Li Andersson: Syksyn budjettiriihi on ilmastoriihi, työllisyystoimet keskeisempiä vasta 2022

Syksyn budjettiriihi on ilmastoriihi, eivätkä työllisyystoimet ole vielä aikataulullisesti keskiössä, sanoo vanhempainvapaalta palaava Li Andersson (vas.).

Li Andersson (vas.) palasi tänään vanhempainvapaalta virallisesti opetusministeriksi ja hallituksen johtajaviisikon työhön.

Tiedotustilaisuudessa hän otti heti kiinni alkusyksystä edessä olevaan budjettiriiheen. Anderssonin mukaan luvassa on ilmastotoimia.

– Tulossa tänä syksynä on ilmastoriihi, Andersson kommentoi.

Hallituskumppaneista etenkin keskustasta on lyöty syksyn budjettiriiheen painetta lisätyöllisyystoimille.

Anderssonin mukaan työllisyystoimet eivät ole vielä erityisen keskeisessä roolissa.

– Aikataulullisesti työllisyystoimien osalta kevään 2022 kehysriihi tulee olemaan syksyn budjettiriihtä keskeisempi.

Energian halutaan riittävän ilmastopolitiikalle

Asiasta kysyttäessä Andersson perusteli näkemystään sillä, että hallitus on linjannut työllisyystavoitteensa aikataulun ulottuvan hallituskauden loppuun.

Hallitus päätti keväällä kehysriihessä tekevänsä kautensa aikana vielä päätökset julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista 110 miljoonan euron edestä.

 – Missään ei ole päätetty tai linjattu, että nämä kaikki [työllisyystoimet] pitäisi käsitellä budjettiriihessä, Andersson sanoi.

Anderssonin tiedossa ei ole, että ministeriöissä olisi nyt tehty valmistelua, jonka avulla syksyn budjettiriihessä voitaisiin tehdä merkittävissä määrin lisäpäätöksiä työllisyystoimista.

 – Oma näkemykseni on se, että hallituksen ei kannata asettaa itselleen mahdottomia aikatauluja työllisyystoimien suhteen, Andersson linjasi.

Hallituspuolueiden energian on riitettävä Anderssonin mielestä kehysriihessä muuhunkin kuin työllisyystoimiin, kuten ilmastopolitiikkaan.

Hänen mukaansa syksyn riihessä on päätettävä loput ilmastotoimista, joilla Suomi saavuttaa tavoitteensa hiilineutraaliudesta vuonna 2035. Toimia on tehtävä esimerkiksi energia- ja maankäyttösektoreilla, mutta merkittävästi myös maa- ja metsätaloudessa.

Lue myös:

    Uusimmat