Hallitusneuvotteluissa alkaa maanantaina aiempaa intensiivisempi työvaihe, kun neuvottelut jatkuvat Helsingin Säätytalolla viikonlopun neuvottelutauon jälkeen.
Vilske Säätytalolla lisääntyy, kun hallitusneuvottelujen kahdeksan niin sanotun ilmiöpöydän kymmenen alapöytää käynnistävät myös toimintansa.
Alapöydissä ruoditaan muun muassa Eurooppa-politiikan, liikenneverkon kehittämisen, puolustuspolitiikan, maatalouden ja veropolitiikan kaltaisia kysymyksiä. Myös sosiaaliturvan uudistamiselle ja sote-uudistukselle on omat alapöytänsä.
Siinä määrin vilkkaaksi alkaa hallitusneuvottelujen vilske käydä, että kaikki neuvottelijat eivät enää mahdu Säätytalolle, vaan osa neuvotteluista käydään läheisissä sisäministeriön kokoustiloissa.
Vaikeampi vaihe edessä
Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) arvioi perjantaina, että kaikki kahdeksan ilmiöpöytää saavat maanantaiaamuun mennessä valmiiksi oman tilannekuvansa. Tilannekuvien valmistumisen jälkeen hallitusneuvotteluissa päästään keskustelemaan tavoitteista ja niiden jälkeen keinoista.
Toistaiseksi neuvotteluissa on voitu keskustella ilman taloudellisia realiteetteja, mikä on saattanut osaltaan selittää neuvottelujen sopuisaa tunnelmaa.
– Ensi viikolla alkaa se kaikkein vaikein haaste, että talousrealiteetit pitää ottaa huomioon, kun niitä hyviä keinoja on keksitty, joilla tavoitteita viedään eteenpäin, Rinne sanoi poistuessaan perjantaina Säätytalolta.
– Hintalappuja aletaan laskea yhteen ja raami, minkä puitteissa toimitaan, tulee eteen ensi viikon lopulla, Rinne sanoi perjantaina.
Rinteen tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmis jo kahden viikon kuluttua ja uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa.
Irvileuat liikkeellä
Hallitusneuvotteluiden alkumetrien metodi keskustella asioista ilman taloudellisia rajoitteita herätti viikonloppuna irvileuat vitsailemaan asiasta.
– Jokainen voi kokeilla omassa elämässään Antti Rinteen hallitusohjelmamenetelmää. Lapset voi esimerkiksi viedä ennen joulua lelukauppaan ja sanoa, että valitkaa ensin hintaan katsomatta kaikki mitä haluatte ja keskustellaan hinnoista sitten myöhemmin, mediayrittäjä ja ekonomisti Heikki Pursiainen leukaili Twitterissä.
SDP:n viestintäpäällikkö Iida Vallin muistuttaa, että hallitusneuvottelut haluttiin toteuttaa tällä kertaa uudella tavalla, joka mahdollistaa visioinnin siitä, miten voidaan rakentaa taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa.
– Näiden kaikkien kolmen pilarin täytyy olla läsnä, kun rakennamme kestävää yhteiskuntaa, ja tämä lähestymistapa on hyväksytty laajasti myös muissa neuvotteluosapuolissa. Ne linkittyvät toisiinsa. Me emme voi katsoa pelkästään taloutta, Vallin sanoi STT:lle.