Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat kertoivat torstaina aamupäivällä tuttuun tapaan neuvottelujen tilanteesta. MTV Uutiset seurasi hallitusneuvottelujen tilannekatsausta suorana Säätytalolla Helsingissä.
Hallitusneuvotteluja johtava kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon asteli kameroiden eteen hieman ennen kello kymmentä torstaiaamuna.
Orpon jälkeen myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhuivat medialle.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puhui medialle jo aikaisemmin aamulla.
Kehitysyhteistyörahojen leikkauksista on päästy kompromissiin
Hallitusneuvottelujen aikana on väännetty muun muassa siitä, pitäisikö kehitysyhteistyörahoista leikata ja jos leikataan, kuinka paljon. Kehityssyhteistyörahaa annetaan esimerkiksi sodan runtelemaan Ukrainaan ja katastrofialueille ympäri maailmaa.
RKP:n Henrikssonin mukaan puolueen tavoite on ollut, että varsinaista kehitysyhteistyörahaa ei leikattaisi. Ukrainalle menevää määrärahaa tulisi RKP:n mielestä korottaa. Yksityiskohtiin Henriksson ei kuitenkaan mennyt, koska luvut tarkentuvat vielä.
– Voidaan sanoa, että aika lailla kirkko keskellä kylää. Jos RKP:n tavoite oli, että niin vähän leikkauksia kuin mahdollista ja perussuomalaisten tavoite oli niin paljon kuin mahdollista, niin jossain siinä keskellä nyt ollaan, Henriksson sanoi.
Henrikssonin mukaan on mahdollista, että torstaina tulee valmista, jos tehdään kovasti töitä.
– Saattaa mennä myös huomiseen. Ei koskaan tiedä tuleeko loppumetreillä jokin uusi solmu ja sitten menee ensi viikkoon. Olen niin monessa neuvottelussa ollut mukana, että tiedän, että on aina syytä ottaa ihan rauhallisesti ja katsoa tunti kerrallaan, mitä tapahtuu.
Henriksson ei lähde spekuloimaan salkkujaosta ennen kuin neuvottelutulos on saavutettu.
Katso Henrikssonin haastattelu kokonaisuudessan alla
7:13
Perussuomalaisia kiinnostaa valtiovarainministerin ja sisäministerin salkut
Purra asteli kameroiden eteen kello kymmenen aikaan. Purran mukaan tuloveron kevennyksiä "viilataan", mutta ei kertonut yksityiskohtia esimerkiksi siitä, minkä suuruusluokan kevennyksistä neuvotteluissa on ollut puhetta.
Hänen mukaansa polttoaineverotuksesta on "puheenjohtajan nuijaa vaille" päätetty, mutta muut veroratkaisut ovat vielä auki.
Nyt kun talous- ja veroratkaisut ovat löytymässä, Purra ei usko, että suurempia kompastuskiviä tulee enää hallitusneuvotteluissa.
– Me olemme ainakin sen mukaan suunnitelleet jatkon, että tänään tulee valmista, Purra sanoi.
Hän kuitenkin totesi myös, että hallitusneuvotteluja käydään Säätytalolla yhä, koska siellä "ei ole muuta kuin juntturaa".
Purra ei suostunut kommentoimaan polttoaineen jakeluvelvoitteen noston kompensointiin löydetyn ratkaisun yksityiskohtia.
Purran mukaan perussuomalaiset ovat tyytyväisiä moniin neuvotteluissa löydettyihin ratkaisuihin.
– Varmasti meidän profiilikysymyksistä maahanmuuttopolitiikka ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan tulevat muutokset, Purra luettelee tyytyväisyyden kohteita.
– On toki muitakin, mutta nostan nämä nyt tässä esiin.
Purran mukaan myös pettymyksiä löytyy, mutta niitä hän ei ryhtynyt listaamaan.
Purra totesi, että mahdolliset salkkujako, eli kuka saa minkäkin ministeripestin, ovat vielä auki.
Kysyttäessä kiinnostaisiko perussuomalaisia valtiovarainministerin tai sisäministerin salkku Purra kuitenkin vastasi myönteisesti.
– Siinä olisi jo kaksi hyvää, Purra naurahti.
Katso, miten Purra kommentoi hallitusneuvottelujen etenemistä
7:06
Orpo ei ottanut kantaa tuloveron kevennyksiin
Orpo kertoi medialle, että nyt ollaan hyvin tarkkoina hallitusohjelman kirjauksissa ja jokainen asia käydään perusteellisesti läpi.
Keskiviikkona neuvotteluissa saatiin asioita valmiiksi.
– Ei minusta mitään erityistä draama tai lypsyä ollut liikkeellä. Paljon asioita oli, joita väännettiin, Orpo sanoo viitaten perussuomalaisten Purran keskiviikkoillan twiittiin.
Polttoaineen jakeluvelvoitteen noston kompensointi ja polttoaineen hinta ovat puhuttaneet hallitusneuvotteluiden aikana. Orpo ei kommentoi näihin liittyviä ratkaisuja yksityiskohtaisesti.
– Kyllä se on minun käsitykseni mukaan hyvin vastuullinen malli, mikä sieltä tulee.
Orpon mukaan uusi hallitus tulee laittamaan sosiaali- ja terveyspalveluihin neljä miljardia euroa lisää rahaa. Uusi hallitus pyrkisi myös hillitsemään soten kustannuksia noin miljardilla eurolla, mutta Orpo ei tarkentanut olisiko hillintä tätä luokkaa vuositasolla vai yhteensä koko nelivuotisen hallituskauden aikana.
– Yksi tärkeimpiä asioita (hallitusneuvotteluissa) on varmistaa, että nämä rahat löytyvät koko ajan meidän ikääntyvän väestön tarpeisiin ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen.
MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija kysyi Orpolta, ovatko tuloveron kevennykset auki ja kuinka suuriin kevennyksiin on Orpon mielestä varaa.
Orpo ei ottanut suoraan kantaa näihin yksityiskohtiin. Verot tulevat Orpon mukaan viimeisenä neuvottelupöytään.
– Ansiotulon verotus on siinä yksi elementti. Se on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Toivon, että suomalaisten ostovoimaa pystytään ratkaisulla vahvistamaan ja se tehdään niissä puitteissa, mikä on vastuullisen veropolitiikan kannalta mahdollista.
– En lähde ennakoimaan sitä. Toivon, että ostovoimaa pystytään vahvistamaan myös veroratkaisulla.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuvaili aikaisemmin aamulla asumistuen valuvikoja. Esimerkkinä hän mainitsi sen, että varallisuutta ei huomioida asumistukea myönnettäessä.
Myöskään asumistuen yksityiskohtiin Orpo ei ottanut kantaa.
Orpo totesi lopuksi olevansa iloinen, että neljä hyvin erilaista puoluetta on pystynyt vaikeista asioista huolimatta löytämään ratkaisuja yhdessä.
– Minusta lopputulema on se, että meillä on aika hyvä henki, Orpo sanoi.
Katso Orpon kommentit kokonaisuudessaan alta
7:18
Kristillisdemokraattien Essayah: Neuvottelut ovat loppusuoralla
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah asteli kameroiden eteen hieman ennen puoli yhdeksää torstaina.
Hänen mukaansa neuvottelut ovat loppusuoralla ja ne voidaan saada tänään valmiiksi. Tällä hetkellä reformipöytien ratkaisuja odotetaan talouspöytään, joka tekee kovasti töitä, että neuvottelut saadaan maaliin.
Yksityiskohtia hallitusohjelmasta voitaisiin kuulla huomenna.
Essayahilta kysyttiin kehitysyhteistyön leikkauksista. Hänen mukaansa kehitysyhteistyövaroista on hallitusneuvottelujen tuloksena "olemassa kokonaisuus" .
Essayah ei paljastanut neuvottelujen yksityiskohtia. Hän kuitenkin mainitsi, että Ukrainan tukemisen jatkamisesta on neuvottelujen osapuolten keskuudessa laaja yhteisymmärrys. Myös ympäri maailmaa jaettavan katastrofiavun merkitys ymmärretään Essayahin mukaan.
– Kyllä voisi sanoa, että vaikka ehkä lähtötilanne oli hyvinkin kaukana eri puolueille, ollaan päästy sellaiseen kompromissiin, jonka kanssa pystymme jokainen elämään, Essayah sanoo.
