Orpo: Hallitusneuvottelut ovat hyvin lähellä päätöstä – "Eilen oli erittäin hyvä päivä"

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat saapuivat keskiviikkoaamuna kameroiden eteen Säätytalolla Helsingissä.

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit käyvät hallitusneuvotteluja nyt seitsemättä viikkoa. Neuvotteluja johtavan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan moni asia on ratkennut tällä viikolla ja neuvottelut alkavat olla hyvin lähellä päätöstä.

– Eilen oli erittäin hyvä päivä. Vaikka oli vähän takkuistakin asioissa, kuten aamulla toivoin, saatiin päätöksiä aikaan, silminnähden hyväntuulinen Orpo sanoi Säätytalolla keskiviikkona.

Orpon mukaan tiistaina saatiin aikaan päätöksiä esimerkiksi kehitysyhteistyö- ja alkoholikysymyksissä.

– Tämä päivä ratkaisee sen, ovatko tekstit valmiina ja neuvottelutulos valmis tänään myöhemmin vai huomenna. Mutta hyvin lähellä aletaan olla.

Orpon mukaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuolto on suurempi asiakokonaisuus, johon puolueet hakevat vielä yhteistä linjaa.

– Sitten tämä tiivistyy talouspöydän työhön, jossa kurotaan umpeen kaikki. Siinä on vaativa työ, että pysyy langat käsissä. Pitää pysyä raamissa, pitää tehdä vastuullinen veroratkaisu, pitää huolehtia, että paketti on mahdollisimman oikeudenmukainen.

– Olen hyvällä mielellä, luottavainen. Hyvää ohjelmaa täällä tehdään Suomen eteen. Tavoitteet, joita alun perin asetettiin, näyttäisivät olevan pitkälti toteutumassa.

Vaikka Orpo esiintyi keskiviikkoaamuna hymyssäsuin hän muistutti, että esiin voi aina nousta jokin kysymys, joka yllättäen viekin aikaa.

Purra: Sote-kysymys on hyvin hankala

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra asteli hengästyneenä kameroiden eteen hieman ennen kello kymmentä.

Puheenjohtajapöydässä keskustellaan hänen mukaansa tänään enimmäkseen sosiaali- ja terveydenhuollosta.

– Tottakai se on hyvin hankala (kysymys). Tässä taloustilanteessa, tässä kriisiytyneessä sote-tilanteessa, näiden valtavien tilanteiden edessä, joita meillä on, Purra sanoi.

Julkisen talouden sopeuttamisen keinot ovat yksi hallitusneuvotteluiden suurista kokonaisuuksista. Suurin puolue kokoomus on linjannut tavoitteeksi sopeuttaa valtiontaloutta kuuden miljardin euron edestä tällä vaalikaudella.

Purra sanoo olevansa yllättynyt, että säästötoimenpiteitä on löydetty neuvottelupöydässä. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa vielä, tulevatko sopeuttamistoimenpiteet toteutumaan siinä mittakaavassa, mistä on aiemmin keskusteltu.

– Näen asiat myös niin, että täällä kaikki osapuolet ovat sitoutuneet julkisen talouden tilan korjaamiseen. Kaikki ovat sitoutuneet löytämään sopeuttamiskohteita. Mutta on sitten myös asioita, jotka ovat tärkeämpiä. Tämä kokonaisuus ei ole vielä selvillä.

"Tärkeämmillä asioilla" Purra viittasi ilmeisesti esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan tärkeintä on sopeutuksen mittaluokka ja uskottavat sopeuttamistoimet.

– Isoa muutosta haetaan ja isoa sysäystä siihen, että työt kannattaa ottaa vastaan. Kyllä niitä sieltä on tulossa, Orpo sanoi.

Sopeutuksen kokonaismäärän pitää Orpon mukaan olla kokoomuksen tavoitteleman kuuden miljardin luokkaa.

Alkoholipolitiikasta yllättävän kova vääntö

Petteri Orpon mukaan alkoholipolitiikan "junttura" oli tiistaina yllättävän tiukka ja sen purkamiseen meni aikaa.

Sopu on kuitenkin nyt saavutettu.

– Pääasia, että ratkaisu löytyi ja karavaani jatkaa eteenpäin, Orpo sanoi.

Myös perussuomalaisten Riikka Purra totesi alkoholin myynnin vapautusta koskevien neuvottelujen ottaneen "uusia kierroksia" tiistaina.

Perussuomalaiset ovat hänen mukaansa hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista "liberaaleimmasta päästä" mitä tulee viinien tuomiseen ruokakauppoihin.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kutsui ratkaisua "suhtkoht hyväksi".

Purran mukaan myös hallitusneuvotteluissa kovaa kiistaa herättäneestä polttoaineen jakeluvelvoitteen noston kompensoinnista on päästy sopuun.

Purralta kysyttiin suorassa lähetyksessä, mistä rahat kompensointiin löydetään.

Nämä yksityiskohdat odottavat Purran mukaan vielä vaille "viimeisiä kuittauksia" eikä hän kommentoinut niitä sen tarkemmin. Hän totesi yksityiskohtien selviävän valmiista hallitusohjelmasta, kun se julkaistaan.

– Se on kokonaisratkaisu, johon liittyy erilaisia tekijöitä, joista verotus on toki yksi.

Kokoomuksen Orpokaan ei halunnut kommentoida asian yksityiskohtia.

– Niin kauan kuin jokin on auki, kaikki on auki. Ei mennä asioiden edelle. Mutta edellytykset on olemassa, Orpo sanoi.

Valmistuuko hallitusohjelma tänään?

Petteri Orpo sanoi tiistaina, että on "mahdollista", että hallitusohjelma valmistuu keskiviikkona. Orpo ennakoi valmistuvasta hallitusohjelmasta tulevan totuttua pidempi ja yksityiskohtaisempi.

Perussuomalaisten Purra puolestaan vastasi "voi hyvinkin olla", kun häneltä kysyttiin, valmistuuko hallitusohjelma keskiviikkona.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää hyvin mahdollisena, että hallitusohjelma valmistuu huomenna torstaina. Essayah vastasi median kysymyksiin lyhyesti kello kahdeksan jälkeen aamulla

Hallitusneuvotteluiden venyminen ei yllättänyt Purraa. Purran mukaan on "varsin odotettua", jos hallitusneuvottelut saadaan tällä viikolla maaliin.

Purran mukaan hallitusneuvottelujen kesto johtuu osapuolten välisistä hyvinkin merkittävistä erimielisyyksistä sekä taloustilanteesta.

Purra kuitenkin alleviivaa, että töitä tehdään niin pitkään, että "paketti" saadaan kasaan.

– Olen informoinut omia puolue-elimiäni niin, että on mahdollista, että jos huomisiltana ollaan valmiita ja perjantaina julkaistaan hallitusohjelma, niin puolue-elimet kokoontuvat perjantain ja viikonlopun aikana, Purra sanoo.

Elimillä Purra viittaa eduskuntaryhmiin, puoluehallitukseen ja puoluevaltuustoon sekä lisäksi työvaliokuntiin ja niiden puheenjohtajistoihin.

Purran mukaan ministerinimitykset eivät ole tiedossa eikä salkkujaoista ole puhuttu.

Katso perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran haastattelu alta

Katso alta RKP:n Anna-Maja Henrikssonin kommentit hallitusneuvottelujen etenemisestä

Lue myös:

    Uusimmat