MTV Uutiset seuraa hallitusneuvotteluja – "Työllisyys kaiken ytimessä", Orpo linjaa

Katso:img
Suora lähetys nyt: Näin Orpo ja muut puoluejohtajat kommentoivat hallitusneuvotteluja
Julkaistu 02.05.2023 06:30(Päivitetty 05.05.2023 13:46)

MTV UUTISET – STT

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään Säätytalossa Helsingissä. Neuvottelut alkoivat kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kesken tiistaina 2. toukokuuta.

Perjantain (5. toukokuuta) aikataulu:

08.00: Säätytalo avautuu

08.10: Petteri Orpo kommentoi neuvotteluja
13.00: Petteri Orpon tiedotustilaisuus
20.00: Säätytalo sulkeutuu

Perjantai 5. toukokuuta

13.41: Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kertoo, että hallitusneuvotteluihin osallistuvien sosiaalisen median käytöstä on käyty puheenjohtajapöydässä keskustelua tänään hyvässä hengessä. Orpon mukaan on selvää, että neuvottelut käydään Säätytalolla eikä sosiaalisessa mediassa tai median välityksellä.

Paperille asti ei ohjeistusta hänen mukaansa aleta laittamaan. Jokaisen odotetaan käyttävän tervettä harkintaa sosiaalisessa mediassa toimiessaan. Jos ylilyöntejä tulee, niihin puututaan, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa Säätytalolla.

Asiasta kysyttiin, koska perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen arvosteli Orpon Yle-puheita eilen illalla julkaistussa Facebook-kirjoituksessaan

Tynkkynen johtaa hallitusneuvotteluissa ryhmää, johon kuuluvat viestintä ja digitalisaatio sekä media-asiat kuten Yleisradio.

13.23: – Työllisyys on kaiken ytimessä hyvinvointivaltion säilyttämisessä, Orpo kertoo. 

13.12: Tänään on kuultu työmarkkinaosapuolten edustajia.

– Siellä oli paljon asioita, jotka yhdistivät tätä nelikkoa ja myös sitä toistakin puolta. Työllisyys, yrittäminen ja työnteko halutaan pitää jatkossakin kannattavana, Sari Essayah kertoi. 

13.07: Riikka Purra kertoo, että varsinaisia suuria läpimurtoja neuvotteluissa ei ole vielä ollut ja että työ jatkuu. 

13.04: Petteri Orpo kertoo, että, erimielisyyksiä ja kipupisteitä neuvottelijoiden välillä on, mutta uskoo, että vaikeita asioita saadaan ratkottua ja sopu löydetään. 

12.54: Orpo ja muut puoluejohtajat tulevat kohta kertomaan hallitusneuvottelujen etenemisestä.

8.52: Orpo ei halunnut avata vielä pääpöytien neuvotteluja tarkemmin.

– He ovat kaksi päivää työskennelleet. Pitää ymmärtää, että siellä on valtavan kokoisia reformeja, jota he miettivät ja silloin on selvää, ettei vielä voida kauhean yksityiskohdissa olla. Ensi viikolla alkulämmittely on saatu päätökseen. Ensi viikolla työryhmissä aletaan pureutua oikein toden teolla niihin ongelmakohtiin ja ratkaistaviin asioihin. työ muuttuu aika tavalla intensiivisemmäksi. Palataan sisältöihin, kun niitä alkaa valmistua.

8.39: MTV:n politiikan toimittaja Maria Nykänen kysyi, mitä mieltä Orpo on Tynkkysen irtiotosta ja somekirjoituksesta.

– Täällä on paljon väkeä ja yksilöitä ja tuota nyt on kaikkein tärkeintä, että työ täällä etenee järjestäytyneesti. Ensi viikolla tosiaan jaostot aloittavat. Hän johtaa yhtä niistä ja ratkotaan niitä asioita mahdollisimman pitkälle niissä. Uskon, että jo se pelkästään, että saadaan lisää väkeä neuvottelemaan, kohtaamaan toisensa, hakemaan ratkaisuja, niin se on yleensä hyväksi näissä prosesseissa. Olen nähnyt sen jo näiden reformipöytien osalta, että kun erilaiset puolueet ja ihmiset, joilla on näkemyseroja istuu saman pöydän ääreen, niin jo siinä näkemyserot tuppaavat pienenemään, kun ne ovat aiemmin kärjistyneet esimerkiksi hallituksen ja opposition välillä tai vaalikampanjoissa. Tässä puhun ihan yleisesti, en viittaa mihinkään yksittäiseen asiaan.

Orpolta kysytään olisiko nyt pelisääntökeskustelun paikka Tynkkyseen viitaten.

– Meillä on pelisäännöt ja me keskustellaan niistä. Tärkeintä on huolehtia yhdessä siitä, että prosessi menee eteenpäin. En tekisi tästä niin suurta numeroa vielä.

8.29: Hallitusneuvottelut jatkuvat Säätytalossa. Orpo astui median eteen ennen neuvotteluiden alkua kello 8.19.

– Työryhmät jatkavat työtään. Nyt on tämä kovan työnteon vaihe ja katsotaan tuleeko sieltä jotain erityistä. Suunnitelman mukaan ensi viikolla aloitetaan sitten nämä jaostopöydät.

Pientä draamaa on ehtinyt jo muodostua ennen jaostojen työn aloittamista. Hallitusneuvottelujen Viestintä ja digitalisaatio -jaoston puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps.) pettyi Orpon kannanottoon Yleä koskien.

Petteri Orpo linjasi julkisesti, ettei hallitus tulisi puuttumaan Ylen sisältöihin. Tynkkynen ilmaisi pettymystään Orpon kannanottoa kohtaan.

"Orpo meni tekemään ison virheen linjaamalla omin valtuuksin, että Ylen sisällöntuotantoon ei koskettaisi.

Tämä voi olla Kokoomuksen linja, mutta hallitusneuvotteluissa kukaan ei sanele - varsinkaan julkisuuteen, vaan niiden puolueiden kanssa neuvotellaan ja tullaan vastaan, kenen kanssa halutaan hallitukseen. Muuten luottamus särkyy", Tynkkynen kirjoitti.

– En ole kauhesti asiaa miettinyt. Tämä työryhmä, jota hän johtaa aloittaa vasta ensi viikolla. Antaa työryhmän ensin lähteä työssään alkuun.

– Itse olen Ylen rahoituksesta sanonut, että kun me katsotaan tätä niin, että vähän joka puolelta pitää vähän nipistää niin katsotaan, miten Yle osallistuu talkoisiin.

7.47: Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusneuvottelut jatkuvat tänään neljättä päivää Helsingin Säätytalolla. Ensimmäinen tiedotustilaisuus pidetään noin kello 8.10.

Tänään luvassa ei ole pitkää istuntoa, sillä hallitusta muodostava Petteri Orpo (kok.) on ennakkotietojen mukaan pitämässä tiedotustilaisuutensa jo kello 13.

Viikonloppuna Säätytalolla ei neuvotella, vaan työ jatkuu taas maanantaina.

Torstai 4. toukokuuta

17.01: Tiedotustilaisuus on päättynyt

16.59: Isompaa perustuslakiremonttia ei ole ollut suunnitelmissa

Isompaa perustuslakiremonttia ei ole ollut suunnitelmissa, eikä tiedossa ole perustuslakiin hienosäätöä vaativia uudistuksia, Orpo sanoo.

16.54: Orpoon mukaan kokonaisveroaste ei nouse

Orpo ei ottanut kantaa yksittäisiin veroihin mutta sanoo, että kokonaisveroaste ei nouse, eikä työhön ja yrittämiseen liittyviä veroja ei koroteta.

–  Mutta, tottakai meidän täytyy huolehtia veropohjasta ja näiden raamien sisällä katsoa miten veropohjaa voi vahvistaa. Mistä voidaan kerätä myös lisää valtiolle tuloja ilman, että se haittaisi yrittämistä ja työntekoa, Orpo sanoo.

16.43: Orpo: kaikki mennyt suunnitelman mukaan ilman suurta draamaa

Orpon mukaan kaikki on mennyt suunnitelman mukaan ilman suurta draamaa.

– Vielä ei ole ollut isoja soviteltavia asioita. Ne varmasti tulee sitten siinä vaiheessa, kun päästään pidemmälle ja asiat tiivistyvät.

16.37: Reformiryhmät ratkovat isoja uudistuskysymyksiä

Eilen toimeksiantonsa saaneet reformiryhmät ovat Orpon mukaan kovassa työn touhussa ja ratkovat isoja uudistuskysymyksiä.

16.23: Orpon tiedotustilaisuus alkaa hetken kuluttua

Petteri Orpo pitää päivittäisen hallitusneuvotteluiden etenemistä koskevan tiedotustilaisuutensa kello 16.30. MTV Uutiset Live lähettää tilaisuuden suorana. Seuraamme myös infon antia tässä artikkelissa.

8.54: Orpo pitää hyvänä, että väistyvä hallitus valmistelee uutta asetoimitusta Ukrainalle

Uutta hallitusta muodostava Petteri Orpo (kok.) pitää hyvänä, että väistyvä hallitus valmistelee uutta aseapua Ukrainalle. Orpo kommentoi asiaa saapuessaan hallitusneuvotteluihin Säätytalolle torstaina.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi eilen illalla A-studiossa, että uudesta aseapupaketista on tarkoitus päättää lähiviikkoina.

STT kertoi vaalien alla, että puolustusministeriö oli etukäteen selvittänyt oikeuskanslerilta, voiko myös toimitusministeristö valmistella aselähetyksiä Ukrainalle. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kommentoi tuolloin STT:lle, että kyse on jo tehdyn sitoumuksen jatkamisesta. (STT)

5:29img

Katso video: Näin Petteri Orpo kertoi aamulla odotuksistaan neuvottelupäivään.

7.55: Säätytalo avautuu kello 8

Säätytalo avautuu tänään kello 8. Hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) odotetaan kommentoivan neuvottelutilannetta ennen tämän päiväisten neuvottelujen alkamista. MTV Uutiset Live seuraa tilannetta paikan päältä. 

5.23: Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään torstaina Helsingin Säätytalossa.

Neuvottelut alkoivat tiistaina avausseminaarilla, ja keskiviikkona oli ensimmäinen varsinainen neuvottelupäivä.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi eilen, että hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla, kokoomuksella, perussuomalaisilla, RKP:lla ja kristillisdemokraateilla, on riittävän yhtenäinen tilannekuva työskentelyä varten.

Hallitusneuvottelijat on jaettu yhteentoista työryhmään, joista kahdeksan on aiheittain jaettuja niin sanottuja reformipöytiä. Näiden pöytien johtajat nimettiin keskiviikkona, ja he ovat kaikki kokoomuslaisia.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen johtaa kokonaisuutta, jossa käsitellään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Muista varapuheenjohtajista Antti Häkkänen johtaa oikeusvaltioon keskittyvää ryhmää ja Anna-Kaisa Ikonen hyvinvointiyhteiskuntaa käsittelevää kokonaisuutta.

Neuvotteluissa on myös yhteensä 18 alatyöryhmää eli jaostoa. Niissä myös muilla hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on puheenjohtajuuksia. Esimerkiksi oikeuspolitiikan ja tasa-arvon jaostoa johtaa perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri, ja viestintää ja digitalisaatiota käsittelevää alatyöryhmää puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Orpo on sanonut tavoitteeksi, että Suomessa olisi kesäkuussa toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Keskiviikko 3. toukokuuta

17.02: Puolueilla on Orpon mukaan "riittävän yhteinen tilannekuva"

Petteri Orpo mukaan hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on riittävän yhtenäinen tilannekuva, jotta voidaan lähteä työskentelemään.

Orpo arvioi, että yhteinen tilannekuva oli tuskin kovin kaukana toisistaan, kun neuvottelut Säätytalolla alkoivat.

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa siitä, että kaikkia hallitusneuvotteluiden reformipöytiä johtaa kokoomuslainen. Ainoastaan jaostojen puheenjohtajissa on myös muiden puolueiden edustajia.

Orpo sanoo, että hän haluaa pitää hallitusneuvotteluissa langat hyvin käsissään. Hänen mukaansa se tehdään kuitenkin niin, että kaikki tuntevat olevansa aidosti mukana ja osallisia.

Hänen mukaansa kaikki ovat kuitanneet mallin ja olleet siihen tyytyväisiä.

16.56: Orpo: "Nyt alkoi tiivis työskentelyvaihe"

Hallitusta muodostava Petteri Orpo piti lyhyen tiedotustilaisuuden, eikä suuria uutisia ollut vielä tässä kohtaa kerrottavana. Varsinaiset hallitusneuvottelut pääsivät tänään käyntiin, kun puheenjohtajat antoivat toimeksiannot niin sanotuille reformipöydille.

Orpon mukaan kaikki menee suunnitelmien mukaisesti ja nyt alkoi tiivis työskentelyvaihe.

– Ryhmät ovat pureutuneet asioihin ja alkavat hahmottamaan työskentelyä ja rupeavat käymään käsiksi niihin haasteisiin joita on ja niihin uudistuksiin joita halutaan tehdä.

Teemoittain jaettuja niin sanottuja reformipöytiä on kahdeksan: kestävä julkinen talous, toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta, hyvinvointi syntyy työssä, osaava Suomi, kasvun kaava, puhtaan energian Suomi, kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi sekä turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio.

Alatyöryhmiä on yhteensä 18.

Keskiviikkona valittiin myös neuvottelupöytien puheenjohtajat. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen johtaa esimerkiksi kokonaisuutta, jossa käsitellään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Valtonen johtaa kokonaisuudessa myös EU-politiikkaa koskevia neuvotteluja.

16.23: Tiedotustilaisuus alkaa hetken kuluttua

Hallitusneuvotteluiden päivän aikatauluun on tullut viime hetken muutos Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Helsingin-vierailun takia. Petteri Orpon tiedotustilaisuus järjestetään hetken kuluttua Säätytalolla. Alunperin infon piti olla kello 18.00.

MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa ja lähettää sen suorana MTV Uutiset Livessä.

16.19: Lista julki: He johtavat neuvottelupöytiä Säätytalolla

Hallitusneuvotteluissa on nimetty puheenjohtajat neuvottelupöytiin. Kokoomuksella on kaikkien pääneuvottelupöytien puheenjohtajuus.

Esimerkiksi Kestävän talouden reformipöydässä neuvotellaan muun muassa menoleikkauksista ja verotuksesta. Puheenjohtaja on kokoomuksen Matias Marttinen. Verotuksen alaryhmän puheenjohtaja on perussuomalaisten Jani Mäkelä.

Lue lisää aiheesta täältä.

4:03img

Näin Petteri Orpo (kok.) kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta keskiviikkoaamuna.

8.43: Orpo hallitusneuvotteluista: "Ei haeta voittoja, vaan yhteisiä ratkaisuja"

Hallitusneuvotteluja vetävä Petteri Orpo (kok.) kommentoi aamulla päivän ohjelmaa.

– Ei ole tarkoitus neuvotella jokaisesta asiasta viimeiseen asti, vaan rakentaa yhdessä ratkaisuja asioihin. Ei haeta voittoja, vaan yhteisiä ratkaisuja, Orpo totesi.

– On mahdollisuus, että viimeiseen pilkkuun asti neuvotellaan ja kukin (puolue) hakee omaa parasta ratkaisua. Minusta se ei ole oikea asenne, vaan istutaan pöydän ääreen ja etsitään yhdessä ratkaisua, Orpo jatkaa.

Orpon mukaan reformipöydät saavat tänään vielä tarkemmat toimeksiannot.

– Jos on kyse esimerkiksi koulutuksesta, katsotaan tärkeimpiä reformeja, joita haetaan esimerkiksi perusopetukseen, Orpo sanoo.

4:03img

Näin Petteri Orpo (kok.) kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta keskiviikkoaamuna.

Orpon mukaan talouspöytä työskentelee koko ajan ja "muodostelee raamia".

Kokoomuksen puheenjohtaja kertoi aiemmin olleensa tyytyväinen tiistain neuvotteluiden antiin. Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä pitää tapahtua, että hän voi todeta saman keskiviikon neuvotteluista.

– Jos reformipöytien työ on lähtenyt hyvässä hengessä liikkeelle ja heille on saatu toimeksiannot. Se on tämän päivän tärkein asia, Orpo vastaa.

– Sen jälkeen työ etenee.

Orpon mukaan tänään "ei varmaan vielä" saada listoja niistä uudistuksista, joita tuleva hallitus haluaisi tehdä.

– Voi olla, että valmiuttakin pöydissä olisi, mutta nämä ovat niin isoja kysymyksiä, ettei niiden kanssa kannata hosua.

– Kun ne valmistuvat, alkaa hallitusohjelmakin olla aika pitkällä. Nyt täytyy kaikkien malttaa mieltä. Tämä on pitkä polku kuitenkin, mutta ei toivottavasti liian pitkä.

Orpo toisti toiveensa, että kesäkuun alussa Suomessa olisi toimintakykyinen hallitus "hyvällä ohjelmalla".

– Eiköhän me se sieltä oteta, mutta katsotaan nyt.

5.17: Hallitusneuvottelut jatkuvat

Hallitusneuvotteluita jatketaan tänään Helsingin Säätytalossa. Neuvottelut käynnistyivät tiistaina avausseminaarilla, ja varsinaisten neuvottelujen on määrä alkaa tänään.

Neuvottelijat on jaettu yhteentoista työryhmään. Teemoittain jaettuja niin sanottuja reformipöytiä on kahdeksan: kestävä julkinen talous, toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta, hyvinvointi syntyy työssä, osaava Suomi, kasvun kaava, puhtaan energian Suomi, kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi sekä turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio.

Lisäksi näillä työryhmillä on yhteensä 18 alatyöryhmää eli jaostoa.

Ryhmät neuvottelevat kustakin asiakokonaisuudesta ja valmistelevat niihin liittyviä hallitusohjelmakirjauksia.

Hallitusneuvotteluissa mukana olevat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit ovat päättäneet, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut tavoitteeksi, että Suomessa on kesäkuussa toimintakykyinen enemmistöhallitus. Tiistaina tiedotustilaisuudessa hän sanoi, että ensimmäisen päivän startti oli ollut hyvä.

