Hämmentävätkö ehkäisymenetelmien pitkät sivuvaikutuslistat? Nämä asiat jokaisen tulisi tietää ennen ehkäisyn aloittamista

0:35img
E-pillerien käytön lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palaa hänen ikäänsä vastaavalle tasolle. Tämä kaikki tulisi tietää e-pillereistä!
Julkaistu 21.05.2020 07:04

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Ehkäisyssä on lähes aina sivuvaikutuksia, valitsit sitten minkä ehkäisymuodon tahansa. Jotkut sivuvaikutuksista voivat olla toivottuja, toiset puolestaan vähemmän toivottuja.

Joskus pääsyy ehkäisyn aloittamiselle voi piillä juurikin sivuvaikutuksissa: niukat ja vähemmän kivuliaat kuukautiset tai puhtaampi iho ovat yleisiä syitä ehkäisyn aloittamiselle.

Kaikissa ehkäisymuodoissa on hyvät ja huonot puolensa. Glamour kysyi asiantuntijalta, mitkä ovat eri ehkäisymuotojen tärkeimmät sivuvaikutukset. Jos harkitset ehkäisyn aloittamista, punnitse lääkärisi kanssa eri ehkäisymuotojen hyviä ja huonoja puolia ja tee vasta sitten valintasi.

Niukemmat kuukautiset ja puhtaampi iho

Estrogeeniä sisältävät ehkäisymuodot, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, ehkäisyrengas, hormonikierukka sekä ehkäisylaastari ja -kapseli saattavat niukentaa kuukautisiasi sekä saada ihosi näyttämään puhtaammalta.

– Estrogeenin ottaminen missä tahansa muodossa saa todennäköisesti kuukautisesi niukemmiksi ja ihosi puhtaammaksi, kommentoi lääketieteen tohtori Nerys Benfield.

Niukentumisen lisäksi kuukautiset saattavat jäädä kokonaan välistä hormonaalisen ehkäisyn myötä. Kuukautisten niukentuminen tai poisjääminen on yleistä etenkin hormonikierukan käytön yhteydessä.

Estrogeeni rauhoittaa talin tuotantoa, minkä vuoksi ihosi voi paremmin ja näyttää puhtaammalta.

Rintojen arkuus ja turpoaminen

Rintojen arkuus on hyvin yleistä hormonaalisen ehkäisyn käyttäjillä. Rintojen tai nännien arkuutta voi esiintyä etenkin jonkin aikaa ehkäisyn aloittamisen jälkeen. Jos rinnoissa esiintyy varsinaisia kipuja tai möykkyjä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Rinnat voivat myös turvota ehkäisyn aloittamisen jälkeen. Kun alat syödä estrogeeniä ja/tai keltarauhashormonia, kehoon voi kertyä nestettä ensimmäisten kuukautiskiertojen aikana. Tämä voi saada rinnat näyttämään suuremmilta. Vaikutus häviää ajan myötä tai viimeistään silloin kun lopetat hormonaalisen ehkäisyn käytön.

rinnat aristaa

Rinnat voivat tuntua aroilta ja turvonneilta hormonaalisen ehkäisyn käytön yhteydessä.

Päänsärky

Kaikenlaiset heilahtelut hormoneissa voivat aiheuttaa päänsärkyä. Kuukautisten aikana hormonit ovat jatkuvassa muutostilassa. Tämän vuoksi pelkästään jo kuukautiset voivat aiheuttaa päänsärkyjä. Hormonaalinen ehkäisy voi pahentaa päänsärkyjä tai vaihtoehtoisesti helpottaa niitä.

Jos sinulla on kuukautisten aikana voimakkaita päänsärkyjä, hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen voi auttaa. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Jos sinulla taas ei esiinny päänsärkyjä, on hyvä tiedostaa, että ehkäisyn aloittamisen jälkeen niitä saattaa ilmaantua.

Painonnousu

Painonnousu liitetään yleisimmin pelkästään keltarauhashormonia sisältäviin pillereihin sekä ehkäisyruiskeeseen. Ehkäisyruiske aiheuttaa kehossa erityisen korkean keltarauhashormonitason, minkä takia epämiellyttävät sivuvaikutukset voivat olla hieman muita ehkäisymenetelmiä yleisempiä.

– Useimmilla ehkäisyruisketta käyttävillä naisilla painonnousua ei ilmaannu. Jos näin kuitenkin käy, kannattaa etsiä toinen ehkäisymenetelmä, joka sopii paremmin kehollesi, Nerys Benfield neuvoo.

Muutokset kuukautiskivuissa

Eri ehkäisymenetelmät vaikuttavat kuukautisiin eri tavoin. Hormonaalinen ehkäisy saattaa vähentää kuukautiskipuja tai kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois.

Ehkäisyllä voi kuitenkin olla myös täysin päinvastainen vaikutus. Erityisesti kierukka voi aiheuttaa ylimääräisiä kipuja. Hormonikierukan aiheuttamat kivut yleensä hälvenevät ajan myötä. Kuparikierukka taas saattaa lisätä kuukautiskipuja ja tehdä kuukautisista runsaammat. Tämän pitäisi kuitenkin tasoittua ensimmäisen vuoden jälkeen.

– Noin vuoden kuluttua kuukautisten pitäisi palautua normaaleiksi. Kehotan aina asiakkaitani varautumaan ensimmäisiin kuukausiin ja pitämään siteitä aina mukana, Benfield kertoo.

Pahoinvointi

Pahoinvointia voi esiintyä erityisesti ehkäisypillereiden aloittamisen jälkeen. Mitä korkeampi estrogeenitaso käyttämässäsi ehkäisyssä on, sitä todennäköisemmin tunnet olosi aluksi pahoinvoivaksi.

Pahoinvoinnin tulisi hälvetä muutaman ensimmäisen päivän aikana ehkäisyn aloittamisen jälkeen.

e-pillereitä

Erityisesti e-pillerit voivat aiheuttaa aluksi pahoinvointia.

Veritulppariski

Kaikkiin yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin liittyy suurentunut veritulppariski. Vaikka veritulppa ei ole sivuvaikutusten yleisimmästä päästä, se voi olla kuitenkin vakava yhdistelmäehkäisyn aiheuttama riski.

Veritulppariskiä voi lisätä entisestään esimerkiksi ylipaino, tupakointi ja perinnölliset tekijät. Keskustele lääkärisi kanssa veritulppariskistä ennen yhdistelmäehkäisyn aloittamista. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä sinulle jonkin toisen ehkäisymuodon.

Kondomin aiheuttama lateksiallergia

Jopa kondomit voivat aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Jos sinulla on lateksiallergia, ihollesi todennäköisesti ilmaantuu punertavaa, näppyläistä ihottumaa.

– Jos sinulla on lateksiallergia, tiedät sen 20-30 minuutin sisällä kondomin käytön aloittamisesta, sanoo Nerys Benfield.

Ihottumaa voi ilmetä missä tahansa keholla. Ei siis kannata olettaa, että ihottumaa ilmaantuisi vain niihin kohtiin, mihin kondomi on koskenut.

Jos sinulla on lateksiallergia, voit käyttää lateksittomia kondomeja. Kannattaa varoa tuotteita, joissa on ylimääräisiä ominaisuuksia, kuten tuoksuja tai makuja.

– Pelkistetty kondomi vesipohjaisen liukuvoiteen kanssa on turvallinen valinta, Benfield sanoo.

LUE MYÖS: 33-vuotias nainen melkein kuoli ehkäisypillerien harvinaisen sivuvaikutuksen vuoksi: "Olen hyvin onnekas, kun olen vielä elossa"

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähteet: Glamour, Terve.fi, Terveyskirjasto, Ehkäisynetti.fi

Tuoreimmat aiheesta

Ehkäisy