– Panama-vuodot eivät olleet minulle yllätys. Päinvastoin, OECD on varoittanut jo kuukausia Yhdysvaltoja ja muita G20-maita siitä, että Panama vitkuttelee pyydettyjen tietojen antamisessa eikä suostu ajattelemaankaan automaattista tietojenvaihtoa. Olen kehottanut amerikkalaisia nykyistä kovempaan painostukseen jo pitkään.
Näin sanoo Pascal Saint-Amans, OECD:n veroasiainosaston johtaja, MTV Uutisten haastattelussa. Nyt hän laskee sen varaan, että OECD:n parhaillaan valmisteilla olevan raportin pohjalta G20 maat panevat niin kovan painostuksen päälle, että Panamakin nujerretaan. OECD:lle Panama-vuoto tuli siis juuri sopivaan aikaan.
Armoton Mr. Tax
Panama-vuotoviikon tavoitelluin henkilö on ollut OECD:n veroasiainosaston "Mr. Tax", "Monsieur Fisc", armoton Pascal Saint-Amans, joka on tähän asti tunnettu Sveitsin selättämisestä.
Tiistai-iltana hän istui Ranskan television Cash-ohjelman tähtenä ja linnottautui sitten norsunluutorniinsa satojen haastattelupyyntöjen ulottumattomiin. Keskiviikkona hän antoi kaksi haastattelua, joista toisen MTV:n uutisille. Torstaina hän poistui Pariisista median tavoittamattomiin.
Veroparatiisien ja veronkiertäjien vihaama Saint-Amans ja hänen noin sadan hengen apujoukkonsa eivät majaile OECD:n päärakennuksessa Pariisin La Muettellä, vaan aivan muualla.
Läheiseltä esikaupunkialueelta Boulognesta löytyy moderni rakennus, jonka lasiseiniin heijastuvat Seinen rantakadun puut ja ohikiitävä liikenne, mutta missään ei näy edes mainintaa OECD:stä. Näin on parempi, eikä turvasyistä edes autoa saa viedä rakennuksen vierasparkkiin, sillä sellaista ei ole.
Ylimmästä kerroksesta löytyy toimisto, josta aukeavat komeat näköalat kauempana Seinen toisella puolella seisovalle Eiffel-tornille. Tervehtimään tulee valokuvista ja televisiosta tuttu mies, jonka mutkattomuus yllättää. Hänestä ei löydy häivääkään ranskalaisten nokkamiesten arroganssia. Mukava mies, joka panee roistot ahtaalle – ja sanoo vielä pitävänsä sitä jännittävänä.
OECD:n lausunnoilla painoarvoa
Vajaat kymmenen vuotta sitten OECD laati kuuluisat mustat listansa veroparatiiseista. Leimautuminen merkitsi vaikeuksia veroparatiisien pankkitoiminnalle, mutta liikettä alkoi syntyä vasta monien skandaalien ja etenkin finanssikriisin myötä.
Lehman Brothersin kaatumisen johdosta G20-maat, jotka edustavat 85 prosenttia maailman rahavaroista, kokoontuivat hätäkokoukseen. Ne saivat OECD:ltä ohjeistusta ja listan maista, jotka eivät noudata avoimuutta raha-asioissa. G20-maat, etunenässä Yhdysvallat, panivat päälle kovan poliittisen painostuksen.
G20-maiden ja OECD:n saumaton yhteistyö tuotti viimein tulosta, johon talousjärjestö oli tähdännyt 1990-luvulta lähtien. Työpöydän takana istuu nyt tyytyväinen Pascal Saint-Amans, josta Genevessä sijaitseva Banque Pictet sanoi ironisesti vielä vuonna 2008:
– Ranskassa osataan tunnetusti kylvää veroja ja niittää sadoksi virkamiehiä.
Vielä muutama maa saatava kuriin
Nyt lähes kaikki veroparatiisit on saatu kuriin. Sopimusten mukaisesti ne antavat tietoja pyydettäessä. Vuodesta 2018 lähtien tietojenvaihdosta tulee automaattista.
Viimeiset mohikaanit ovat enää Panama ja Bahrein sekä Nauru- ja Vanuatu-saaret. Nyt on alkanut listan suurimman syntipukin, Panaman, lähtölaskenta. Ranska asetti maan perjantaina jo omalle mustalle listalleen. Presidentti Francois Hollande oli keskustellut Panaman presidentin kanssa – tuloksetta.
– Panama-vuoto paljastaa sen, että vielä on valtavasti pimeää rahaliikennettä ja että se keskittyy ennen kaikkea yhteen maahan, Panamaan, joka kieltäytyy nykykehityksestä, kiteyttää Saint-Amants.
– Hyvä uutinen tässä kaikessa on kuitenkin se, että kymmenessä vuodessa tilanne on kehittynyt valtavasti hyvään suuntaan, eikä vapaamatkustajamaita ole enää paljon. Kuka olisi uskonut vielä kymmenen vuotta sitten, että Sveitsi luopuisi pankkisalaisuudesta? Maa vastasi aina kaikkiin pyyntöihin sanomalla ei, Saint-Amants muistuttaa.
Saint-Amans laskee, että sen jälkeen, kun tilanne lähti kehittymään kohti veroparatiisien loppua, 500 000 henkeä, joilla oli salaisia pankkitilejä veroparatiiseissa, on korjannut asian ja ilmoittanut tulonsa maansa verottajalle.
– Yhteensä 50 miljardia euroa verorästejä on saatu siten kerätyksi. Noin 133 maata on nyt kaidalla tiellä, hän toteaa tyytyväisenä.
OECD vieraili Panamassa alkuvuonna
Vuoden alussa Saint-Amans lähetti osastonsa asiantuntijat Panamaan tutkimaan, miten maan lainsäädäntö on edistynyt ja millä tavalla siellä käytännössä toimitaan.
Siitä lähti varoitusryöppy G20-maille, ja tarkka raportti valmistuu siis kesäkuussa. Sen on määrä olla pohjana G20-maille, jotta poliittinen painostus Panamaa kohtaan voidaan nostaa äärimmilleen.
Kun kysyn, mitä hänen porukkansa Panamasta löysi, ei Saint-Amans suostu paljastamaan keskeneräisiä tietoja.
– Kaikki huonot ruudut taulukossa on yhä ruksattava, hän kuitenkin huokaisee toivoen, että nyt tilanne lähtisi kehittymään nopeasti.
Hänen mukaansa seuraava tärkeä etappi on Britannian pääministeri David Cameronin ensi toukokuun 12. päivänä koolle kutsuma korruption vastainen huippukokous. Sillä välin myös Cameronin maine on ehtinyt tahraantua.
Kansalaiset vaativat tekoja
Saint-Amasin mukaan finanssikriisin lisäksi myös terrorismin pimeä rahoitus on saanut tavalliset kansalaiset kaikkialla vaatimaan konkreettisia tekoja.
– Finanssikriisi sai aikaan sen, että ihmisten sietokyky veronkiertoa kohtaan laski nollaan. Sen takia hallitusten oli toimittava ja lähdettävä poliittiseen painostukseen veroparatiiseja kohtaan. Mutta hunnun takana voi todella tapahtua kaikenlaista, myöntää Saint-Amans.
– Siellä on sekä saatavaa että maksettavaa korruptiorahaa, rahanpesua, huumekauppaa, ihmiskauppaa ja kyllä, myös terrorismin rahoitusta. Mutta aivan kuin Al Caponen aikoihin, kiinnijäänti tapahtuu usein veroviskaalien kautta, sillä he ovat pragmaattista joukkoa, hän selvittää.
Saint-Amans uskoo, että tällä hetkellä olemme viimenkin todella muuttamassa maailmaa.
– Tämä Panama-vyyhti osoittaa, että nyt elämme siirtymäkautta. Siitä on päästävä nopeasti eteenpäin, hän patistaa.
Saint-Amans myöntää kuitenkin, että OECD:llä on vielä suuri haaste on edessä.
– Kun viimeisiltäkin veroparatiiseilta on saatu nyhjäistyksi allekirjoitus sopimukseen automaattisesta tietojenvaihdosta rahaliikenteessä, sen jälkeen on pystyttävä valvomaan, että sopimuksia noudatetaan, hän painottaa.
– Tämä ei ole veronkierron loppu. Mutta tämä on loppu veronkierron helpottamiselle, jonka sääntöjen puuttuminen teki mahdolliseksi, muistuttaa Saint-Amans.
Ikkunasta alhaalla näkyvä rantakatu kuhisee ranskalaisittain puikkelehtevia autoja. Niitäkään veroparatiisien jahtaaja ei pelkää.
Kun Saint-Amans nousee hyvästelemään, hän katsoo liikennettä huolettomana ja sanoo tekevänsä työmatkat polkupyörällä. Ei siis millään muotoa tavanomainen korkea ranskalaisjohtaja, joka normaalisti istuu virka-autonsa takapenkillä.
Sitä paitsi jokapäiväinen pyöräily Pariisin keskustasta Vasemman rannan rantabulevardilta Boulogneen ei ole ihan lyhyt pyrähdys.
Sitä kauhistellessani käy ilmi, että Monsieur Saint-Amans asuu samalla rantabulevardin pätkällä, jossa sijaitsee myös Pariisin ainoa suomalaisputiikki – ja että hän on suuri Marimekon tuotteiden ja tyylin ihailija!
Ei voi muuta kuin päätellä, että veroparatiisien jahtaus on erinomaisissa käsissä.
Katso pitkä televisiojuttu aiheesta MTV:n Seitsemän uutisista kello 19.00.