Windows 10 -käyttöjärjestelmä on ollut ladattavissa eilisestä lähtien myös Suomessa. Teknavin toimituksessa käyttöjärjestelmän lopullinen arviointi on vielä kesken, mutta jo tässä vaiheessa alkavat olla selvillä sen hyvät ja huonot puolet.
Mitä hyvää?
1. Aloitusvalikon paluu. Vaikka tämän ominaisuuden paluuta on kehuttu vuolaasti siitä asti kun ensimmäiset tekniset preview-versiot saapuivat, kannattaa sitä edelleen mainostaa. Windows-käyttäjät ovat läpi käyttöjärjestelmän historian tottuneet valikkoon ja sen poistaminen Windows 8:ssa oli emämunaus. Nyt aloitusvalikkoon saa liitettyä myös toimintaruutuja, mikä ei ole huono asia. Halutessaan ruutuja voi poistaa manuaalisesti tai jaotella ryhmiin.
2. Nopeus. Windows 10 on vikkelä käyttöjärjestelmä, myös vanhan Windows-käyttiksen päälle asennettuna.
3. Uusi asetusvalikko. Asetukset on koottu selkeään, helposti omaksuttavaan valikkoon. Tämä on selkeä parannus Windows 8 -versioon.
4. Tablet-tila. Microsoft on onnistunut luomaan käyttöliittymän, joka toimii sekä pienikokoisella tablet-näytöllä että isolla 4K-työpöytäruudulla.
5. Ilmainen päivitys Windows 7- ja 8-käyttäjille. Microsoftilta tämä on suoranainen kädenojennus.
Mitä ei niin hyvää?
1. Sovelluskauppa varauksin. Tulevaisuus näyttää, toteutuuko Microsoftin haave universaalien sovellusten läpimurrosta Windows-laitteissa. Ohjelmistokehittäjät karsastivat Windows 8 -käyttöjärjestelmää, mutta ovat suhtautuneet myönteisemmin Windows 10:een. Loppuvuodesta Microsoftilta odotetaan Windows 10 -versiota uusille Lumia-älypuhelimille. Vasta sen jälkeen nähdään, herääkö Windows-sovelluskauppa uuteen eloon. Ajatus yhdestä sovelluskaupasta ja yhdestä sovellusversiosta kaikkiin laitteisiin kuulostaa hyvältä.
2. Mikä on hinta jatkossa? Microsoft on pysynyt vielä hiljaa siitä, miten käyttöjärjestelmä hinnoitellaan jatkossa. Jostain tuotto on otettava. Se voi tarkoittaa käyttöjärjestelmän sisäisiä maksuja tai maksullista lisenssiä.