– Hyvä seminaariosuus, erittäin mielenkiintoisia, asiantuntevia alustuksia. Ne oli valittu sillä ajatuksella, että niillä luodaan tilannekuvaa ja (ne olivat) keskeisistä asioista, jotka mielestämme haastavat Suomea.

Alustuksia pitivät muun muassa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen sekä Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

(STT)

Tiistai 2. toukokuuta

19.20: Politiikan toimittaja Maria Nykänen kertaa Säätytalon tärkeimmät tärpit

Neuvottelut ovat tältä päivältä päättyneet. Varsinaisiin neuvotteluihin ei vielä tänään menty, vaan Säätytalossa kuultiin eri asiantuntijoiden puheenvuoroja tulevalle hallitukselle tärkeistä teemoista. Säätytalossa kuultiin muun muassa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehniä ja Maailman ilmatieteen järjestön Petteri Taalasta.

– Orpon sanoin tänään oli tavoitteena yhteisen tilannekuvan luominen näistä isoista teemoista, muun muassa taloudesta ja ilmastosta. Näistä asiantuntijoista voisi nostaa esiin Olli Rehnin. Hän sanoi, että Suomeen tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa, muutoin ei Suomen talous kasva. Petteri Taalas oli puhumassa ilmastosta ja hän sanoi, että Suomen metsien merkitystä ei talouden näkökulmasta ole riittävästi huomioitu, Nykänen kertaa.

Työperäinen maahanmuutto on aihe, josta perussuomalaiset ovat eri mieltä muiden puolueiden kanssa.

– Varsinaiset neuvottelut alkavat huomenna. Tämän päivän perusteella ei voida vielä sanoa, muodostuuko hallitusta tältä pohjalta ja milloin se ehkä olisi kasassa, Nykänen päättää.

2:14img

Politiikan toimittaja Maria Nykänen kertoo, mitä hallitusneuvottelujen ensimmäisestä päivästä jäi käteen.

17.54: Orpo: "Pelkästään kasvu ei riitä"

Petteri Orpo kertaa Säätytalon keskusteluja parhaillaan Säätytalossa muiden hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajien kanssa. Voit seurata tilaisuutta suorana MTV Uutiset Livessä.

– Taloudessa saatiin sekä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen että Suomen Pankin Olli Rehnin katsaukset. Voisi kiteyttää niin että meidän julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla ja se vaatii ehdottomasti korjausliikkeitä.

Orpo jatkoi, että mikäli taloutta ei saada kestävälle pohjalle se merkitsisi velkaantumisen kasvua ja jatkumista, joka tarkoittaisi hyvinvointiyhteiskunnan kannalta muutoksia.

– Menetämme kyvyn huolehtia suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta nykyisen kaltaisella tavalla. Pelkästään kasvu ei riitä. Tämä oli selvä viesti. Tarvitaan sopeutustoimia ja kyllä valtiovarainministeriön viesti meille on vahva siitä, että tämä 6,3 (miljardia) on oikea lähtökohta työlle. Jos siinä onnistutaan se tarkoittaa sitä, että velkaantuminen saadaan taittumaan kestävälle noin 70 prosentin bkt-tasolle. Pidemmällä aikavälillä tämä meitä piinaava kestävyysvaje pystyttäisiin aika pitkälti sillä hoitamaan.

Orpo jatkoi taloudesta Suomen koulutuksen tilaan, josta hän oli saanut  kansliapäällikkö Anita Lehikoiselta huolestuttavan kuvauksen suomalaisten oppilaiden pisa-tuloksista.

–Talous on tietenkin vain väline sen kaiken hyvän saavuttamiseen ja taloudella ei yksistään asiat tule kuntoon vaan tarvitaan osaamista. Oppimistulokset peruskoulusta on huolestuttavia, samoin meidän korkeakoulutettujen määrä. Ikäluokista se on laskenut kansainvälisesti vertaillen kärkipäästä ja on selvää, että kun me haluamme pärjätä globaalissa kilpailussa, meidän täytyy pystyä parempaan.

Ilmastonmuutoksesta oli puhumassa Maailman ilmatieteen järjestön edustaja Petteri Taalas

– Hänen viestinsä oli selvä, ilmastonmuutos on edelleenkin valtava haaste ja etenee. Ehkä lohduttavaa on se, että pahimmilta skenaarioilta tällä hetkellä näyttäisi, että pystytään välttymään, mutta työtä pitää tehdä. Meidän täytyy tehdä työtä päästöjen vähentämiseksi, fossiilisesta energiasta irrottautumiseksi, mutta me uskomme, että se on tehtävissä tavalla, jossa kilpailukyky ei heikkene ja ihmisten arjen kustannukset nouse.

Natoon integroituminen ja aktiivinen EU-jäsen

– Tämä lienee päivänselvää, uusi Nato-maa, meidän täytyy rakentaa seuraavan kauden aikana käytännössä se, mitä se tarkoittaa. Integroida itsemme Natoon, rakentaa Nato-Suomea ja puolustusta yhdessä liittokunnan kanssa.

Orpo painotti, että Suomen tulisi jatkossa ottaa EU:ssa aktiivisempi ote jäsenyyteensä.

– Aktiivista EU-vaikuttamista. Käydään läpi, mitä se tarkoittaa ja miten me pidämme Suomen puolia Euroopan unionissa.

"Varsinainen työ alkaa huomenna"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvaili päivää hyväksi.

–  On sama tilannekuva, missä Suomi kulkee ja mitkä ovat meidän haasteet, hän sanoi.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah olivat tiedotustilaisuudessa paikalla. Purra sanoi, että skuuppeja ei ole medialle tänään tarjolla.

–  Varsinainen työ alkaa pääosin vasta huomenna, vaikka jonkinlaista neuvottelua on toki jo käyty, mutta varsinainen iso homma alkaa huomenna, Purra sanoi.

Essayah sanoi, että viimeisten luentojen joukossa kiteytyi, että miksi kaikkea tehdään: jotta pystytään huolehtimaan heikommassa asemassa olevista. Viimeisten luentojen joukossa kuultiin lapsiasiainvaltuutettua ja vanhusasiainvaltuutettua.

15.00: Politiikantoimittaja Juha Kaija summaa Säätytalolla käytyjä keskusteluja tähän asti

Varsinaiset neuvottelut eivät käynnistyneet vielä tänään, vaan Säätytalossa kuultiin puheenvuoroja eri aihealueista alojen asiantuntijoilta. Esimerkiksi taloudesta puhuivat valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin edustajat.

– Viesti Suomen Pankin pääjohtajalta Olli Rehniltä oli, että työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan lisää. Työvoiman huono saatavuus rajoittaa jo Suomen kasvua, kertoo politiikantoimittaja Juha Kaija.

Puheenvuoroja kuultiin myös esimerkiksi ilmaston tilanteesta ja turvallisuuspolitiikasta.

– Ilmasto-osuudesta voisi nostaa esille sen, että tuon esitelmän pitäjäksi valittiin Petteri Taalas Maailman ilmatieteen järjestön edustaja, sen sijaan, että täällä olisi puhunut Ilmastopaneelin Markku Ollikainen. Ollikainen korostaa hiilinielujen tilannetta enemmän kuin Taalas.

Ollikainen oli SDP:n valinta edellisten hallitusneuvotteluiden aikaan.

Vaikkeivat varsinaiset neuvottelut vielä tänään käynnistyneetkään, niin sanottu pöytäjako siitä, ketkä kansanedustajat neuvottelevat mistäkin aihepiireistä on selvillä. Pöytä numero yhdessä neuvotellaan julkisesta taloudesta.

– Ehkä tästä numerosta voidaan jotain päätellä ja pöydän väri on musta, jos siitäkään voi mitään päätellä.  

Pöytiä eli aihealueita on kaikkiaan 11. Pöytiä on muun muassa hyvinvointiyhteiskunta, työmarkkinat, turvallisuus, energiapolitiikka ja sosiaaliturva. Joukossa on mielenkiintoisia nimiä, joista Kaija nostaa muutaman erityisen esiin.

Timo Jaatinen on työllisyys- ja sosiaaliturvapöydässä. Hän on entinen metsäteollisuuden toimitusjohtaja. Eija-Riitta Korhola erosi kokoomuksesta helmikuussa ja nyt hän edustaa täällä kristillisdemokraatteja.

Kaikkein vaikeimmat kysymykset tulevat olevaan talous ja maahanmuuttopolitiikka, kuten on jo ennalta paljolti arveltukin.

– Talouden puolella aloittavalla hallituksella on edessä miljardien eurojen sopeutus, jotta velkaantunut julkinen talous saadaan kuntoon. Sitten, miten tämä sopeutus tehdään: mistä leikataan, korotetaanko veroja, kevennetäänkö veroja, millaisia rakenteellisia uudistuksia tehdään? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä.

Maahanmuuttopolitiikka on toinen vaikea kysymys. Perussuomalaiset vaativat merkittäviä kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan. Perussuomalaiset on selvästi eri linjoilla RKP:n kokoomuksen kanssa.

– Perussuomalaiset eivät juurikaan haluaisi työperäistä maahanmuuttoa ainakaan EU:n ulkopuolelta. RKP:lla ja kokoomuksella on tästä erilainen linja. RKP sanoi jo ennen neuvotteluja, että perussuomalaista politiikkaa tekevään hallitukseen RKP ei lähde.

3:34img

Juha Kaija summaa Säätytalon tapahtumat tähän saakka.

12.27: Hallitusneuvottelijat on jaettu 11 pääpöytään

Hallitusneuvottelujen neuvottelijat on jaettu työryhmiin käsiteltävien asiakokonaisuuksien perusteella. Pääneuvottelupöytiä on 11.

Ensimmäiset kolme pääpöytää ovat puheenjohtajien pöytä, puoluesihteereiden pöytä ja ”Valtioneuvoston johtaminen” -nimellä kulkeva pöytä. Sen lisäksi on kahdeksan niin sanottua reformipöytää.

Valtioneuvoston viestinnästä kerrotaan, että hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet päättävät, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.

Lue myös: Hallitusneuvottelijat jakaantuvat 11 pääpöytään – nämä puolueiden valitsemat nimet pistävät erityisesti silmään

11.06: Avausseminaarin aikataulu julki, paikalla huippupuhujia

Valtioneuvoston viestintäosasto julkaisi hallitusneuvottelujen avausseminaarin aikataulun. Paikalla on puhujia esimerkiksi eri ministeriöistä, Suomen Pankista, Puolustusvoimista, Maailman ilmatieteen järjestöstä ja teknologianeuvottelukunnasta. Lisäksi kuullaan Suomen EU-suurlähettilästä sekä vanhus- ja lapsiasiavaltuutettuja. 

Lue myös: Näin hallitusneuvottelujen avajaispäivä etenee

10.31: Erityisesti yksi tulevan hallituksen leikkausaie hirvittää tulevaa oppositiota, Saramo varoittaa seurauksesta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kritisoi Huomenta Suomessa kokoomuksen etukäteen kertomia leikkausaikeita.

– Esimerkiksi asumistuen leikkaus kuulostaa aika hirvittävältä. Se köyhdyttää pieneläkeläisiä ja työttömiä. Esimerkiksi työttömillä rahaa siirretään sitten taskusta toiseen, kun toimeentulotukimenot kasvavat. Kaikkein hulluimmalta tuntuu, että kun 40 prosenttia asumistuesta menee pienituloisille työssäkäyville, niin jos heiltä nyt asumistuki leikataan pois, heidät ajetaan toimeentulotukiluukulle ja annetaan sellainen viesti, että ei kannata tehdä töitä

Lue lisää Vasemmistoliiton ja SDP:n ennakoinnista hallitusneuvotteluista täältä.

9.31: Orpo: Teemme Suomelle reformiohjelmaa – keneltäkään ei vaadita kohtuuttomuuksia

Petteri Orpo kertoi medialle, että suurimmat hallitusneuvotteluissa esiin nostettavat uudistukset liittyvät työllisyyteen ja sitä kautta esimerkiksi kestävään kasvuun, yrittäjyyteen, ihmisten työllistymiseen ja koulutukseen. Tärkeinä pöydällä ovat myös turvallisuus-, energia- ja ilmastoasiat.

– Nyt on nimenomaan kyse siitä, että me teemme reformiohjelmaa Suomelle, jotta Suomi ja suomalaiset pärjäävät paremmin. Lähden siitä, että nyt sitä uskallusta löytyy, mutta kuten olen sanonut, keneltäkään ei vaadita kohtuuttomuuksia, Orpo kertoi.

9.13: Purra: Liian kunnianhimoinen ilmastopolitiikka vähentää ostovoimaa

Riikka Purra kommentoi medialle PS:n kantaa ilmastokysymyksiin hallitusneuvotteluissa.

– Liian kunnianhimoinen ilmastopolitiikka vaikuttaa arjen kustannuksiin ja nimenomaan heikentää paitsi työn kannustimia, myös työn tekijöiden ostovoimaa. Me totta kai pidämme näitä asioita esillä, Purra sanoi.

3:36img

9.03: Purra: RKP:n kanssa ei ole keskusteltu viikonloppuna

RKP:n ja perussuomalaisten eroavaisuudet maahanmuuttolinjassa ovat herättäneet keskustelua. Riikka Purra vastasi kieltävästi kysymykseen siitä, onko esimerkiksi maahanmuuttolinjaa pyritty sovittelemaan RKP:n kanssa viikonlopun aikana.

8.58: Purra: Vaikeita kysymyksiä on hyvin paljon

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra saapui paikalle.

– Mistään ei vielä ole sovittu, joten vaikeita kysymyksiä on tietenkin hyvin paljon. Meidän kohdalta oleellisimmat menevät leikkauslistoihin ja maahanmuuttopolitiikkaan, erityisesti työperäiseen, Purra kommentoi.

