Hamas kertoi tarkastelevansa Israelin uutta aselepoehdotusta

MTV Israelissa: Länsirannan siirtokuntalaisten väkivalta kiihtyy 2:12
Katso myös: MTV Israelissa: Länsirannan siirtokuntalaisten väkivalta kiihtyy

Aseleponeuvottelut ovat junnanneet edistymättä kuukausikaupalla. Seitsemättä kuukautta jatkunut sota on raunioittanut laajoja alueita Gazasta.

Äärijärjestö Hamas kertoi varhain lauantaina saaneensa Israelilta uuden ehdotuksen aselevosta.

Hamasin johtoon kuuluvan Khalil al-Hayyan mukaan kyseessä on vastaehdotus äärijärjestön kaksi viikkoa sitten Israelille toimittamaan ehdotukseen.

– Järjestö tarkastelee tätä ehdotusta ja sen jälkeen jättää vastauksensa siihen, al-Hayya sanoi lyhyessä lausunnossaan.

Hamasin aiemmassa ehdotuksessa vaadittiin pysyvää aselepoa Gazaan, jota Israel taas vastustaa.

Egyptin, Qatarin ja Yhdysvaltojen välittämissä neuvotteluissa on tarkoitus saada sovittua aselevosta Gazan kaistalle ja Hamasin kaappaamien panttivankien vapautuksesta. Neuvotteluja on käyty jo kuukausia.

Iskut Gazaan jatkuivat

Israel jatkoi lauantain vastaisena yönä totuttuun tapaan iskujaan Gazaan. Israelin armeijan lauantaisen ilmoituksen mukaan edeltävän vuorokauden aikana oli tehty 25 ilmaiskua. Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan iskut kohdistuivat muun muassa Rafahiin Gazan eteläosassa.

Euroopan ja Lähi-idän maiden edustajien on tarkoitus neuvotella Gazan tilanteesta maanantaina Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Neuvotteluihin on osallistumassa muun muassa Ranskan ulkoministeri Stéphane Séjourné ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Mediatietojen mukaan neuvotteluissa on osallisena myös palestiinalaishallinnon uusi pääministeri Mohammed Mustafa.

Teltta kodin raunioiden päälle

YK:n mukaan seitsemättä kuukautta jatkuneet taistelut ovat raunioittaneet laajoja alueita täysin. Jätettä on maailmanjärjestön arvion mukaan ainakin 37 miljoonaa tonnia, ja sen raivaaminen vie vuosia. Työtä vaikeuttavat myös räjähtämättömät ammukset.

Osa Khan Yunisin asukkaista Gazan eteläosassa halusi kuitenkin jo nyt palata rauniokasaksi muuttuneeseen kotikaupunkiinsa.

– Olemme väsyneitä oltuamme seitsemän kuukautta pakolaisina ja kärsittyämme leireillä. Siksi halusimme palata elämään teltassa, jonka olemme pystyttäneet kotimme raunioihin, perusteli Abdelqader Mohammed Qwaider.

Israelin sotatoimet Gazassa alkoivat lokakuussa sen jälkeen, kun Hamas teki terrori-iskun Israeliin.

Israelin viranomaisten mukaan Hamasin iskussa kuoli arviolta 1  170 ihmistä. Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut Israelin hyökkäyksen alettua noin 34  400 ihmistä.

Israelin arvion mukaan Hamasilla ja muilla äärijärjestöillä on edelleen Gazassa panttivankina satakunta ihmistä. Loput lokakuun hyökkäyksen aikana siepatuista noin 250 vangista on vapautettu tai he ovat kuolleet.

Juttua päivitetty tarkentavilla tiedoilla 27.4.2024 kello 13.52

Lue myös:

    Uusimmat