Tämän tutkijaryhmän mukaan "syö vähemmän, liiku enemmän" -mallissa on oleellisia ongelmia. Toisen lihavuutta selittävän mallin mukaan energiansaannin rajaaminen voi johtaa sekä lihomiseen että nälän lisääntymiseen.
Mikä aiheuttaa ylipainoa? Jos vastaat "ruokavalio", tämä tutkimusryhmä on kanssasi eri mieltä. Tutkijaryhmän tiedotteen mukaan ylipainon kertymiseen voisi puuttua paremmin niin sanotun insuliini-hiilihydraattimallin avulla.
Lue myös: Professori paljastaa, miksi laihdutuskuurit usein epäonnistuvat – "Pyritään takaisin lähtöpainoon tai mieluiten pikkuisen yli"
Syö vähemmän, liiku enemmän -mallissa ongelmia
Perinteisen ajatusmallin mukaan syömisen vähentäminen ja liikunnan lisääminen johtaa painon putoamiseen. Malli kuitenkin jättää huomiotta monia tekijöitä, minkä lisäksi se selvästi ei ole vähentänyt lihomista Yhdysvalloissa, toteavat tutkijat tiedotteessaan.
David Ludwigin johtaman tiimin mukaan olennaisin ongelma on, ettei energiansaantiin perustuva malli kerro biologista syytä painonnousulle.
– Esimerkiksi kasvupyrähdyksen aikana nuori saattaa syödä tuhat kilokaloria enemmän päivässä. Mutta lisääkö ylensyönti kasvua, vai tekeekö kasvupyrähdys nuoresta nälkäisen ja saa hänet ylensyömään? tutkijatiimi kysyy.
Lue myös: Haluatko laihtua? Lääkäri kertoo, miten painon saa putoamaan varmasti: "Nämä ovat terveellisimmät valinnat"
"Liikalihavuusmäärät pysyvät historiallisen korkeina, vaikka keskitymme itsepintaisesti syömään vähemmän "
Tutkimusryhmän mukaan painoon vaikuttavat monimutkaiset kehonsisäiset mekanismit, joihin sekä elimet, hormonit että aineenvaihdunta osallistuvat. Ryhmän mukaan kyseessä onkin eräänlainen "kansanterveydellinen epäonnistuminen", jonka juurisyy saattaa olla "syö vähemmän, liiku enemmän" -mallissa itsessään.
– Yleisen näkökulman mukaan liikalihavuusepidemian aiheuttaa modernien, hyvin maukkaiden, energiatiheiden, prosessoitujen ruokien ylikulutus yhdistettynä vähän liikkuvaan elämäntyyliin. Kuitenkin liikalihavuusmäärät pysyvät historiallisen korkeina, vaikka keskitymme itsepintaisesti syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän, Ludwig tiimeineen toteaa The American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa.
Valmisruoat ja muu teollisesti pitkälle prosessoitu ruoka näyttäisi lihottavan tavallista ruokaa enemmän, vaikka ruoka olisi ravitsemuksellisesti lähes identtistä. Tämän tutkimuksen mukaan ilmiö johtuu todennäköisesti siitä, että prosessoituja ruokia syödään enemmän.
Lue myös: Paljonko painat? Neljännes suomalaisista aikuisista riskissä vakavaan koronatautiin
Toinen vaihtoehto on hiilihydraatti-insuliinimalli
Tutkijaryhmän mukaan vaihtoehto tutulle lihavuudenestomallille olisi hiilihydraattieihin ja insuliiniin perustuva malli, jossa rasvan kertyminen on seurausta hormonivasteesta korkean glykeemisen kuorman ruokiin. Glykeeminen indeksi tarkoittaa yksinkertaistettuna ruoka-aineen aikaansaamaa verensokerin nousua.
– Nopeasti sulavat hiilihydraatit toimivat insuliinin ja muiden hormonien kautta ja johtavat lisääntyneeseen rasvan kertymiseen, ryhmä kuvailee.
Lue myös: Jessican paino jojoili vuosia – tankotanssiharrastus johti elämäntapamuutokseen
Näin hiilihydraatti-insuliinimalli selittäisi lihomisen
Niin sanotussa insuliinimallissa lihavuuden lisääntymisen takana ovat modernit ruokailutottumukset, joissa on mukana korkean glykeemisen indeksin ruokia, varsinkin prosessoituja, nopeasti sulavia hiilihydraatteja.
Mallin mukaan nopeat hiilihydraatit olisivat lihomisen taustalla: ruoat aiheuttavat kehossa hormonivasteen, joka muuttaa aineenvaihduntaa perustavalla tavalla ja lisää rasvan kertymistä, painonnousua ja siten lihavuutta.
Katso myös: Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme treenin! Juttu jatkuu videon alla.
1:41
Kun ihminen syö prosessoituja hiilihydraatteja, keho lisää insuliinintuotantoa ja hillitsee sokeriaineenvaihduntaan liittyvän glukagonin tuotantoa. Tämä kertoo rasvasoluille, että niiden tulee säilöä lisää kaloreita, jolloin aivot puolestaan saavat viestin, jonka mukaan keho ei saa tarpeeksi energiaa. Se johtaa nälän tunteeseen. Lisäksi aineenvaihdunta saattaisi mallin mukaan hidastua, koska keho yrittää säästellä polttoainettaan. Siksi ihminen sekä olisi edelleen nälkäinen että lihoisi.
– Jos malli on olennaisilta osin oikea, strategia, jossa luodaan energiavajetta kontrolloimalla tietoisesti ruokamääriä ja fyysisen aktiivisuuden tasoa, tulee todennäköisesti epäonnistumaan monilla ihmisillä, tutkijatiimi sanoo.
Lue myös: Marketta, 63, yritti laihduttaa yli 20 vuotta tuloksetta – vasta lääkehoito toi avun: "Mielessä on tapahtunut valtava muutos"
Tutkimuksia tarvitaan
Ryhmä ei tutkinut väitettään, mutta tarjosi tekstin ohessa useita tapoja testata teoriaansa. Lihavuusmalleja tulisikin tutkijoiden mukaan testata rivakasti.
– Perusteellista tutkimusta tarvitaan vertaamaan näiden kahden mallin toimivuutta.
Lue myös: Erikoislääkäri Tellervo Seppälä haluaa puhua suomalaisten ylipainosta suoraan – kehopositiivisuudellakin on kääntöpuolensa: ”Lihavuus on lihavuutta, ei sitä muuksi voi muuttaa”
Lue myös: Erot aivoissa voisivat selittää ylipainon? Asiantuntija toppuuttelee: "Painoomme vaikuttavat paljon suuremmatkin tekijät"
Katso myös:
2:30
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Eurekalert.org, Academic.oup.com