Hallituskriisi myllertää – tässä ovat pääministeri Sipilän lähiviikkojen kolme vaihtoehtoa

Sipilä9
Pääministeri Juha Sipilä Ylen A-studion keskustelussa. Lehtikuva
Julkaistu 12.06.2017 21:39

MTV UUTISET-STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitäisi yhdessä kokoomuksen kanssa löytää uusi enemmistöhallitus. Tässä ovat lähiviikkojen vaihtoehdot.

1. Todennäköisin täydennys pienpuolueilla

Keskustan, kokoomuksen, RKP:n ja kristillisdemokraattien porvarihallitus hallitsisi maata äärimmäisen niukalla enemmistöllä, kun puolueilla on nyt 101 kansanedustajaa.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue on valmis istumaan neuvottelupöytään uutta hallitusta muodostettaessa. RKP tippui kaksi vuotta sitten oppositioon, jossa puolue oli ollut edellisen kerran 1970-luvulla. Uuteen hallitusohjelmaan pitäisi kirjailla varmaankin toisen kotimaisen kielen valinnaisuutta koskevan kokeilun lopettaminen ja Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen säilyttäminen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että mahdollisesta osallistumisesta uuteen hallitukseen keskustellaan puolueen eduskuntaryhmässä ja puoluehallituksessa.

Essayahin mukaan on aivan liian aikaista sanoa, millä ehdoilla kristillisdemokraatit voisi olla mukana uudessa hallituksessa. Kaatuvan hallituksen keskeneräisistä uudistuksista kristillisdemokraatit tuskin hyväksyy alkoholilain muuttamista. Nelosoluen ja limuviinojen tulo ruokakauppoihin jäi jo jumiin keskustan vastustukseen, ja kristillisdemokraatit pysäyttäisi uudistuksen kokonaan.

2. Hallituskumppaneiden löytö muualta oppositiosta

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne keskusteli sunnuntaina Sipilän kanssa. Rinne sanoo jo pitkään toistaneensa, että SDP on valmis hallitukseen mutta vain uusien vaalien kautta. Rinteen mielestä Sipilä teki maanantaina tiedotustilaisuudessa selväksi, että pääministerin tavoitteena on luoda nopeasti uusi hallitus, jonka ohjelma noudattelisi nykyhallituksen linjaa.

– Tämä tekee täysin tyhjäksi, että olisi mahdollista neuvotella ja rakentaa sellaista hallitusohjelmaa, mistä minä puhun. Tämän viestin olen hyvin selkeästi todennut pääministerille. Jos nämä ovat hänen mielestään pehmeitä puheita, mitähän ne kovat puheet sitten on? Rinne sanoi.

Sipilältä kysyttiin maanantaina tiedotustilaisuudessa, että aikooko hän pitää SDP:n mukana hallituskaavailuissa.

– Joo, täytyy ehkä sanoa tähän, että me olemme näissä kahdenvälisissä keskusteluissa saaneet pikkuisen pehmeämpää viestiä kuin mitä tulee julkisuuden kautta, Sipilä sanoi.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan vihreät ei aio hallitukseen tältä hallituspohjalta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää erittäin epätodennäköisenä, että puolue lähtisi tekemään hallitusyhteistyötä kokoomuksen ja keskustan kanssa. Se vaatisi Anderssonin mukaan suuria muutoksia hallituksen talouspolitiikkaan ja verolinjauksiin.

3. Uudet vaalit

Niinistön ja Anderssonin mielestä nyt kannattaisi järjestää uudet vaalit. Vihreille voisi ennakoida mojovaa vaalivoittoa, sillä puolueen kannatus on noussut 15 prosentin nurkille, kun vuoden 2015 eduskuntavaaleissa puolue sai 8,5 prosenttia äänistä.

Keskusta välttelee vaaleja loppuun asti, sillä laskeneen kannatuksen lisäksi sen pitkään havittelema maakuntauudistus ei ole valmis. Keskusta ja kokoomus tuskin myöskään haluavat antaa Jussi Halla-ahon perussuomalaisille heti mahdollisuutta kampanjoida uhrina.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus