Hawkingin tavannut suomalaisprofessori: "Vaikeuksista huolimatta hän saavutti elämässään paljon"

1:31img
Julkaistu 14.03.2018 18:15

Salla Laurila

Stephen Hawking kuoli keskivikkona 14. maaliskuuta Cambridgessa. Yksi maailman tunnetuimmista teoreettisista fyysikoista oli kuollessaan 76-vuotias ja hän sairasti parantumatonta ALS-tautia.

Helsingin yliopiston kosmologian professori Kari Enqvist kertoo, että uutinen tunnetun fyysikko Stephen Hawkingin kuolemasta ei yllättänyt häntä suuresti Hawkingin terveydentilan vuoksi.

– Hawking on ollut eräänlainen symboli teoreettiselle fysiikalle, joten uutinen oli siten pysäyttävä, Enqvist kommentoi.

Professori kertoo ehtineensä itsekin tavata Hawkingin muutamaan otteeseen 80- ja 90-luvulla, kun Hawking oli vielä paremmassa fyysisessä kunnossa.

– Olin myös CERNissä vuonna 1985 yhtä aikaa Hawkingin kanssa. Silloin hän sai keuhkokuumeen, jonka seurauksena Hawkin melkein kuoli. Hänelle jouduttiin tuolloin tekemään sairaalassa avanne, joka vei hänen puhekykynsä, Enqvist muistelee.

Tieteen ja tiedon lähettiläs

Fyysikkojen keskuudessa Stephen Hawking tunnettiin erinomaisena fyysikkona, jonka suurimpiin tieteellisiin saavutuksiin kuuluivat mustaan aukkoon sekä kvanttifysiikkaan ja suhteellisuusteoriaan liittyvät tutkimukset. Hawking pystyi todistamaan, että musta aukko haihtuu hitaasti säteilemällä. Tätä ilmiötä kutsutaan Hawkingin säteilyksi.

Enqvistin mukaan Stephen Hawkingiin suhtauduttiin fyysikkopiireissä huomattavasti tavanomaisemmin kuin suuren yleisön keskuudessa. Enqvist luonnehtii, että suurelle yleisölle Hawking oli jopa myyttinen hahmo.

– Suuren yleisön silmissä Hawking oli ikään kuin tieteen ja tiedon lähettiläs, joka tulee kummallisesta ulottuvuudesta. Nähdäkseni suuren yleisön silmissä häneen suhtauduttiin hyvin eri tavalla, Enqvist arvioi.

Ihmishengen liekin symboli

Hawking teki elinaikanaan tiedettä tunnetuksi suurelle yleisölle kirjoittamalla fysiikkaa popularisoivia teoksia, joista tunnetuin on Ajan lyhyt historia.

Ajan lyhyt historia on luultavasti tunnetuin fysiikkaa popularisoiva teos sekä kirja, jota on luultavasti eniten jätetty kesken, Enqvist luonnehtii.

Enqvist kuvailee, että popularisoinnin sijaan Hawkingin suurin merkitys suurelle yleisölle on ollut hänen esikuvallisuudessaan. Vaikeasti sairas, pyörätuolissa kulkenut ja tietokoneen avulla kommunikoinut Hawking symboloi kamppailua mielen ja aineen välillä.

– Pyörätuoliin kahlittu ja puhekyvytön Hawking pystyi pitämään hengen liekkiä yllä ja osoittamaan, että vammainen voi kohota tieteen korkeuden huipulle. Hän on esimerkki siitä, kuinka ihmishengen liekki hohtaa vaikeissakin olosuhteissa. Vaikeuksista huolimatta hän saavutti elämässään paljon, se antaa toivoa kaikille ihmisille ja ihmiskunnalle, Enqvist lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa