Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen aloittaa sosiaali- ja terveysministerinä – "Lupaan tehdä kaikkeni"

LK Hanna Sarkkinen 29.6.2021
Lehtikuva
Julkaistu 29.06.2021 13:55(Päivitetty 29.06.2021 15:26)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hanna Sarkkinen (vas.) aloittaa sosiaali- ja terveysministerinä. Tulevien vuosien tärkein tehtävä on mahdollisesti jo selvillä.

Vasemmistoliitto toteuttaa ministerikierrätyksensä, kun Hanna Sarkkinen nousee sosiaali- ja terveysministeriksi Aino-Kaisa Pekosen (vas.) tilalle.

Hallituskauden puoliväliin ajoittuvasta vaihdoksesta kerrottiin jo nykyhallituksen taipaleen alkaessa keväällä 2019.

– Lupaan tehdä kaikkeni, jotta pääsemme yhdessä kohti tasa-arvoisempaa ja onnellisempaa Suomea, Sarkkinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Samalla myös kevään vanhempainvapaalla ollut Li Andersson (vas.) palaa takaisin opetusministeriksi. Häntä on sijaistanut Jussi Saramo (vas.).

Lue myös: Li Andersson: Syksyn budjettiriihi on ilmastoriihi, työllisyystoimet keskeisempiä vasta 2022

Yrittäjien sosiaaliturvaan vahvistusta

Edessä olevan kaksivuotisen ministerikauden mahdollisesti tärkein tehtävä on Sarkkisen mukaan sosiaaliturvauudistuksen edistäminen.

– Sosiaaliturvajärjestelmämme on liian monimutkainen, sirpaloitunut, eikä täysin vastaa nyky-yhteiskunnan tarpeita.

Sarkkisen mielestä esimerkiksi yrittäjien oikeutta sosiaaliturvaan tulisi vahvistaa, ja ministerinä hän aikoo selvittää keinoja tähän.

Perustulo on vasemmistoliiton tavoite, mutta sille ei realistisesti ole nähtävissä riittävästi tukea eduskunnassa. Askelia perustuloa kohti voidaan kuitenkin ottaa.

Ministerikautensa aikana Sarkkinen aikoo myös toimia suomalaisten työuupumusta vastaan ja koronan aiheuttaman hyvinvointi- ja oppimisvelan maksamisen puolesta.

Kuka on Hanna Sarkkinen?

Ministeriksi nyt nouseva Hanna Sarkkinen on 33-vuotias ja kotoisin Oulusta.

Sarkkinen on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015 ja Oulun kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2012.

Kotikaupungissaan suosittu poliitikko keräsi viime eduskuntavaaleissa yli 11 000 ääntä, enemmän kuin kukaan muu vasemmistoliittolainen puheenjohtaja Anderssonia lukuun ottamatta. Oulun vaalipiirissä enemmän ääniä missään puolueessa keräsi vain Juha Sipilä (kesk.).

Sarkkinen on ollut mukana puoluepolitiikassa varsin nuoresta pitäen, mutta osallistunut myös esimerkiksi mielenosoituksiin. Aiemmin hänellä oli ammattipoliitikolle harvinainen rastakampaus, mutta nykyisin hiusmalli on suorempi.

Juttua päivitetty kello 15.26. Vaihdettu teksti kauttaaltaan.

Tuoreimmat aiheesta

Vasemmistoliitto