Näin teet oikeanlaisen testamentin ja säästät rahaa – "Valtiolle päätyy vuosittain miljoonia, joiden kohtaloa ei ole määrätty"

14:00img
Mitä tapahtuu perintöverolle?
Julkaistu 11.03.2019 07:33

Solveig Wallenius

solveig.wallenius@mtv.fi

Oletko toivonut, että voisit testamentata omaisuuttasi jonkin järjestön hyväksi? Se on mahdollista, eikä edes vaikeaa, kunhan ottaa muutamia asioita huomioon.

Hyvä testamentti -kampanja on taas käynnissä ja mukana neljättä kertaa Helsingin Katajanokalla järjestettävillä veromessuilla. Tapahtumassa luennoi kampanjan lakiasiaintuntija, varatuomari Piia Jeremejeff.

– Omaisuuttaan voi testamentata myös muille kuin perimyskaareen kuuluville tahoille. Testamentissaan voi muistaa esimerkiksi yleishyödyllisiä yhteisöjä, joiden ei tarvitse maksaa saamastaan perinnöstä lainkaan perintöveroa, kertoo Jeremejeff.

Testamentata voi vaikka vain yhden esineen, eli testamentit eivät todellakaan ole vain rikkaiden asia. Testamenttilahjoittaminen esimerkiksi järjestölle, jolla on samanlaiset arvot kuin itsellä, voi olla mahtava asia.

Alle 20 000 arvoisesta perinnöstä ei peritä lainkaan perintöveroa.

Hyvä testamentti -kampanja pyrkii muuttamaan suomalaista testamenttikulttuuria ja kannustaa ihmisiä tukemaan itselle tärkeitä arvoja testamenttilahjoittamisen kautta. Kampanjassa on mukana 21 yleishyödyllistä yhteisöä, jotka edustavat laajasti erilaisia hyväntekeväisyyskohteita. 

vero

Yksi tapa säästää on lahjoittaa elinaikana alle 5000 euron verovapaa lahjoitus.

Säästä rahaa suunnittelemalla hyvin

Perinnön hajauttaminen on varteenotettava vaihtoehto: mikäli testamentissa määrätään omaisuutta järjestölle pieniltäkin osin, muut perilliset hyötyvät tästä pienemmän perintöveron muodossa.

Muita tapoja säästää on hyödyntää elinaikana annettavat verovapaat alle 5 000 euron arvoiset lahjoitukset, perinnöstä luopuminen ja hallintaoikeuden pidätys.

– Erityisen tärkeää testamentin tekeminen on silloin, kun laillisia perintökaaren mukaisia perillisiä ei ole. Valtiolle päätyy vuosittain miljoonia euroja, joiden kohtaloa ei ole määrätty elinaikana tehdyn testamentin avulla, Jeremejeff kertoo.

Helsinkiläinen biologi Anne Sappinen on testamentannut osan omaisuudestaan Maailman luonnonsäätiö WWF:lle. 

– Testamentin sisältö mietitytti kovin, mutta prosessissa helpotti tieto siitä, että testamenttia voi muuttaa, mikäli elämäntilanne muuttuu. Olen koko ikäni ollut eläinrakas ja nauttinut luonnossa liikkumisesta, kertoo Sappinen.

Läheistensä muistamisen lisäksi Sappinen halusi tukea testamentissaan omaa sydäntään lähellä olevia arvoja.

Perintövero

Perintövero on jokaisen verovelvollisen henkilökohtainen vero. Perintövero määräytyy jokaiselle perinnön tai testamentin saajalle tämän perintöosan suuruuden ja sukulaissuhteen perusteella.

Perintöveroa määrättäessä otetaan huomioon muun muassa puolisovähennys, alaikäisyysvähennys sekä hallintaoikeuden pidätys. 

Perintäveroa on maksettava 20 000 eurosta tai sitä suuremmasta perintöosuudesta. 

Yleishyödylliset yhteisöt eivät ole velvollisia maksamaan perintöveroa testamentilla saamastaan omaisuudesta.

Lisätietoja: hyvatestamentti.fi​​​​​​​, perintöverolaskuri

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa