Harjaatko hampaasi keltaisiksi? Hammaslääkäri varoittaa pesuvirheestä

0:46img
Hampaat keltaiset ja henki haisee? Katso videolta viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.
Julkaistu 27.03.2021 12:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kovat otteet hampaita harjatessa voivat johtaa hampaiden kellastumiseen. Hampaiden puhdistus on tekniikka-, ei voimalaji.

Valkoisesta purukalustosta haaveilevan ei kannata jynssätä hampaitaan liian kovaa, sillä rajut otteet voivat kuluttaa hammaskiillettä ja paljastaa sen alla olevan tummemman hammasluun.

Virheestä TikTok-videollaan varoittava hammaslääkäri Tristan Peh muistuttaa, että kova harjaaminen voi lisäksi herkistää hampaita.

Myös Hammaslääkäriliitto kertoo, että kova hammasharja ja liiallinen voima voivat vahingoittaa ikeniä ja hampaita sekä kuluttaa paljastuneita hammaskauloja.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Kiilteen kuluminen voi paljastaa hammasluun

Hampaan näkyvää osaa eli kruunua peittää vaalea kiille, joka on kehon kovinta kudosta. Kiille kestää hyvin kulutusta, mutta menetettyä kiillettä ei saa takaisin. Hammaskiilteen liukenemista kutsutaan hammaseroosioksi.

Eroosio voi johtua esimerkiksi mahahappojen noususta suuhun, oksentelusta, vähentyneestä syljen erityksestä sekä happamien ruokien, kuten virvoitusjuomien, runsaasta nauttimisesta.

Eroosion merkkejä ovat esimerkiksi hampaiden kuluminen, hammaspintojen himmentyminen, etuhampaiden kärkien rispaantuminen, vihlominen sekä hammasluun paljastuminen.

Hammasluu eli dentiini sijaitsee kiilteen alla ja on sitä hieman tummempi hampaan osa, joka muodostaa hampaan perusrungon.

Ikääntyessä hampaat alkavat luonnostaan kellertää, kun hammaskiille heikkenee ja paljastaa hammasluun. Myös liiallinen harjaus ja liian kova hammasharja kuluttavat hampaiden pintaa. 

Hampaiden liiallisen harjaamisen aiheuttamaa kulumista kutsutaan abraasioksi. Hampaan abraasiota voi ehkäistä käyttämällä pehmeää hammasharjaa ja kynäotetta hampaita harjatessa, neuvoo Terveyskirjasto. Huolellinen harjaus kestää noin kaksi minuuttia.

Lue myös: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: @doctortristanpeh/TikTok, Hammaslääkäriliitto 1 & 2, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys