Kehitysjärjestöt arvostelevat hallituksen Somalia-päätöstä. Niiden mukaan maaohjelman keskeytys heikentää luottamusta Suomeen.
Suomi keskeyttää kahdenvälisen kehitysyhteistyön maaohjelman Somalian kanssa.
Ulkoministeriön mukaan maaohjelma keskeytetään, koska niin sanottu takaisinottoyhteistyö Somalian kanssa ei ole edistynyt toivotulla tavalla.
Takaisinottosopimuksella tarkoitetaan sitoumusta, jolla sovitaan kansalaisten palauttamisesta koti- tai lähtömaihinsa.
Maaohjelma keskeytetään ministeriön mukaan asteittain niin, että käynnissä olevat hankkeet saatetaan loppuun.
Ulkoministeriön tiedotteen mukaan keskeytys ei koske humanitaarista apua, kansalaisjärjestöjä tai yksityisen sektorin tukea.
Lue lisää: Suomi keskeyttää kehitysyhteistyön Somalian kanssa
Fingo: Suora isku naisten ja tyttöjen asemaan
Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo pitää päätöstä kestämättömänä.
– Suomen kehitysyhteistyöllä on tuettu erityisesti vaikeassa asemassa olevia naisia ja tyttöjä Somaliassa. Hallituksemme näyttää yrittävän painostaa Somalian hallintoa vetämällä maton näiden tyttöjen ja naisten alta, vaikka heillä ei ole mitään tekemistä palautussopimusten kanssa, Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu toteaa tiedotteessa.
– Päätös on häpeällinen.
Nalbantoglun mukaan järjestöissä ymmärretään tarve saada palautussopimus aikaan, mutta niiden mukaan näin ei hoideta kansainvälisiä suhteita.
– Kehitysyhteistyötä ei tule politisoida tällä tavalla.
Vähentää Suomen painoarvoa
Ulkoministeriön mukaan 410 000 tyttöä ja naista hyötyi viime vuonna Suomen avulla tuotetuista seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluista.
Suomen Somalia-verkoston puheenjohtajan Habiba Alin mukaan maaohjelman keskeytys heikentää luottamusta Suomeen ja suomalaisiin toimijoihin sekä vähentää vaikutusmahdollisuuksia ja painoarvoa sektoreilla, joilla Suomi on näkyvästi toiminut.
– Miksi näitä suhteita ei voida hyödyntää ja antaa aikaa sopimuksen syntymiselle tilanteessa, jossa valtio käy jälleen kiihtyvää taistelua ääriliikkeitä vastaan ja tarvitsisi kaiken tuen toimivien rakenteiden, palveluiden ja yhteiskunnallisen vakauden luomiseen? Ali kysyy.
Vaikutuksia myös Suomen tuontiin
Somalia on ulkoministeriön oman määritelmän mukaan yksi maailman hauraimmista valtioista. Maan turvallisuustilanne on huono.
Ääriliike Al-Shabaab on vahvistanut viime aikoina otettaan. Somalia on kärsinyt myös ankarasta kuivuudesta ja ruokakriiseistä.
Fingon Ilmari Nalbantoglu muistuttaa, että Somalian turvallisuuden heikentyminen vaikuttaa Afrikan sarven hauraaseen tilanteeseen.
Tällä on seurannaisvaikutuksia myös esimerkiksi Suomen tuontiin Aasiasta, joka kulkee paljolti Punaisenmeren kautta.
Järjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että hallitus ei lopeta rahoitusta alueella toimivilta kansalaisjärjestöiltä.