Suomen hammaslääkäriseura Apollonia varoittaa kuluttajia hampaiden kotivalkaisutuotteista.
Hampaiden valkaisu on hampaille tehtävistä toimenpiteistä yksi turvallisimmista, mikäli se tehdään oikein. Kuitenkin väärin käytettynä valkaisutuotteet saattavat vaurioittaa muun muassa pehmytkudoksia ja saada aikaan kurkun käheyttä.
Näin varoitti Suomen hammaslääkäriseura Apollonia eilen 19.11. alkaneiden Hammaslääkäripäivien yhteydessä. Seura myös muistuttaa, ettei hankaavia valkaisevia hammastahnoja kannata käyttää säännöllisesti, sen sijaan entsyymien avulla värjäymiä poistavat tahnat ovat turvallisia päivittäisessäkin käytössä.
Hammastahnoihin on lisätty myös siniaineita, jotka tarttuvat hampaan pintaan. Ne muuttavat valon heijastumista hampaan pinnalta, ja hammas saattaa hetkellisesti näyttää vaaleammalta.
"Hampaan valkaisu aina ammattilaisen ohjauksessa"
Valkaisuaineita voidaan myydä lähes missä tahansa EU-lainsäädännön puitteissa, koska ne luokitellaan kosmetiikkatuotteiksi. Useissa tapauksissa kuluttajat jäävät täysin vaille käyttöopastusta, mikäli tuotteet ostetaan internetin kautta, kampaamoista tai muista hammashoitoon erikoistumattomista paikoista.
Seura suosittaa että hampaiden valkaisu tapahtuisi aina ammattilaisen ohjauksessa ja muistuttaa, että ennen toimenpidettä perushammashoidon pitää olla kunnossa: potilaalla ei saa olla aktiivista hammas-, ien- tai limakalvosairautta. Valmistajat eivät suosittele valkaisua alle 13-vuotiaille.
– Itse en suosittele hampaiden valkaisua alle 18-vuotiaille kuin poikkeustapauksissa. Tuolloinkin vaadin huoltajan kirjallisen luvan toimenpiteeseen, kertoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen.
Hampaat voidaan valkaista joko vastaanotolla tai kotona
.
Kotivalkaisussa tehokkainta on käyttää yksilöllisesti tehtyjä muotteja, jonne potilas itse laittaa valkaisuainetta päivittäin noin 2–4 viikon ajan. Vastaanotolla tehtävä valkaisu kestää noin 1,5–2 tuntia. Siinä käytetään voimakkaampia valkaisuaineita, jolloin ikenet tulee suojata siihen kehitellyillä kumimaisilla aineilla valkaisun ajaksi.
Osassa vastaanottovalkaisumenetelmistä voidaan käyttää laseria tai erilaisia valonlähteitä tehostamaan valkaisutulosta. Lisäksi on olemassa standardikokoisia valkaisulusikoita, valkaisuliuskoja sekä penslattavia nesteitä. Näiden tuotteiden avulla saatava hampaiden valkaisu ei ole yhtä tehokas kuin vastaanotolla tai yksilöllisten muottien avulla tehty valkaisu.
– Oikein käytettynä valkaisuaineet ovat täysin turvallisia. Tärkein asia on saada riittävän tarkat ohjeet käytöstä, ja miten tulee toimia valkaisun aikana sekä sen jälkeen. Esimerkiksi värjäävien ruoka-aineiden käyttöä on vältettävä valkaisun aikana ja 48 tuntia sen jälkeen. Tyypillisin sivuvaikutus on vihlonta, jota esiintyy tutkimusten mukaan 18–78 prosentilla käyttäjistä. Vihlonta on lähes poikkeuksetta ohimenevää, toteaa Niskanen.