Jatkosodan tulitauko alkoi pitävästi päivälleen 80 vuotta sitten, kun neuvostoarmeija lopetti tulituksen vuorokautta suomalaisten jälkeen. 100-vuotias sotaveteraani Hannes Tuovinen muistaa hyvin, miten pettyneitä rintamalla oltiin.
Jatkosota päättyi 80 vuotta sitten Suomen ja Neuvostoliiton solmimaan tulitaukoon. Suomalaiset lopettivat ampumisen 4. syyskuuta, mutta neuvostoarmeija yllättäen vasta vuorokautta myöhemmin.
Syitä on etsitty historiantutkimuksessa ja todennäköistä oli, että Neuvostoliitto piti Suomen poliittisen johdon irtiottoa aseveli Saksasta liian helläkätisenä. Siitä syystä tykit vielä lauloivat.
Neuvostoliiton taholta on syyksi tarjottu myös tiedonkulun puutetta. On väitetty, että tieto tulitauosta ei ehtinyt kaikille rintamakomentajille ajoissa. Suomen armeijassa tätä ei uskottu.
Rukajärven rintamalla tulitaukoa odotti nyt jo 100 vuoden ikään ehtinyt Hannes Tuovinen. Veteraani muistaa tuon päivän erittäin hyvin.
– Luvattiin tulitauko, mutta ei sitä tullutkaan. Alkoi hirmuinen keskitys, jota kesti koko yön, Tuovinen sanoo.
Sodan pitkittyminen yllätti sotilaat ja ensimmäinen ajatus oli pettymys, kun Neuvostoarmeija ampui edelleen kranaatteja suomalaisten niskaan.
– Ehdittiin nousta jo juoksuhaudasta sinne ylös istumaan ja odottamaan, heti pudottauduttiin takaisin, Tuovinen muistelee.
Viimeisen vuorokauden aikana menehtyi vielä arviolta parikymmentä suomalaista.