Tanskalaissuunnittelija sommittelee kaupungeista hauskempia – "Liian usein näkee sieluttomia ja rumia alueita"

Fun city
Kuva Legolandista Billundista. Christian Pagh on ollut mukana suunnittelemassa Billundille uutta lapsiystävällistä ilmettä.Shutterstock
Julkaistu 16.03.2018 16:38

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN ASUNTOMESSUT

Tanskalaisen Christian Paghin intohimo on suunnitella kaupunkeja yhä enemmän nimenomaan ihmisille sopiviksi. Yksi haastavista työtehtävistä on ollut suunnitella Legon kotikaupunki Billund paikaksi, joka vastaa Legon luomiin lapsiystävällisiin mielikuviin. 

Asuntomessut Digitalist: Future of Living Summit – 25.4.2018, Helsinki

Aiheita ja puhujia muun muassa:

Urgent Placemaking. Culture design tools for urban value creation – Christian Pagh, Urgent.Agency

Happy City -application – Natalia Rincón, CHAOS architects

Telia Zone: Smarter Home and Simple Daily Life – Rickard Damm, Telia

Inkoon ranta 2022 – Markus Grönholm, Inkoon Keskustekehitys Oy

Tulevaisuuden Liikenne – Tero Era, Fortum

Tanskalainen kaupunkisuunnittelun ajatushautomo Urgent Agencyn kulttuurijohtaja Christian Pagh pähkäilee työkseen sitä miten kaupungeista saisi ihmisystävällisempiä ja hauskempia. Myös Asuntomessujen Digitalist-päivillä aiheesta luennoiva Pagh puhuu kulttuurisidon-naisesta suunnittelusta (cultural planning), jossa alueen ihmisten tarpeista ja toiveista otetaan muun muassa haastattelemalla selvää ennen kuin rakentaminen aloitetaan.

– Liian usein näkee rumia ja sieluttomia kaupunkialueita. Me emme halua suunnitella sellaisia, vaan käytämme aikamme alueiden luovaan ja rohkeaan suunnitteluun. Kaiken ytimessä on ihmisläheisyys.

Pagh uskoo, että ihmisläheinen suunnittelu yleistyy lähivuosina rakentamisessa.

– Ettei vain rakenneta nopeasti ja tehokkaasti paljon asuntoja, vaan mietitään aluetta kulttuurisena kokonaisuutena. Kulttuuri ei tarkoita vain teattereita ja taidetta, vaan muun muassa sitä miten koulut, sairaalat ja toimistot on sijoitettu niin, että ne palvelevat asukkaita parhaiten.

Christian Pagh Digitalist-puhuja

Christian Pagh.

Miten tehdä tylsästä pikkukaupungista maailman lapsiystävällisin paikka?

Pagh sanoo kulttuurisen suunnittelun olevan pitkälti kulisseissa tapahtuvaa luovaa ideointia, suunnittelua ja analysointia siihen asti kunnes suunnitelmat realisoituvat. Yksi Urgent Agencyn viimeaikaisista projekteista on ollut suunnitella Legon ja Legolandin kotikaupungista Billundista maailman lapsiystävällisin kaupunki. 

– Suoraan sanottuna Billund on ruma ja tylsä paikka, josta piti saada viihtyisämpi sekä lapsille että aikuisille – eräänlainen lasten pääkaupunki.

– Projektia varten haastattelimme kymmeniä ihmisiä muun muassa kaupungin turistitoimistosta, Lego-yhtiöstä sekä paikallisista kouluista. Kysyimme myös lapsiperheiltä mitä he haluaisivat. Tämän pohjalta teimme vision, jossa kaupungin kaduilla voisi esimerkiksi olla hauskoja huonekaluja. 

Urban Agencyn visio maailman lapsiystävällisimmästä kaupungista on nähtävillä toimiston nettisivuilla.

Urgent Agency Billund-suunnitelma lasten kaupunki

–  Halusimme laittaa lapset ja leikkimisen kaiken keskiöön suunnitellessamme Legon kotikaupungille uutta ilmettä, sanoo Christian Pagh.

Paghin mukaan kaikkein vaikeinta on suunnitella uusi alue täysin tyhjästä.

– Kartoitamme ihan ensimmäisenä mitä alueen ympärillä on. Esimerkiksi jos alue on vanhan satama-alueen lähellä, pyrimme luomaan uuteen alueeseen samanlaista henkeä ja ilmettä.

Suunnittelun ytimessä on jatkuvasti ihminen ja tekeminen.

– Asioiden jakaminen on erittäin tärkeää. Alueelle tulevat yhteiset jutut voivat olla ihan arkisia asioita kuten kahviloita tai urheilukeskuksia. On tärkeää myös ottaa huomioon kaikki ikäryhmät, eikä fokusoida esimerkiksi vain nuoriin.

Urgent Agency. Carlsbergin alue.

Urgent Agency oli mukana myös tekemässä Kööpenhaminan Carslbergin panimon alueesta entistä ihmisystävällisempää. 

Alueen suunnittelu ja rakentaminen pyritään saamaan kulkemaan käsi kädessä alusta alkaen.

– Yritämme saada rakennuttajat vakuuttumaan siitä, että heti rakentamisen alkuvaiheessa kannattaa satsata paikkoihin, joissa ihmiset voivat tehdä asioita yhdessä. Uskon muutenkin, että lähivuosina rakentamisessa aletaan suosia jakamista yhä enemmän. Esimerkiksi että kerrostalossa on yksi iso olohuone, johon kaikki voivat tulla hengailemaan, eikä niin että kaikki kököttävät omissa koloissaan.

– Täysin alusta aloitettavissa suunnitteluprojekteissa haasteena on saada tietoa asukkaiden toiveista, sillä välttämättä siinä vaiheessa ei vielä tiedetä ketkä alueelle tulevat muuttamaan. Tällöin voidaan esimerkiksi jättää alueelle tyhjä aukio, jonka sisältöön asukkaat pääsevät vaikuttamaan muutettuaan.

Uuden suunnittelu on aina iso riski

Urgent Agencyssa työskentelee eri alojen asiantuntijoita arkkitehdeistä graafisiin suunnittelijoihin. Pagh itse on taustaltaan filosofi. Yksi hänen haasteistaan on saada lennokkaat ideat käytäntöön, mikä ei aina ole helppoa.

– Kaupunkisuunnittelu on todella vaikea laji. Usein ei tajuta sitä kuinka innovatiivinen koko prosessi on. Suunnittelussa pitää ottaa riskejä ja olla valmis tekemään asioita, joista ei aina voi olla varma toimivatko ne arjessa. Samaan aikaan virkamiehet ja rakentajat fokusoivat riskien minimoimiseen, joten on usein superhaastavaa saada heitä vakuuttumaan, että tällainen uudenlainen kaupunkisuunnittelu todella kannattaa.

– Mutta aina ei ole kyse rahasta. Kun käyttää luovuutta ja rohkeutta, voivat pienetkin muutokset tehdä alueesta kotoisan tuntuisen. Ja nimenomaan siihen pyrimme: luomaan paikoista sellaisia, että niissä myös viihdytään.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle