Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) suhtautuu erittäin luottavaisesti kolmen rahapeliyhtiön yhdistymisen toteutumiseen.
Hänen mukaansa hanke on tulevasta hallituspohjasta riippumatta varmalla pohjalla hyvin tehdyn selvitystyön ja parlamentaarisen tuen takia.
– Nyt meillä on poliittinen yksimielisyys siitä, että haluamme säilyttää rahapelimonopolin. Poliittinen yksimielisyys on myös siitä, että meidän täytyy tehdä tämä rakenneuudistus säilyttääksemme monopolin, Räsänen sanoi.
Yhdistymisen toteutumiseen uskoo vahvasti myös rahapeliasioiden parlamentaarisen ohjausryhmän johtaja Ilkka Kanerva (kok.).
Räsäsen mukaan on realistinen tavoite, että uusi peliyhtiö aloittaisi toimintansa vuoden 2017 alussa.
– Siihenkin saa ryhtyä töitä tekemään nopeasti, sisäministeri sanoo.
Nykyisen peliyhtiöt Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys RAY ja Fintoto ovat uudistuksen suhteen odottavalla kannalla. Veikkaus ei ota kantaa järjestelmän rakenteeseen, mutta pitää suomalaisen rahapelijärjestelmän elinvoimaisuuden säilyttämistä tärkeänä.
Fintoton omistava Suomen Hippos puolestaan odottaa lisäselvitystä siitä, miten hevosalan tulevaisuus turvattaisiin yhden yhtiön rahapelijärjestelmässä.
Raha-automaattiyhdistyksen toiminnanjohtajan Velipekka Nummikosken mukaan olennaista on, että päätöksiä alkaa syntyä nopeasti.
– Tässä tulee kuitenkin tiettyä epävarmuutta henkilöstön ja edunsaajien osalta, RAY:n Nummikoski sanoo.
Ammattiliitto Pro puolestaan arvostelee rahapeliyhtiöiden yhdistämistä ehdottavaa selvitystä. Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan selvitys keskittyi virkamiesnäkökulmaan ja unohti henkilöstön.
Pro ja rahapeliyhtiöiden henkilöstö ovat huolissaan siitä, että yhdistämiskaavailut johtaisivat työpaikkojen vähenemiseen. Muutos myös todennäköisesti merkitsisi kotimaisen rahapelitarjonnan vähenemistä ja yksipuolistumista, Pron Malinen arvioi.