Älä tee tätä virhettä hampaiden pesussa – johtaa vakavaan ongelmaan, josta kärsii jo 70 prosenttia suomalaisista

1:59img
Suomalaisten suusta löytyi eroosiopommi, mutta miltä hammasterveys muuten näyttää? THL:n ylihammaslääkäri Ulla Harjunmaa vastaa.
Julkaistu 12.12.2024 06:33
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Hampaita ei koskaan saisi pestä heti syönnin ja juonnin jälkeen, sillä se edistää hammaskiilteen liukenemista ja voi johtaa jopa hampaiden syöpymiseen.

THL kertoi aiemmin, että jopa 70 prosentilla suomalaisista on hampaissaan vähäistä eroosiota.

Eroosiolla tarkoitetaan hampaan kiilteen liukenemista ja hampaiden syöpymistä.

Uutinen on huolestuttava, sillä kun hammaskiille on päässyt liukenemaan, ei se enää korjaannu itsestään tai kotihoidon keinoin vaan vaatii kalliita hammashuollon toimenpiteitä.

Jos eroosio pääsee etenemään tarpeeksi pitkälle, voi purenta madaltua ja aiheuttaa leukanivelongelmia sekä kasvokipuja, kertoo THL:n ylihammaslääkäri Ulla Harjunmaa MTV Uutisille.

Ylihammaslääkärin vinkit eroosion ennaltaehkäisyyn

Hampaiden eroosio johtuu suun happamuudesta. Happamuus aiheuttaa kiilteen eli hampaan pinnan kemiallista liukenemista.

Happamuutta suuhun aiheuttavat muun muassa happamat ruoat ja juomat, kuten energiajuomat, limut ja marjat sekä hedelmät, röyhtäysten mukana suuhun nousevat happamat mahanesteet tai oksennus.

Lue myös: Käytätkö sinäkin tätä suunhoitotuotetta turhaan? Suuhygienisti kertoo faktat fluorista ja ksylitolista

1. Älä koskaan pese hampaita heti ruokailun jälkeen

Paras tapa ehkäistä hampaiden eroosiota on pestä hampaat kahdesti vuorokaudessa fluorihammastahnalla pehmeällä hammasharjalla.

Hampaita ei kuitenkaan koskaan saa pestä heti syönnin tai juonnin päälle.

Ainakin puoli tuntia pitäisi odottaa, jotta kiille ehtii kovettumaan, eikä harjaaminen kuluta pehmennyttä kiillettä pois. Myös sillä on merkitystä, kuinka lujaa harjalla hankaa hampaita ja miten kova harja on, Harjunmaa kertoo.

Lue myös: Haiseeko hengityksesi? Nuolaisukikka paljastaa, jos kaverilta ei kehtaa kysyä

2. Neutraloi suun happamuus

Syönnin tai juonnin päälle suun happamuutta voi neutraloida syömällä palan juustoa tai juomalla lasillisen maitoa tai vettä.

Tämän jälkeen kannatta vielä pureskella ksylitolipurkkaa tai -pastillia. Sekä ksylitoli että fluori auttavat vahvistamaan hammaskiillettä, jotta se kestää paremmin happamuutta.

Lue myös: Kokeile näitä apukeinoja, jos kielesi paloi

3. Vältä napostelua

Vaikka marjat ja hedelmät ovat terveellistä superfoodia, ovat ne hammaskiilteelle yksi pahimmista vihollisista. Siksi ne kannattaa nauttia esimerkiksi aterian jälkiruokana.

Energiajuomat, mehut ja limut kannattaa jättää minimiin, mutta jos niitä nauttii, kannattaa niiden juominen yhdistää päivän ateriaan, jotta suu ei altistu happamuudelle myös ateria-aikojen väleillä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys