Tiesitkö? Lääkäri kertoo, miksi hampaisiin sattuu – ja miksi tuska on oikeasti hyödyllistä

2:20img
Tiesitkö, että kariesta ei voi parantaa? Katso videolta, miten pidät huolta hampaistasi.
Julkaistu 29.01.2020 06:36

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Hampaat ovat ihmiskehon yksi olennainen työkalu, jolla ruoka hienonnetaan helpommin nieltäväksi ja paremmin sulaviksi palasiksi. Mutta miksi kovaan hommaan kouliintuneeseen purukalustoon sattuu aina välillä? Live Science -sivusto selvitti perimmäisen syyn hammaskipuun.

Vihloo ja särkee. Syöminen – yksi elämän edellytyksistä – ei tahdo sujua kivun vuoksi. Miksi hampaat näin temppuilevat?

Hammaslääkäri Julius Manz kertoo yksinkertaisen syyn. Hampaissa on kolme kerrosta: hammasydin eli pulpa, hammasluu sekä kiille. Ainoastaan hammasydin tuntee kipua, sillä siellä kulkevat hammasta hermottavat hermot. Hammassärky on suojamekanismi, jonka tarkoituksena on varmistaa, että ihminen huomaa purukalustonsa vaurioituneen ja tekee asialle jotain.

Esimerkiksi yhteen hampaaseen rajoittuva vihlominen voi johtua hampaassa olevasta reiästä, vuotavasta paikasta, mikromurtumasta tai ienvetäytymästä. Laajempi vihlonta puolestaan voi olla oire harjausvauriosta, kuluttavasta purennasta tai ravinnon liiallisesta happamuudesta.

Hampaissa tuntuva särky voi olla oire esimerkiksi reiästä tai tulehduksesta.

Aikuisen hampaat eivät korvaudu uusilla

Oireiden on tarkoitus välttää kipeiden hampaiden käyttöä ja saada ihminen suojaamaan hampaistoaan. Jos ihminen ei kokisi hampaissaan kipua, hän jatkaisi niiden käyttöä tilanteissa, jotka vahingoittavat niitä. Lopputuloksena olisi pahimmillaan hampaan tuhoutuminen, mikä on erityisen ongelmallista aikuisille ihmisille, joiden hampaat eivät korvaudu uusilla.

Heikko hammasterveys ei kerro vain purukaluston ongelmista, vaan se on liitetty myös sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpiin.

Lue myös: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Live Science, Terveyskirjasto 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys