Omiin hautajaisiin liittyvien toiveiden ilmaiseminen yleistyy Suomessa koko ajan, mutta se on edelleen harvinaisempaa kuin muualla Euroopassa. Toiveiden kirjaamiseen toivotaan kuitenkin lisääntyvän, sillä se varmistaa oman tahdon toteutumista ja auttaa hautajaisten järjestäjiä.
Vantaalainen Maj Aldén on yksi niistä suomalaisista, jotka ovat kirjanneet hautajaisjärjestelyihin liittyvän "viimeisen tahtonsa". Hän toivoo muun muassa tulevansa haudatuksi Malmin hautausmaalla sijaitsevaan sukuhautaan, jossa ovat jo hänen vanhempansa ja aviomiehensä. Aldénilla on myös pienempiä, mutta hänelle tärkeitä toiveita.
– Haluan, että minut laitetaan arkkuun paitapuseroon ja farkkuihin puettuna. Haluan lähteä sen näköisenä kuin olen täällä elänytkin eli mahdollisimman rennosti, Aldén kertoo hymyillen.
Tälle rempseälle leskelle on tärkeää myös se, että arkun koristeeksi ei laiteta mitään isänmaallista, sinivalkoista kukkakimppua vaan kesänkirjava, iloinen kimppu.
Tuhka omalle tontille
– Yleisimmät hautausjärjestelyjä koskevat toiveet liittyvät siihen, haluaako henkilö arkku- vai tuhkahautauksen. Myös hautapaikkaan liittyvät toiveet kirjataan mielellään, kertoo Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.
Forsiuksen mukaan tuhkan laskeminen esimerkiksi vainajan mökkirantaan tai mökkitontille on yleistynyt. Siihen tarvitaan kuitenkin lupa kaikilta vesi- tai maa-alueen omistajilta.
– Hautamuistomerkkiä omalle tontille ei kuitenkaan saa pystyttää, ettei siihen synny yksityistä hautausmaata. Haudan päälle voi kuitenkin istuttaa vaikka puun vainajan muistoksi, asiantuntija kertoo.
Hautajaisjärjestelyin liittyvä toiveet voivat koskea myös esimerkiksi vieraita, musiikkia tai tarjoilua.
Hautaustoimilain mukaan vainajan tahtoa ja hänen toivomuksiaan on ensisijaisesti kunnioitettava varsinkin, jos ne on kirjallisesti ilmaistu. Toiveiden täytyy kuitenkin pysyä lain puitteissa ja niihin pitää olla varaa.
Toiveiden ilmaiseminen helppoa ja maksutonta
Omien hautajaisten järjestelyihin liittyvät toiveet voi kirjata helposti esimerkiksi ilmaiseen Hautausjärjestelyni-vihkoseen, jonka voi tilata Suomen Hautaustoimistojen Liitosta (info@hautaustoimistojenliitto.fi) tai käydä hakemassa liiton jäsenliikkeistä.
Toiveet voi kirjata itse tai pyytää apua asiantuntijoilta. Hautaustoimistoissa voi tehdä myös hautaussuunnitelman ja hautaustestamentin, joihin kirjataan yksityiskohtaisempia toiveita ja kustannuksia.
Kotona paperille kirjoitettu hautaussuunnitelma on kuitenkin myös pätevä ja auttaa hautajaisia järjestävien tehtävää.
– Se, että mieheni oli kertonut "viimeisen tahtonsa", auttoi suunnattomasti hautajaisten järjestämistä. Ei hän ollut antanut mitään hirveän tarkkoja määräyksiä, mutta tiesin kuitenkin suurinpiirtein, mitä hän halusi, kuvailee reilut kaksi vuotta sitten leskeksi tullut Maj Aldén.
"Erityisesti yksinäisten kannattaa tehdä"
Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtajan Kyllikki Forsiuksen mukaan erityisesti yksinäisten ihmisten kannattaisi kertoa kirjallisesti omiin hautajaisiin liittyvistä toiveistaan, jotta hekin saisivat vakaumuksensa ja toiveidensa mukaiset hautajaiset.
– Jos viranomaiset hoitavat hautajaiset, usein toimitaan peruskaavan mukaan. Vainajalla saattaa olla varojakin, mutta niitä ei välttämättä tässä kohtaa juuri käytetä. Lisäksi vainaja saattaa tulla esimerkiksi tiedon puutteen takia haudatuksi muistolehtoon, vaikka samalla hautausmaalla olisi hänen sukuhautansa, Forsius kertoo.
Omien hautajaisjärjestelytoiveiden kirjaamisesta kannattaa ehdottomasti kertoa omaisille tai esimerkiksi edunvalvojalle. Paperia tulisi myös säilyttää helposti löydettävissä, ei missään tallelokerossa. Myös hautaustoimistot säilyttävät hautauksen ennakkosuunnitelmia.
68-vuotias Maj Aldén ei ole kokenut omien hautajaisten miettimistä rankaksi asiaksi.
– En pelkää kuolemaa. Silloin ei hautajaistenkaan ajattelu ahdista, Aldén toteaa rauhallisesti.
Omia hautajaistoiveitaan kirjaavat kaikenikäiset ihmiset – sekä terveet että vakavasti sairaat.