8.55: Orpo: Ensin luodaan tilannekuvaa

Petteri Orpo kertoi, että hallitusneuvottelut alkavat tänään seminaariosuudella, jossa luodaan tilannekuvaa eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tiedossa on myös toisiinsa tutustumista.

– Iso arvo on sillä, että hallitus hitsautuu yhteen, Orpo sanoi.

8.47: Essayah: Tärkeää nostaa esille työkykyisyyttä ja työn ja perheen yhteensovittamista

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi medialle, että hänen mielestään hallitusneuvotteluissa on tärkeää nostaa esille myös ihmisten työkykyisyyttä.

– Kyllä meidän täytyy katsoa asioita työhyvinvoinnin näkökulmasta ja esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittamisen näkökulmasta, Essayah sanoi.

8.46: Petteri Orpo: Luottavainen olo

Petteri Orpo kertoi medialle olevansa luottavainen hallitusneuvotteluiden alkaessa.

– Olen käynyt keskusteluja kollegapuheenjohtajien kanssa. Kaikilla on aitoa tahtoa ratkoa asioita. Haluaisin kiinnittää huomiota siihen, että meitä yhdistää todella paljon sama tahtotila. Meillä on aika lailla samanlainen tilannekuva siitä, missä Suomi menee, Orpo kuvailee.

– Kyllä minulla on vakaa tahto, että me tullaan ulos täältä hyvällä ohjelmalla enemmistöhallituksen kanssa.

8.44: Petteri Orpo saapui paikalle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saapui paikalle Säätytalolle median eteen.

8.33: Anna-Maja Henriksson: RKP lähtee neuvotteluihin vakavissaan

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saapui paikalle.

– Mielenkiintoinen päivä edessä. Meillä on tärkeä tehtävä saada aikaiseksi hallitusohjelma Suomelle. RKP lähtee vakavissaan näihin neuvotteluihin. Meille on tärkeää, että saadaan talouskasvua aikaiseksi, pidetään huolta ihmisten arjen turvallisuudesta ja uudistetaan Suomea niin, että kaikki pysyvät mukana, Henriksson kommentoi.

8.23: Suora lähetys on alkanut

Suora lähetys Säätytalolta on alkanut. Hallitustunnustelija Petteri Orpo sekä muut hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat saapunevat median haastattelupisteelle muutaman minuutin kuluttua.

Vasemmisto varoittelee leikkauksista

Suomeen yritetään muodostaa oikeistohallitusta ja edellisessä hallituksessa olleet vasemmistopuolueet SDP ja vasemmistoliitto ovat jäämässä oppositioon.

Vasemmistopoliitikoiden vappupuheissa varoiteltiinkin seuraavaa hallitusta haitallisista leikkauksista.

– Suomen ja muiden maiden ongelmat tai haasteet eivät ratkea palaamalla moneen kertaan testatulle leikkausten ja kituutuksen polulle, käpertymällä sisäänpäin maahanmuuttopolitiikassa tai keskittymällä EU-kysymyksissä eristäytymiseen ja yhteistyön arvostelemiseen, sanoi SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin vappupuheessaan Helsingissä.

1:15img

Katso video: Tällaisissa tunnelmissa hallitusneuvottelut alkavat tänään Säätytalossa.

Suurimman puolueen kokoomuksen tavoitteena ja jopa kynnyskysymyksenä on kuuden miljardin euron sopeutus velkaantuneeseen julkiseen talouteen alkavalla vaalikaudella.

Vaikeiden talouspäätösten lisäksi puolueiden on sovitettava yhteen hyvinkin erilaiset maahanmuuttolinjat. Tiukkaa linjaa ajava perussuomalaiset on vakuutellut kompromissivalmiuttaan.

– Joustavuudellamme on kuitenkin rajansa. Haluamme hallitukseen, mutta emme hallitukseen pääsemisen ilosta vaan voidaksemme edistää äänestäjillemme tärkeitä asioita. Toivomme, että tämä tiedostetaan myös mahdollisten hallituskumppaneidemme keskuudessa, sanoi Jussi Halla-aho vappupuheessaan eilen.

Hallitustunnustelija, kokoomuksen Petteri Orpo on sanonut, että hänen tavoitteenaan on saada Suomeen toimintakykyinen enemmistöhallitus kesäkuussa.

Lue myös: Vappupuheiden perusteella hallitusneuvotteluissa väännetään lähinnä arvoista: Saako perussuomalaisten "vinoilutaktiikka" RKP:n taipumaan?

Marin lähetti terveisiä hallitusneuvotteluihin: "Suomen ongelmat eivät ratkea palaamalla leikkausten ja kituutuksen polulle"

Hallituspohja vaihtuu taas eduskunnan laidasta toiseen – "Perussuomalaisten mukaantulo on lisännyt polarisaatiota"

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut