Miten käy hampaille, jos niitä ei puhdisteta säännöllisesti? Well and Good -sivusto selvitti asiaa.
Jo alle vuorokaudessa hampaiden ja ienten päälle muodostuu plakista koostuva kalvo.
– Se on kerros bakteereja, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä, hampaiden värjäytymistä tai pahimmassa tapauksessa ientulehduksia, jotka saattavat saada ikenesi vuotamaan. Tulehdus voi pitkittyessään johtaa hampaita tukevan luuston luukatoon, hammaslääkäri Lawrence Fung kertoo Well and Good:ille.
Entä jos hampaansa puhdistaa vain kerran päivässä?
– Olisi parasta, että peset hampaasi kahdesti päivässä, Fung ohjeistaa.
Yksi syy on aiemmin mainitun plakin biofilmin muodostuminen. Säännöllinen puhdistus estää sen muodostumista tehokkaammin.
– Toinen syy on, että hammastahnan fluori suojaa hampaita reikiintymiseltä.
Ientulehdus voi käynnistyä jopa 12 tunnissa.
– Ientulehduksen eli gingiviitin oireita ovat esimerkiksi turpoaminen, vuotavat ikenet ja pahanhajuinen hengitys, tohtori Fun kertoo.
– Jos näitä oireita ei hoideta jo varhaisessa vaiheessa, voi ientulehdus johtaa peruuttamattomiin vaurioihin luustossa ja soluissa, jotka kannattelevat hampaita paikoillaan.
Vaurio tunnetaan nimellä tukikudostulehdus.
– Tulehdus voi edetä hitaasti kroonisena tukikudostulehduksena tai joissain tapauksissa aggressiivisesti etenevänä tukikudostulehduksena eli parodontiittiina. Riskitekijät, kuten tupakointi, huumeet ja immuniteettia alentavat tilat, kuten diabetes, voivat nopeuttaa taudin etenemistä.
Tarkkaile ikeniäsi
Jos tukikudostulehduksen antaa edetä tarpeeksi pitkälle, se voi muuttua jokaisen pahimmaksi painajaiseksi, hampaiden menetykseksi. Tulehdus on myös yhteydessä sydänsairauksiin, jotka ovat tohtori Fungin mukaan yksi covid-19:sta aiheuttaman maailmanlaajuisen sairauden riskitekijöistä.
– Näinä epävarmoina aikoina on erityisen tärkeää tehdä kaikkensa pitääkseen yleisen terveydentilansa mahdollisimman hyvänä, hän muistuttaa.
Tämä tarkoittaa siis myös erinomaista hammashygieniaa. On huomioitava, että ientulehdus voi tehdä ihmisen alttiimmaksi sairauksille, koska se on elimistön tulehdustila.
– Vaikka vielä ei ole tarpeeksi todisteita siitä, että suun tulehduksilla olisi yhteys kohonneeseen riskiin sairastua covid-19:sta aiheuttamaan sairauteen, on loogista, että jos emme pidä kehostamme kokonaisuutena huolta, riskit sairastua ovat korkeammat. Tähän lukeutuu myös hammashygieniasta huolehtiminen.
Lue myös: Ahdistaako hammaslääkäri? Timo esittelee yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään: "Jokaisen potilaan kanssa käytämme näitä neljää"
Lue uusimmat lifestyle-aiheet.
Lähde: Well and Good