Veroasiantuntija neuvoo helpon konstin lahjoittaa perillisille tai vaikka kummilapselle kymmeniä tuhansia euroja ilman lahjaveroa.
Jos saa kolmen vuoden aikana lahjoja samalta ihmiseltä 5 000 euron edestä tai enemmän, joutuu maksamaan lahjaveroa. Esimerkiksi isovanhempi tai vanhempi voisi siis antaa lahjansaajalle kolmen vuoden välein 4 999 euroa ilman, että veroa tulee maksettavaksi.
Jos haluaa lahjoittaa verovapauden piirissä olevan enimmäismäärän, muttei halua antaa useita tuhansia euroja kerralla, on olemassa myös toinen keino.
– Lahjoja voidaan antaa kerralla tai pienemmissä erissä niin sanotusti toistuvaluontoisena, Verohallinnon veroasiantuntija Tuuli Pajarinen kertoo.
Lue myös: Yhä useampi haluaa antaa läheisilleen ennakkoperintöä – asiantuntija vinkkaa, miten perintöriitoja voidaan välttää
138 kuussa on näppärä summa
Jos esimerkiksi isovanhempi haluaisi siirtää toistuvasti saman summan lapsenlapsen tilille, siirto voisi olla Pajarisen mukaan enintään 138 euroa kuussa. Sillä summalla laskettuna kolmen vuoden aikana saadut lahjat jäisivät vielä alle 5 000 euron.
Voisi olla helppo keino lahjoittaa jälkikasvulle varoja verovapaasti, jos laittaisi siirtymään tilille automaattisesti 138 euroa kuussa. Silloin tulisi lahjoittaneeksi vuodesta toiseen verottoman enimmäismäärän ilman, että joutuisi vahtimaan, onko 5 000 euron raja menossa rikki.
Lahjoittaa voi myös osakkeita
Pajarisen mukaan ilman lahjaveroa voi rahan ohella lahjoittaa myös osakkeita tai muuta omaisuutta, kunhan 5000 euron enimmäismäärä ei ylity.
Kumpikin isovanhempi voisi siten lahjoittaa samalle lahjansaajalle verovapaasti lahjoja. Jos molemmat isovanhemmat lahjoittaisivat lapsenlapselle 138 euroa kuukausittain kymmenen vuoden ajan, tälle kertyisi lahjaverosta vapaita lahjoituksia yhteensä yli 33 000 euron edestä.
15 vuodessa kertyisi kahden isovanhemman lahjoituksista tulisi jo liki 50 000 euroa.
– Lahjoista on annettava lahjaveroilmoitus, kun lahjojen arvo yltää veroasteikolle, eli 5 000 euron raja täyttyy. Lahjoituksista kannattaa kuitenkin pitää itsellä kirjaa ja säilyttää tositteet ja lahjakirjat myöhempää varten, Pajarinen neuvoo.
– Kun kyseessä on verovapaa lahjoitus, lahjaveroilmoitusta ei tarvitse tehdä, ellemme sitä erikseen pyydä.