Maailmankuulu brittiläinen kosmologi ja fyysikko Stephen Hawking kuoli eilen 76-vuotiaana. Suomalaisprofessori muistelee pitsalounaita Hawkingin kanssa ja sanoo hänen olleen kiistatta fysiikan suurmies.
Helsingin yliopiston astrofysiikan professori Peter Johansson tapasi Hawkingin useita kertoja tehdessään väitöskirjaansa viime vuosikymmenellä Cambridgen yliopistossa. Hän tapasi Hawkingin useissa seminaaritilaisuuksissa.
Johansson muistaa muun muassa niin sanotut astrolounaat.
– Mieleen tulevat erityisesti kosmo- tai pitsalounaat, jotka hänen mittava apurahansa kustansi opiskelijoille ja muille nuorille tutkijoille. Siellä kuunneltiin kosmologian esitelmää samalla.
Hawking teki Johanssoniin suuren vaikutuksen.
– Hän on kuitenkin monille tutkijoille ja minullekin vähän lapsuuden idoli. Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa, se oli vaikuttavaa. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja muutaman kerran jälkeen hän oli vain yksi tutkija muiden joukossa. Mutta hän oli fysiikan suurmies ilman muuta.
Johansson arvioi, että Hawkingin merkitys on tieteelle erittäin suuri.
– Varsikin 1970-80 luvuilla hän teki useita merkittäviä läpimurtoja kosmologiaan ja musta-aukkofysiikkaan liittyen. Tärkein löytö on Hawkingin säteilyksi kutsuttu ilmiö, jonka mukaan mustat aukot eivät olekaan täysin mustia, vaan niillä on lämpötila ja ne säteilevät erittäin vähäisesti. Se oli ihan Nobelin tasoinen löytö, vaikkei hän ikinä Nobelin palkintoa saanutkaan.
Tieteen popularisoijana Hawkingin merkitys oli Johanssonin mukaan tätäkin suurempi.
– Hän on varmasti maailman tunnetuin tutkija ja yksi maailman tunnetuimmista ihmisistä. Hänen popularisoivaa teostaan Ajan lyhyt historia on myyty kymmeniä ja kymmeniä miljoonia kappaleita. Hän toi mustat aukot ja niiden fysiikan ihmisten olohuoneisiin.