Haluatko kasvattaa itsevarman lapsen? Tartu näihin vinkkeihin

itseluottamus_lapsi
Itseluottamus on asia, josta on lapselle hyötyä tulevaisuudessa. Shutterstock
Julkaistu 21.03.2016 18:31
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Luottamus on yksi suurimmista lahjoista, jonka vanhempi voi lapselleen antaa. Nämä vinkit auttavat sinua kasvattamaan itsevarman lapsen. 

Epävarma lapsi on haluton kokeilemaan uusia ja haastavia asioita, sillä hän pelkää epäonnistuvansa tai aiheuttavansa muille pettymystä. Luottamuksen puute voi seurata häntä koko elämän, mikä puolestaan voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi työpaikan saamisessa.  

Luottamuksen pahimpia vihollisia ovat lannistaminen ja pelko. Vanhempien tehtävä olisikin tukea ja kannustaa lasta kokeilemaan rohkeasti uusia asioita. Ota nämä vinkit osaksi omaa kasvatustasi. 

Kannusta kaikissa tilanteissa

Lasten kasvattamiseen pätee hyvin sanonta 'matka on tärkeämpi kuin päämäärä'. Kannusta lastasi silloin, kun hän tekee maalin jalkapallossa. Muista kannustaa häntä yrittämään uudelleen myös silloin, kun hän potkaisee ohi. Johdonmukainen kannustaminen tuottaa tuloksia pitkällä aikavälillä.

Älä aiheuta paineita

Rohkaise lastasi kaikissa niissä asioissa, jotka kiinnostavat häntä. Muista tehdä se kuitenkin niin, ettei se aiheuta paineita lapselle. Kannusta heitä harjoittelemaan, jolloin usko omiin kykyihin kehittyy nopeasti.

Anna lasten selvittää ongelmansa itse

Jos teet kaiken lastesi puolesta, heidän ongelmanratkaisutaitonsa eivät koskaan pääse kehittymään. Vanhempien toiminta voi estää omatoimisuuden kautta hankitun itseluottamuksen syntymisen. Anna siis lapsillesi mahdollisuus kulkea maaliin kiertotien kautta.

Rohkaise olemaan utelias

Lasten on hyödyllistä oppia, että he eivät tiedä aivan kaikkea. Kannusta heitä siis kysymään rohkeasti kysymyksiä ja olemaan utelias, jolloin oppiminen tapahtuu nopeammin.

Anna heille uusia haasteita

päiväkoti, lapsetShutterstock

Osoita lapselle, että pienten tavoitteiden avulla saavutetaan jotain suurta. Pyörälläkin opitaan ajamaan ensin apupyörien avulla. Vanhemmat voivat kasvattaa lapsensa itseluottamusta antamalla lapselle enemmän vastuuta, josta hänen on suoriuduttava omin avuin.

Älä arvostele suoritusta

Mikään ei lannista lasta yhtä paljon kuin ponnistelujen arvostelu. Erilaisten toimintatapojen kokeilu ja ehdotusten antaminen on järkevämpää kuin itse suorituksen arvostelu. Jos lapsi kokee suorituksen aiheuttavan sinulle pettymystä, hän ei halua kokeilla sitä enää uudelleen.

Anna heidän oppia virheistään

Virheistä oppiminen on paras keino kasvattaa luottamusta. Tämä tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun vanhemmat antavat siihen mahdollisuuden. Älä ole ylisuojeleva lastasi kohtaan, vaan anna heidän kokeilla itse ja oppia, miten he voisivat parantaa suoritustaan seuraavalla kerralla.

Avaa ovi uusille kokemuksille

hiihto oppilaat koululaisetLehtikuva

Vanhempien vastuulla on tarjota lapselle uusia kokemuksia ja elämyksiä, joiden avulla he saavat luottamusta selviytyä suuressa maailmassa. Altista lapsi uusille kokemuksille riippumatta siitä, kuinka pelottavilta ne lapsen mielestä alkuun tuntuisivatkin.

Ole hyvä roolimalli

Olet lapsesi sankari – ainakin siihen asti, kun hän tulee teini-ikään. Ole siis lapsellesi hyvä roolimalli. Opeta häntä, miten käyttäytyä, puhua ja ajatella. Tarkkailemalla omia käyttäytymistapojasi lapsi oppii luottamaan siihen, että joskus hänestäkin kasvaa yhtä upea aikuinen kuin sinä.

Vastaiskut opettavat parhaiten

Elämä ei ole reilua. Se on vaikeaa, ja jokaisen lapsen on ymmärrettävä se jossain vaiheessa. Jokaisen vanhemman tulisi muistuttaa lastaan siitä, että tie menestykseen on täynnä vastaiskuja.

Juhlista uuden oppimista

kakkuaColourbox

Lapset seuraavat, kuinka heidän vanhempansa reagoivat heidän tekemisiinsä. He ovat innoissaan uuden oppimisesta, joten niin sinunkin pitäisi olla. Itseluottamus kasvaa, kun lapset saavat kannustusta uuden oppimisesta. 

Entä mitä isit osaavat? Suomalaislapset paljastavat isien erityistaidot videolla:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Businessinsider

Tuoreimmat aiheesta

Lapset