6 vinkkiä: Näin kasvatat lapsestasi itsevarman ja optimistisen

Lapsi voi olla synnynnäinen optimisti, tai opetella uutta asennetta kasvaessaan. Vanhemman luonne, asenne ja ajatukset muokkaavat lasta.

Jokainen vanhempi toivoo lapsistaan sopeutuvia, onnellisia ja positiivisia – mutta miten tällaisia lapsia kasvatetaan? Voiko optimistista asennetta opettaa? Smartparenting-sivusto päätti ottaa selvää!

Opinto-ohjaaja Bella A. Villarinin mukaan optimistisella elämänasenteella varustetut lapset ovat luonteeltaan kuplivia, hymyileviä, nauravaisia, innostuneita ja sosiaalisia. He ovat myös itsevarmoja ja osaavat kertoa mielipiteensä. Villarin uskoo, että positiivisuus on muutakin kuin ainaista iloa.

– Optimisti osaa tunnistaa, että elämän tie voi olla kivinen, ja kovalla työllä haasteista selviää, hän kuvaa.

Lapsi voi olla synnynnäinen optimisti, tai opetella uutta asennetta kasvaessaan.

– Kun lapsi kasvaa hoivaavassa ympäristössä ja saa ilmaista itseään ja tunteitaan, tämä auttaa luomaan onnellisuutta ja hyvää oloa.

Vanhempien asenne ja olotila myös tarttuu: jos isällä on huono päivä, lapsikin alkaa pian kiukutella. Vanhemman luonne, asenne ja ajatukset muokkaavat lasta.

– Vanhempien tulisi ottaa aikaa pariskuntana ja jakaa näkemyksiään elämästä. Heidän tulisi selvittää, miten he voivat yhdistää päämääränsä ja kasvattaa lapsensa haluamallaan tavalla, Villarin kuvaa.

Lapsen tulisi jo aikaisessa vaiheessa saada maistaa elämää, jollaista hänen toivotaan elävän.

– Lapset mallintavat (elämää) sen mukaan, mitä näkevät. He oppivat vanhemmiltaan, miten ongelmia selvitetään, päätöksiä tehdään ja arvomaailmaa toteutetaan. Se, miten hallitset elämääsi, heijastuu lapseen, Villarin kuvaa.

Onni ja optimismi kumpuavat myös terveestä itsetunnosta. Vanhemmat ovat lapsen omanarvontunnon lähde.

Opettele rakentamaan lapsen itsetuntoa – toimi näin!

1. Ilmaise tunteitasi. Ilmaise itseäsi verbaalisesti ja fyysisesti. 

2. Kommunikoi. Kuuntele lasta aktiivisesti. Jakakaa tarinoita päivästänne vaikkapa iltapalalla. Jutelkaa automatkoilla.

3. Opeta lasta hyväksymään vahvuutensa ja heikkoutensa. Lapsi, joka tietää, mihin pystyy, on itsevarma. 

4. Älä vertaa! Lapset ovat yksilöitä. Korosta kunkin lapsen vahvuuksia ja varmista, että lapsi tietää ansaitsevansa arvostusta oman itsensä vuoksi. Älä sano lapselle "mikset ole siisti kuten siskosi" tai "katso, miten hienosti veljesi pelaa, pelaa sinäkin noin ensi kerralla". 

5. Valitse sanasi harkiten, sillä ne vaikuttavat lapsesi elämään. Voit esimerkiksi sanoa "tuo ei ollut kivaa" sen sijaan, että sanoisit "sinä olit ilkeä".

6. Vahvista lasta sanoin ja teoin. Varsinkin, jos lasta rankaistaan jostakin, on tärkeää erottaa tekeminen henkilöstä. Varmista, että lapsi tietää sinun rakastavan häntä virheistä huolimatta!

Valitse puheesi tarkoin, se voi parantaa elämääsi!


Lue myös:

    Uusimmat