Olemme kaikki kuulleet saman mantran: jos haluat laihtua, kuluta enemmän kuin syöt. Asiantuntijat kuitenkin kehottavat lopettamaan pelkkien kalorien kyttäämisen.
On tieteellisesti todistettu, että jos poltat enemmän kaloreita kuin mitä syöt, painosi putoaa. Tällä tekniikalla pääsee kuitenkin vain lyhytaikaisiin tuloksiin. The Journal of the American Medical Associationin lihavuusasiantuntijoiden mukaan metodi ei toimi pysyvämmän painonpudotuksen tavoittelussa.
Lopeta kalorien laskeminen
– Intuitiivisesti tiedämme, että syö vähemmän, liiku enemmän -menetelmä ei toimi. Se on niin helppo neuvo, että jos se todella toimisi, minulla eikä kollegoillani olisi enää töitä, lääkäri David Ludwig Bostonin lastensairaalasta sanoo.
– Ikävä totuus on, että vain pieni osa ihmisistä voi merkittävästi pudottaa painoaan ja myös pitää sen poissa vain tätä ohjetta noudattamalla.
Ylipainoisten ihmisten syyttäminen heidän liiallisista ruokatottumuksistaan on tuhansia vuosia vanha. Laiskuus ja ahneus ovat kaksi seitsemästä kuolemansynnistä.
Ludwig ja Mark L. Friedman Nutrition Science Initiativesta väittävät, että tämä suppea ajattelutapa jättää huomiotta kymmenien vuosien tutkimuksen biologisten tekijöiden vaikutuksesta painoon. Heidän mukaansa meidän tulisi lopettaa painon tarkastelu erillisenä ilmiönä muista biologisista tekijöistä, kuten hormoneista ja nälän tunteesta. Kalorien laskemista enemmän on väliä sillä, missä muodossa kalorinsa syö.
Rasvan sijaan sokeri tarkkailuun
Mikä sitten aiheuttaa lihavuusepidemian? Asiantuntijat sanovat, että taustalla ovat jalostetut hiilihydraatit ja sokeri.
Ruokamme sisältää paljon piilosokeria ja prosessoituja viljoja, kuten valkoista vehnäleipää, mutta emme ajattele niiden vaikuttavan painoon. Sen sijaan olemme liian kauan syyttäneet ruoan rasvaisuutta.
– Meidän täytyy unohtaa vähärasvainen ajatusmalli, Ludwig sanoo.
– Jotkut rasvaiset ruoat, kuten avokado, pähkinät ja oliiviöljy, ovat yksiä terveellisimmistä asioista, joita voimme syödä.
Taustalla insuliini
Jalostetut hiilihydraatit aiheuttavat piikin insuliinituotannossa, ja Ludwig kutsuukin sitä ”anabolisten hormonien isoisäksi”. Kun syö paljon jalostettuja hiilihydraatteja, kuten 100 kalorin annoksen keksejä, aiheuttaa se insuliiniryöpyn, joka saa rasvasolut imemään kaloreita.
Annos ei kuitenkaan sisällä tarpeeksi ravintoaineita tyydyttämään kehon energiantarvetta. Aivot tunnistavat tämän epäjohdonmukaisuuden ja laukaisevat näläntunteen, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Tämä saa meidät syömään lisää.
Kalorien laskemisen sijaan meidän tulisi Ludwigin mukaan keskittyä syömämme ruoan laatuun.
– Jos yrität vain syödä vähemmän ja liikkua enemmän, jäät todennäköisesti häviölle. Vain kalorien tuijottaminen johtaa vähintäänkin harhaan tai voi jopa olla haitallista. Tapa jättää huomioimatta syömiemme kalorien vaikutuksen hormonitoimintaan ja aiheenvaihduntaan – ja lopulta kykyymme noudattaa tiettyä ruokavaliota tai kalorimäärää.
Lähde: Time