Halpa ja turvallinen lääke yskään – tutkimus vahvistaa luonnontuotteen ylivoimaisen tehon

4:00imgSaako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin? Katso haastattelu videolta.
Julkaistu 24.08.2020 14:21

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittiläisen Oxfordin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan hunaja on parempi lääke yskään kuin itsehoitolääkkeet, uutisoi muiden muassa CNN. Hunajalla on kosteuttavia ja antibakteerisia vaikutuksia, joiden vuoksi sitä suositellaan yskän hoitoon yli 1-vuotiaille. 

14 aiempaan tutkimukseen perustuvassa analyysissä havaittiin, että hunaja oli ylivoimaisesti paras lääke ylähengitystieinfektioiden aiheuttamien oireiden hoitoon. Hunaja peittosi itsehoitolääkkeet, kuten antihistamiinit, yskänlääkkeet ja kipulääkkeet.

Hunajan tiedetään kosteuttavan nielua ja helpottavan erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää. Aineistosta olikin havaittavissa, että hunaja oli itsehoitolääkkeitä tehokkaampi apu erityisesti yskän taajuuteen ja vaikeuteen.

Suomalaisissa Käypä hoito -suosituksissa todetaan, että hunaja voi lievittää lasten akuutin yskän oireita. Alle vuoden ikäisille lapsille ei kuitenkaan saa antaa hunajaa, sillä siinä voi esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, jotka suolistoon päästessään voivat sairastuttaa vauvan jopa vakavasti.

Vain vähän haittavaikutuksia

Hunajan puolesta puhuvat tehon lisäksi helppo saatavuus, edullisuus sekä vaihtoehtoisuus antibiooteille, jotka eivät tehoa virusinfektioihin ja voivat liiallisesti käytettyinä johtaa suolistobakteerien köyhtymiseen sekä antibioottiresistenssiin.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että hunaja on monimutkainen aine eikä kyseessä ole yksi yhtenäinen tuote. Tulokset tulee lisäksi vielä varmistaa lumekontrolloiduissa tutkimuksissa, joita oli aineistossa vähän.

Löydökset ilmestyivät BMJ Evidence-Based Medicine -tiedejulkaisussa.

Lue myös: Lääkäri ei antaisi lapselle yskänlääkettä koskaan – vakavia haittavaikutuksia: "Nimi yskänlääke on harhaanjohtava"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, The Guardian, Käypä hoitoBMJ Evidence-Based Medicine

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset