Hani Hersi, 32, muutti Suomeen, kun lapsen täytyi saada sydänleikkaus – kannustaa nyt somalinaisia videoillaan: "Meidän kulttuurissamme ei puhuta siitä, miten unelmiaan voi toteuttaa"

Helsinkiläinen Hani Hersi kannustaa somalinaisia troteuttamaan unelmiaan. Hän itse haaveilee puhumisesta isoille joukoille.
Julkaistu 06.09.2020 08:39
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Somaliasta Suomeen neljä vuotta sitten muuttanut perheenäiti Hani Hersi kannustaa Youtube-videoillaan somalinaisia opiskelemaan ja toteuttamaan unelmiaan. Hän itse haaveilee siitä, että pääsisi motivoimaan ihmisiä isoilla estradeilla.

Somaliassa syntynyt neljän lapsen äiti Hani Hersi, 32, tuli Suomeen tammikuussa 2016. Hänen vanhin tyttärensä oli sairas, eikä tämän tarvitsemaa sydänleikkausta voitu tehdä sen suuren riskin takia Sambiassa, jossa perhe tuolloin asui.

Hersin nuorin lapsi oli tuolloin vain 2 kuukauden ikäinen.

Kysyimme apua YK:n pakolaisjärjestöstä UNHCR:stä, joka sai järjestettyä meidät Suomeen. Leikkaus tehtiin neljä kuukautta saapumisemme jälkeen.

”Kun näin koululaisia, halusin itsekin opiskelemaan”

Hersi kertoo huomanneensa Suomessa heti, että tämä on hänelle oikea paikka. Täällä hän pystyisi esimerkiksi opiskelemaan, mikä ei kotimaassa lasten hoitamisen ohessa ollut mahdollista.

– Aina kun näin Afrikassa lapsia koulussa, tunsin, miten itsekin haluaisin opiskella, mutta siellä se ei onnistunut.

Helsinkiin tultuaan Hersi kävi ensin 10 kuukauden suomen kielen kurssin, minkä jälkeen hän suoritti puolentoista vuoden opinnot peruskoulussa. Sitten hän hakeutui työharjoiteluun, ja nyt hän opiskelee lastenohjaajaksi.

Haaveissa ovat vielä psykologin tai sosionomin opinnot. 

 – Ensin pitää kuitenkin käydä ammattikoulu tai lukio. Lisäksi haluaisin töihin nopeammin, ja tätä reittiä kautta se onnistuu.

”Ihmiset tarvitsevat kannustusta”

Idea omasta Youtube-kanavasta syntyi, kun Hersi näki erään toisen somalinaisen motivaatiovideoita Facebookissa.

Seurasin tätä lontoolaispsykologia ja kävin monta hänen kurssiaan. Kiinnostuin niistä valtavasti ja sain naiselta myös henkilökohtaisesti apua hankkeeseeni.

Hersi alkoi julkaista videoita itsekin ensin Facebookissa, kunnes hän perusti oman Youtube-kanavan.

– Huomasin, että ihmiset tarvitsevat tällaista. Meidän kulttuurissamme ei puhuta paljonkaan siitä, miten unelmiaan voi toteuttaa ja miten joku voi tehdä, mitä haluaa, vaikka olisi perhe ja työ.

Koronan pakotettua ihmiset pysymään neljän seinän sisällä Hersi perusti oman ryhmän vielä vain somalinaisille.  

 – Huomasin, että monet naiset stressaantuivat, kun he joutuivat olemaan kotona lasten kanssa eivätkä päässeet tapaamaan kavereitaan. Heille puhuin muun muassa siitä, miten olen itse onnistunut yhdistämään opiskelun ja äitiyden.

(artikkeli jatkuu videon jälkeen)

6:34img

Hani Hersi muistuttaa Youtube-videoidensa katsojia keskittymään siihen, mitä heillä on, ja lopettamaan stressaamasta sitä, mitä elämästä puuttuu. Videon on somalin kielinen.

”Äiteinä olemme roolimalleja lapsillemme”

Hersi itse ei halua jäädä ajatuksineen vain Youtubeen vaan aikoo päästä kannustamaan ihmisiä isommilla areenoilla ja työskentelemään ihmisten kanssa. Myöskään politiikkaan mukaan lähtö ei ole mahdoton ajatus.

Suomeen Hersi haluaa jäädä ainakin toistaiseksi.

– Jos kotimaassani ongelmat ratkeavat, haluan mennä takaisin, mutta lähivuosina se ei tapahdu.

Niin Somaliassa, Suomessa kuin muuallakin asuville somalinaisille ja -äideille Hersi haluaa välittää erityisesti yhden asian.

– Haluan sanoa heille, että he ovat vahvoja äiteinäkin, mutta kannattaa kouluttautua, koska äiteinä olemme roolimalleja lapsillemme. Ja etenkin: tiedän omasta kokemuksesta, että on mahdollista opiskella samalla, kun saa lapsia ja hoitaa heitä. Pitää vain haluta sitä tarpeeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Somalia