Käytettyä puhelinta ostaessa on tärkeintä varmistaa kaksi asiaa: se, että puhelin on kunnossa, ja ettei kyseistä laitetta ole varastettu.
Uuden puhelimen hankintaan liittyy se hyvä puoli, että luuri on tehtaan paketista kuorittaessa varmasti kunnossa ja ostoksen turvana on vielä takuuaika. Toki hinta on myös kalliimpi.
Osta käytetty puhelin tutulta tai ainakin livenä
Käytetyn puhelimen voi saada halvalla, ja se voi olla hyvä ostos, jos myyjä on tuttu, luurin entinen omistaja ja tuntee laitteen historian. Silti käytetyn puhelimen käyttöikä on lyhyempi kuin uuden.
Tuntemattomalta ostaessa riskinä on aina, että puhelin on kokenut kovia kolauksia tai kastunut, mikä saattaa vaikuttaa merkittävästi laitteen käyttöikään, vaikka se toimisikin ostohetkellä. Pahimmassa tapauksessa puhelin voi olla myös varastettu.
Pyydä ostokuitti nähtäväksesi
Helpoin keino laitteen omistajan selvittämiseen on kuitin pyytäminen, sillä omistajalla on vähintään takuukuitti on yleensä tallella.
Olemassa on myös muita keinoja. Yhdysvalloissa on lanseerattu nettisivusto, joka ei tosin toimi toistaiseksi vielä muualla. Stolen Phone Checker -sivustolla on mahdollista ilmoittaa oma puhelimensa varastetuksi tai kadonneeksi sarjanumeron eli IMEI-koodin perusteella, ja toisaalta tarkistaa käytettynä ostettavan puhelimen status.
Kokeile, voiko puhelimella soittaa
Suomessa IMEI-koodien perusteella ei voi tarkistaa käytetyn puhelimen tilaa, joten kätevintä on syöttää puhelimeen sim-kortti ja kokeilla, sujuuko soittaminen normaalisti.
Jos puhelin sattuisi olemaan varastettu, entinen omistaja olisi saattanut tehdä rikosilmoituksen ja ilmoittaa varastetun puhelimen sarjanumeron operaattorille liittymää sulkiessaan. Tällöin puhelin joutuu IMEI-koodin perusteella kansalliselle ja myös kansainväliselle mustalle listalle, eivätkä useimmat operaattorit anna laitteen käyttää verkkoaan.
Ota ostoreissulle mukaan
- laturi
- kuulokkeet
- puhelimeen sopiva, toimiva sim-kortti
- MikroSD-kortti, jos puhelimessa on sille paikka
- taskulamppu
Tarkista, ettei puhelin ole etälukittu
Edellinen omistaja on saattanut unohtaa puhelimen etälukituksen päälle tai lukita sen varkauden takia. Siksi onkin tärkeää kokeilla ennen ostopäätöstä, että puhelin toimii normaalisti.
Osta ehjä puhelin
Tutki puhelinta ja varmista että näyttö ja kuori ovat ehjät. Satunnaiset naarmut eivät välttämättä haittaa puhelimen toimintaa, mutta halkeillutta luuria ei kannata ostaa. Kaikki kolhut eivät tietenkään näy välttämättä ulospäin. Ja kannattaa tarkistaa, ettei kameran linssissä ole naarmuja. Kurkista myös takakuoren alle ja tarkista, että akku on asianmukainen.
Etsi puhelimesta mahdollinen valmistajan kiinnittämä vesivahinkoindikaattoritarra ja tarkista, että se on oikean värinen. Yleensä se on alunperin valkoinen ja muuttuu kastuessaan punaiseksi. Pieni tarra sijaitsee usein akun takana, sim-korttipaikan lähellä tai jopa kuuloke- tai latausliittymässä. Taskulamppu onkin hyvä apuväline tarran paikantamiseen.
Testaa puhelinta rauhassa
Varmista, että puhelin toimii normaalisti ja että sillä saa yhteyden verkkoon. Kokeile, että puhelimen äänet ja kuulokeliitin toimivat. Kokeile myös ladata puhelinta kytkemällä se laturiin. Pyöritä puhelimella raskaampia sisältöjä, kuten pelejä tai videoita ja tarkkaile samalla virtapalkkia. Esimerkiksi puhelimen nopea kuumentuminen saattaa kieliä viasta.
Lähde: The Verge, Android Authority, Consumer Reports
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.