Tulevan hallituksen on kerrottu leikkaavan kehitysyhteistyöstä. Essayahilta kysyttiin voidaanko tämä tehdä niin, että Suomi silti pitää kiinni kansainvälisistä sopimuksistaan.
Essayah katsoo, että sopimuksista pidetään kiinni. Essayah kertoo Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella vuosina 2015–2019 huomanneensa, kuinka sopimusten rikkominen vaikuttaa Suomen julkisuuskuvaan maailmalla.
– Nimenomaan vältetään Sipilän hallituksen virheet, joissa sopimuksia lähdettiin leikkausten takia kesken kaiken rikkomaan.
Lue lisää: Vaarantaisivatko kehitysapuleikkaukset Suomen maineen? Tilastot paljastavat, miten Suomi sijoittuu
MTV Uutisten tiedot: Viinit eivät tule ruokakauppoihin, pakolaiskiintiöstä ja kehitysapuleikkauksista yhä epäselvyyttä
Sosiaaliturvajärjestelmä halutaan uudistaa
Essayah puhui lopuksi pitkällisesti asumistuesta. Helsingin Sanomien ja Iltalehden tietojen mukaan asumistukeen olisi tulossa 350 miljoonan euron leikkaus, joka olisi pois 2 miljardin euron kokonaispotista.
Essayahin mukaan tarvitaan sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jonka yksi osa on asumistuki. Hän kutsui nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää hyvin byrokraattiseksi.
Hänen mukaansa uuden hallituksen tarkoitus olisi mennä yleisen perusturvan suuntaan. Essayhin mukaan näin vähennettäisiin byrokratiaa ja ehkäistäisiin kannustinloukun syntymistä.
Kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa työtä ei kannata ottaa vastaan, koska pelkän sosiaaliturvan varassa on mahdollista tulla toimeen.
Asumistuen valuvioista Essayah mainitsi esimerkkinä sen, että henkilön varallisuutta ei huomioida asumistukea myönnettäessä.
Katso alta Essayahin puheenvuoro kokonaisuudessaan
13:10
"Perverssin lypsyn aika"
Hallitusneuvottelut ovat käynnissä seitsemättä viikkoa. Orpo sanoi keskiviikkoaamulla, että hallitusneuvottelut ovat hyvin lähellä päätöstä. Orpo ei keskiviikkoiltapäivällä vastannut kysymykseen siitä, milloin hallitusohjelma julkistetaan.
– Käytännössä kaikki muu alkaa olla valmista paitsi talouspöytä jatkaa töitä. Sinne sitten viimeksi, kun ohjelmat valmistuu niin heillä on sitten se iso työ vetää kaikki yhteen, Orpo sanoi keskiviikkoiltapäivällä.
Vaikka Orpo esiintyi keskiviikkona hymyssäsuin hän muistutti, että esiin voi aina nousta jokin kysymys, joka yllättäen viekin aikaa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoitti keskiviikkona viestipalvelu Twitterissä lähteneensä iltakymmeneltä Säätytalolta.
– Kokeneemmat kertovat, että alkaa olla suurten sammakkojen ja ihan perverssin lypsyn aika, Purra kirjoittaa.
Takana pitkät ja tiukat neuvottelut
Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien väliset neuvottelut ovat olleet pitkät ja paikoin tiukat. Suurimpiin kiista-aiheisiin lukeutuvat esimerkiksi talous, sosiaali- ja terveydenhuolto, kehitysyhteistyö, alkoholin myynnin vapauttaminen sekä polttoaineen jakeluvelvoitteen noston kompensointi.
Myös julkisen talouden sopeuttamisen keinot ovat yksi hallitusneuvotteluiden suurista kokonaisuuksista. Suurin puolue kokoomus on linjannut tavoitteeksi sopeuttaa valtiontaloutta kuuden miljardin euron edestä tällä vaalikaudella.
Mitään neuvotteluissa sovittuja lukuja ei toistaiseksi ole virallisesti vahvistettu julkisuudessa. Sekä Orpo että perussuomalaisten Purra muistuttivat keskiviikona yksityiskohtien selviävän lopullisesta hallitusohjelmasta.