Haluatko säkenöivän valkoisen hymyn? Unohda valkaisevat hammastahnat – tuloksia saadakseen on satsattava satasia valkaisuhoitoon.
Yhä useampi suomalainen haluaa säkenöivän valkoisena hohtavan hymyn, jollaisia ennen näki vain julkkiksilla ja malleilla. Suuhygienisti Sari Maisala Oralilta kertoo, että nykyisin myös miehet ovat innostuneet valkaisemaan hampaitaan.
– Tänä päivänä kiinnitetään entistä enemmän huomiota ulkonäköön. Esteettiset hammashoidot ovat lisääntyneet huimasti etenkin viimeisen viiden vuoden aikana. Ehkä se johtuu käsitellyistä mainoskuvista ja kauneusihanteista, Maisala pohtii.
– Miehet ovat uusi ja kasvava asiakasryhmä. Ennen vastaanotolle tuli lähinnä mallitoimistojen lähettämiä nuoria poikia, mutta nyt keski-ikäisetkin miehet valkaisevat hampaitaan.
Valkoisemman hymyn saadakseen pitää kaivaa kuvetta. Valkaisevista hammastahnoista ja muista kotikonsteista ei nimittäin ammattilaisen mukaan ole iloa.
– Hammastahnakauppa on kuin saippuakauppaa, ei sitä säädellä. Valkaisu on todella hidas prosessi, jossa valkaisuaine tunkeutuu hampaan sisälle. Ei samaa tulosta voi saavuttaa hampaita harjaamalla, Maisala pahoittelee.
Tahnat voivat kyllä auttaa poistamaan tummentumia samoin kuin hampaiden mekaaninen puhdistus, ja jotkut entsyymit voivat auttaa ylläpitämään valkaisutulosta, mutta varsinaisesti valkaisevat hammastahnat eivät vaalenna hampaita.
Kallista kipua?
Hammaslääkärin vastaanotoilla valkaisua tehdään esimerkiksi lusikkamuotien, laserin ja Zoom-valkaisun avulla. Hinnat liikkuvat noin 300–500 euron välillä. Esimerkiksi laservalkaisuun on syytä varata aikaa 1,5 tuntia.
– Ennen valkaisua hampaiden tulee olla kunnossa: ei saa olla reikiä, iensairauksia tai hammaskiveä. Suun pitää olla terve, Maisala kertoo.
Aivan kaikille valkaisu ei sovi: hoitoja ei varmuuden vuoksi suositella alaikäisille eikä raskaana oleville naisille.
– Jos hampaat ovat kovin arat ja vihlovat, valkaisuhoito saattaa tuntua infernaalisen kivuliaalta. Hampaat reagoivat kaikkeen vain tuntemalla kipua. Kipua voi ennaltaehkäistä käyttämällä jo ennen valkaisua herkille hampaille tarkoitettua hammastahnaa ja fluorivalmisteita hoidon jälkeen.
Valkaisuun voi jäädä koukkuun
Rahasta, ajasta ja mahdollisesta vihlonnasta huolimatta tuloksia ei voi etukäteen taata, sillä hampaat reagoivat yksilöllisesti valkaisuun. Esimerkiksi luonnostaan kellertävässä hammasluussa tulos voi olla hetkessä huomattava, mutta harmahtavassa hampaassa pitkäkään prosessi ei aina tuota ideaalia lopputulosta, Maisala huomauttaa. Lisäksi saatetaan tarvita myöhemmin ylläpitovalkaisuja.
– Lopputulos on periaatteessa pysyvä, mutta elämähän jatkuu valkaisun jälkeen. Me vanhenemme, syömme jatkossakin värjääviä ruoka-aineita ja niin hampaaseen voi tulla uutta tummentumaa.
Nälkä kasvaa monesti syödessä, ja valkaisuun voikin jäädä ”koukkuun”. Vaikka ilmiö on vielä pieni, se on kiinnittänyt Maisalan huomion: lopputulokseen tyytyväiset asiakkaat haluavat valkaista aina vain uudestaan. Hammas on kuitenkin huokoista, ja liiallinen valkaisu voi johtaa jopa hammasluun muuttumiseen läpikuultavaksi.
Suomalaiset ovat Maisalan mukaan suhteellisen maltillisia valkaisutoiveissa: tavoitteena on useimmiten luonnollisen valkoinen purukalusto. Hollywood-tähden vitivalkoista, täydellistä hymyä ei edes valkaisuhoidoilla saavuteta.
– Siihen tarvitaan jo keraamisia keinoja, laminaatteja ja kokokruunuja.