Suomalaistenkin suissa muhiva salakavala kansantauti yhdistettiin jälleen dementiaan – hampaattomuus tuplaa vaaran

4:49imgAhdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään.
Julkaistu 30.07.2020 18:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä parodontiitin ja muistisairauksien välisestä yhteydestä. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa yhdysvaltalaiskanava CNN.

Hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti on yleinen mutta alidiagnosoitu tulehdussairaus. Suomalaistenkin suusta tuttu kansantauti kehittyy lähes olemattomin oirein aiheuttaen aluksi ikenien vuotamista ja pahanhajuista hengitystä, lopuksi hampaiden liikkuvuutta ja jopa putoamista.

Terveet hampaiden kiinnityskudokset ovat tärkeä osa yleisterveyttä. Parodontiitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta, ja haitalliset bakteerit siirtyvät suusta verenkiertoon. Suussa muhivan kroonisen tulehduksen on todettu lisäävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä mahdollisesti tiettyihin syöpiin, minkä lisäksi parodontiitti on liitetty diabetekseen ja Alzheimerin tautiin.

Tuore yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä suun kroonisen tulehduksen ja muistisairauksien välisestä yhteydestä. Neurology-tiedelehdessä julkaistujen löydösten mukaan parodontiitti on yhteydessä myöhemmin ilmenevään lievään kognitiivisten taitojen heikkenemiseen sekä suoranaisiin muistisairauksiin.

Lue myös: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

Hampaattomuus kuusikymppisenä kaksinkertaisti dementiariskin

Tutkimuksessa tarkasteltiin 8275 ihmistä keskimäärin 18 vuoden ajan. Tutkimuksen alussa mielentoiminnoiltaan moitteettomille kuusikymppisille osallistujille suoritettiin perinpohjainen suun tutkimus.

Kävi ilmi, että verrattuna terveeseen suuhun vakava parodontiitti oli yhteydessä 20 prosenttia suurempaan lievän kognitiivisen heikentymän tai dementian riskiin 20 vuoden aikana. Hampaattomuus kuusikymppisenä lähes kaksinkertaisti muistisairauden kehittymisen todennäköisyyden.

Pienempään osallistujamäärään kohdistuneessa analyysissa selvisi, että iensairaus oli yhteydessä sekä Alzheimerin tautiin että vaskulaariseen eli verenkiertoperäiseen dementiaan. 

Tutkimuksessa otettiin huomioon muut sairastumisriskiin vaikuttavat tekijät, kuten tyypin 2 diabetes, korkea kolesteroli ja tupakointi.

Lue myös: Älä sivuuta muistisairauden oireita – sopiiko läheisesi kuvaukseen?

Haitalliset bakteerit saattavat siirtyä suusta aivoihin

Tutkimusta kirjoittanut Ryan Demmer arvelee CNN:lle, että parodontiittia aiheuttavat bakteerit ovat todennäköisiä syyllisiä suun tulehduksen aiheuttamiin ”systeemisiin seurauksiin”, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä dementian kehittymiseen. Haitallisten bakteerien on arvioitu voivan siirtyä aivoihin, joissa ne saattavat käynnistää Alzheimerin taudille tyypillisten proteiinikasaumien kertymisen.

Toinen mahdollinen selitys dementian ja parodontiitin yhteydelle on Demmerin mukaan kroonisen tulehduksen insuliiniresistenssiä lisäävä vaikutus, mikä voi johtaa muistisairauksien riskiä lisääviin tyypin 2 diabetekseen ja aivoinfarktiin.

Tutkimuksessa on puutteensa. Yksi tärkeimmistä on se, että kuudenkymmenen ikävuoden rajapyykin ylittäneillä osallistujilla saattoi jo tutkimuksen alussa olla kognitiivista heikentymää, jota ei vain huomattu. On myös mahdollista, että on olemassa jokin tuntematon tekijä, joka lisää sekä suun sairauksien että dementian riskiä samanaikaisesti. 

Tutkijat peräänkuuluttavatkin lisää tutkimusta aiheesta. Sillä välin jokainen voi edistää yleistä terveyttään huolehtimalla suunsa puhtaudesta. Huolellinen ja säännöllinen hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen, tupakoimattomuus sekä sokerin saannin vähentäminen auttavat pitämään suun terveenä ja haitalliset bakteerit vähäisinä.

Lue myös: Miehen mullistava tapa pestä hampaat sai somen sekaisin – hammaslääkäri vahvistaa tekniikan hyödyllisyyden

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, Gizmodo, Terveyskirjasto, Käypä hoitoNeurology

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset