahapeliyhtiöiden yhdistämisissä eivät juurikaan näkyisi tavallisten pelaajien arjessa.
- Tuotto-osuudet menevät edelleenkin samoille edunsaajille, kuten liikuntaan, sosiaali- ja terveysjärjestöille sekä raviurheiluun. Ne vain lasketaan erilaisten matemaattisten mallien mukaisesti.