Nykyään jokaisen naisen tarpeisiin löytyy sopiva ja toimiva ehkäisymenetelmä. Hormonaalista ehkäisyä voi käyttää myös, vaikka ei olisi seksuaalisesti aktiivinen.
Yhdistelmäehkäisypillerien käyttö on suosittu ehkäisymenetelmä, mutta ei ainut. Naisen ikä ja terveys antavat osviittaa siitä, mikä olisi hänelle sopivin ehkäisymuoto. Tärkeää on myös huomioida naisen omat toiveet. Toiset haluavat huolettoman ehkäisymenetelmän, jota ei tarvitse muistaa päivittäin – kuten vaikkapa hormonikierukan. Osa nauttii e-pillerien helppoudesta.
Hormonaalista ehkäisyä voi käyttää myös, vaikka ei olisi seksuaalisesti aktiivinen. Oikea ehkäisymuoto auttaa esimerkiksi runsaisiin tai kivuliaisiin kuukautisiin ja akneen.
Onneksi nykymarkkinoilla lähes jokaisiin tarpeisiin löytyy toimiva ehkäisymenetelmä.
1. E-pillerit ja minipillerit
Estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit ovat erityisen suosittuja alle 25-vuotiaiden naisten keskuudessa. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini Mehiläisestä uskoo, että suosion syynä on e-pillerien aloittamisen helppous.
Ehkäisypillerit ovat suosituin hormonaalinen ehkäisymenetelmä. Kuvituskuva.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Pillerit voi aloittaa missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa, mikäli raskauden mahdollisuus on poissuljettu. E-pillereitä syödään yhtäjaksoisesti yleensä kolmen viikon ajan, minkä jälkeen pidetään valmisteesta riippuen korkeintaan viikon pituinen hormoniton jakso, jonka aikana tyhjennysvuoto tulee. E-pillerien ehkäisyteho säilyy myös valmisteen ohjeen mukaisen hormonittoman jakson ajan.
Pillerimuotoinen ehkäisy sopii erityisesti naisille, joiden kuukautiset ovat epäsäännölliset, runsaat tai kivuliaat. Yhdistelmäehkäisypillerit voivat auttaa myös akneen, rasvaisiin hiuksiin sekä liiallisen karvankasvuun.
Ehkäisypillerit sopivat hyvin perusterveille nuorille naisille, mutta ikääntyneille ne eivät useinkaan sovellu. Aikaisempi laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden merkittävä riskitekijä, rintasyöpä, verenpainetauti, hyytymistekijäpoikkeavuus, aktiiviset maksasairaudet ja diabetes, johon liittyy lisäsairauksia, ovat syitä harkita muuta ehkäisymuotoa. Lisäksi aurallinen migreeni, tupakointi ja vaikea lihavuus saattavat estää e-pillerien käytön.
Tavallisimpia ehkäisypillerien haittavaikutuksia ovat lievä turvotus, rintojen arkuus, päänsärky, mielialamuutokset ja tiputteluvuodot. Jos sivuvaikutukset eivät lievity, kannattaa pillerimerkkiä tai ehkäisymenetelmää vaihtaa.
Yhdistelmäehkäisypillerien riskit liittyvät sen sisältämään estrogeeniin. Minipillerit, jotka sisältävät vain keltarauhashormonia, sopivat myös sellaisille naisille, joille estrogeenia sisältävä ehkäisyvalmiste ei sovellu. Minipillereitä otetaan päivittäin ilman taukoja, mutta niiden käytössä tulee muistaa säännöllisyys. Tavallisin minipillerien käytön sivuoire on kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys ja tiputteluvuodot.
2. Ehkäisyrengas
Ehkäisyrengas on ehkäisypillereitä huolettomampi vaihtoehto. Kuvituskuva.Shutterstock
Ehkäisyrengas on emättimeen laitettava rengas, jota pidetään kehossa kolme viikkoa kerrallaan, minkä jälkeen pidetään 4–7 vuorokauden tauko, jonka aikana tyhjennysvuoto tulee. Ehkäisyrengas on siis huolettomampi vaihtoehto kuin päivittäin muistettavat e-pillerit.
Ehkäisyrengas vapauttaa emättimen limakalvon läpi verenkiertoon estrogeenia ja keltarauhashormonia. Tämän vuoksi ehkäisyrenkaan ja yhdistelmäehkäisypillerien riskiryhmät ovat samat. Lisäksi anatomiset syyt voivat estää ehkäisyrenkaan käytön, jos renkaan asettaminen on vaikeaa tai rengas tuntuu ikävältä.
– Normaalisti ehkäisyrengasta ei tunne, mutta kukin on yksilöllinen anatomialtaan, sanoo Soini.
Ehkäisyrenkaan käyttöön voi liittyä lisääntynyttä valkovuodon määrää.
LUE MYÖS: Alapään kutina ei läheskään aina ole hiivaa – moni nainen tekee tämän virheen
3. Ehkäisylaastari
Ehkäisylaastari ei sovi ihmisille, joiden iho ärtyy helposti tai jotka hikoilet ja uivat paljon. Kuvituskuva.Shutterstock
Ehkäisylaastari on iholle laitettava yhdistelmäehkäisymenetelmä. Laastarista imeytyy estrogeenia ja keltarauhashormonia suoraan verenkiertoon. Ehkäisylaastaria pidetään viikko kerrallaan. Se kiinnitetään aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, minkä jälkeen pidetään viikon mittainen laastariton jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee.
Ehkäisyrenkaan tavoin ehkäisylaastari on e-pillereitä huolettomampi vaihtoehto. Se ei kuitenkaan sovi ihmisille, joiden iho ärtyy helposti tai jotka hikoilevat ja uivat paljon. Koska laastari sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia, sen vasta-aiheet ovat samat kuin e-pillereissä.
4. Kierukka
Hormonikierukka sopii erityisesti naisille, jotka kärsivät runsaista kuukautisvuodoista. Kuvituskuva.Shutterstock
Yli 35-vuotiailla naisilla suosituin ehkäisykeino on hormonikierukka, mutta kyseinen ehkäisymuoto sopii myös nuorille naisille.
– Kierukka sopii käytännössä kaikille, paitsi niille naisille, joilla on kohdun merkittävä rakennepoikkeavuus kuten kaksiosainen kohtu tai kohdun syvä väliseinämä, Soini kertoo.
Kierukoita on saatavilla sekä hormonillisia että hormonittomia. Hormonikierukka sisältää pelkästään keltarauhashormonia, minkä vuoksi se sopii myös naisille, jotka eivät voi riskitekijöiden vuoksi käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä. Rintasyöpää sairastaville hormonikierukkaa ei suositella.
Erityisen hyvin hormonikierukka sopii naisille, jotka kärsivät runsaista kuukautisvuodoista. Akneen taipuvaisen ihon kuntoa hormonikierukka voi joskus pahentaa.
Hormoniton kuparikierukka estää munasolun hedelmöittymisen muuttamalla kohdun limakalvon sukusoluille epäedulliseksi. Kuparikierukka voi aiheuttaa kuukautista runsastumista ja myös kivuliaisuutta. Lisäksi kuparikierukan käyttäjillä ilmenee tavallista useammin emätintulehduksia.
Koska kuparikierukka ei sisällä estrogeenia, se soveltuu myös tupakoiville naisille sekä naisille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi, kuten rintasyövän sairastaneille.
5. Ehkäisykapseli
Lääkäri asettaa ehkäisykapselin käsivarren ihon alle paikallispuudutuksessa. Kuvituskuva.Shutterstock
Ehkäisykapseli on vajaa tulitikun kokoinen ehkäisyväline, jonka lääkäri asettaa käsivarren ihon alle paikallispuudutuksessa. Kapseli sisältää keltarauhashormonia ja sen ehkäisyteho kestää 3–5 vuotta. Kapselin aikana kuukautiset voivat tulla säännöllisesti, epäsäännöllisesti tai jäädä pois kokonaan.
Ehkäisykapselin teho voi vähentyä vaikeasti ylipainoisilla, mutta muuten ehkäisykapselit ovat varma ehkäisykeino, joka sopii kaikenikäisille naisille.
Yleisimpiä ehkäisykapseleiden haittavaikutuksia ovat erilaiset vuotohäiriöt.
6. Varoitus varmoista päivistä
”Varmat päivät” -menetelmä perustuu siihen, että nainen ennustaa munasolunsa irtoamisajankohdan eli ovulaation. ”Varmoihin päiviin” luottava nainen saattaa esimerkiksi laskea kuukautiskiertonsa päiviä tai mitata kehon lämpötilaa. Menetelmä ei takaa, että yhdyntää voisi harrastaa ilman raskauden pelkoa.
– Mitään varmoja päiviä ei valitettavasti ole olemassakaan. Se johtuu siitä, että naisen ovulaatio ei tapahdu aina keskellä kuukautiskiertoa vaan vaihtelee selkeästi. Kehon lämpötilakin voi vaihdella kierron eri vaiheissa, Soini sanoo.
Soini ei suosittele ”varmoja päiviä” kellekään, jos haluaa harrastaa seksiä ilman raskauden pelkoa.
Muitakin hyviä vaihtoehtoja löytyy.
LUE MYÖS: Nämä seksiteemat puhuttavat suomalaispareja – moni vaikenee yhdestä asiasta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Osittaislähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo, Väestöliitto