Harri päätti kertoa julkisesti vaikeasta, vaietusta aiheesta – "Pahinta on vähättely ja jatkuva hylkäämisellä uhkaaminen"

Julkaistu 15.07.2018 06:07

MTV UUTISET

​​​​​​​Espoossa asuva yrittäjä haluaa nostaa esille vaietun aiheen, miesten kokeman parisuhdeväkivallan. Harri kertoo tarinansa MTV Uutisten haastattelussa.

Vuonna 2016 Harri tapasi lupaavalta vaikuttaneen uuden naisystävän. Rakkaus vei mennessään, mutta uuden kumppanin ikävämpi puoli alkoi kuitenkin valjeta myöhemmin.

– Aluksi kaikki oli upeaa ja hienoa, mutta sitten ne ongelmat alkoivat tulla pikkuhiljaa. Siinä vaiheessa vielä ajattelin, etten heti käännä hänelle selkääni, koska hänellä oli ollut elämässään rankka jakso ennen tapaamistamme.

Pian hän kuitenkin huomasi asioiden jatkuneen "pelottavan salakavalasti" tilanteeseen josta ei ollut enää paluuta entiseen.

– Pelon olotilasta tuli uusi normaali ja huomasin, että aloin myös itse muuttua. Tunteeni alkoivat räiskyä ihan silkasta pelosta. Samoin asioiden salaaminen ja valkoiset valheet konfliktin välttämiseksi. Kuvioihin oli tullut väkivalta, joka oli julmaa ja monitasoista. Se oli tarkoituksenhakuista, minua haluttiin alistaa kontrolliin.

Ystävät ja sukulaiset huomasivat tilanteen kehittyneen huonoksi, mutta Harrilla oli itsellään vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa. Rakkauden muuttuessa myrskyksi olivat tunteet ja järki sekoittuneet keskenään.

"Muutan toisen luokse!"

Parisuhdeväkivaltaa kokeneen Harrin mukaan väkivalta on paljon muutakin kuin lyömistä: Henkinen väkivalta voi olla piinaavinta.

– Pahinta on vähättely ja solvaaminen, jatkuva hylkäämisellä uhkaaminen ja uhkaamalla muuttaa toisen miehen luokse.

Väkivallan jatkuessa tilanne alkoi vaikuttaa miehen terveyteen, hän alkoi saada masennuksen oireita. Myöskin läheiset joutuivat häirinnän kohteeksi.

– On ihan uskomatonta, kuinka pelko saa uhriutumaan, selittämään toisen teot parhain päin ja väkivallan pelossa asettumaan kontrolliin vapaaehtoisesti.

Avun hakeminen vaikeinta

Harrin mukaan avun hakeminen parisuhdeväkivallan kourissa on vaikein osuus. Hän myös kokee, ettei hänen tuskaansa otettu aina todesta.

– Terveyspuolella tilannettani on vähätelty. Minulla on ollut järkyttäviä pelkotiloja, mutta huoltani ei ole otettu todesta. Kaikkein parhaimman tuen olen saanut lastensuojeluviranomaisilta. Tuki on ollut ylivoimaisen suuri ja mahtava. Asiat on otettu asioina, eikä sukupuolen perusteella ole luotu ennakkoasenteita.

Harrin ja hänen entisen naisystävän tilanne johti lopulta eroon. Nyttemmin hän on jättänyt tapaukseen liittyen useita rikosilmoituksia.

Haluaa rohkaista muita

Harri haluaa kertoa tarinansa julkisuudessa, koska hänen mielestään miesten kokema parisuhdeväkivalta on paljon yleisempää kuin luullaan. Syyt ovat moninaisia.

– Olen halunnut tulla oman kokemuksen kautta julkisuuteen ja oma neuvoni kaikille muille on, että kuka tahansa tähän vastaan tilanteeseen joutuu, ei pidä vaieta, ei pidä niellä ja olla hiljaa.

Harri kertoo saaneensa aiheesta tekemänsä Facebook-päivityksen jälkeen lukuisia yhteydenottoja miehiltä, jotka ovat kokeneet vastaavaa parisuhdeväkivaltaa, mutta eivät uskalla asiasta julkisesti puhua.

– Olen sanonut, että astukaa julkisuuteen ja kertokaa tarinanne, mutta kukaan ei uskalla. Minä halusin antaa tälle vaietulle aiheelle kasvot. Tällaisen asian kanssa ei pidä jäädä yksin, rikosilmoitukset kannattaa tehdä ja jutella poliisin kanssa mikä on paras tapa toimia.

Joka viides mies kokee parisuhdeväkivaltaa

Väestöliitto kertoo verkkosivuillaan, että noin 16 prosenttia suomalaismiehistä on joutunut puolison väkivallan tai uhkailun kohteeksi. Yli viidesosa miehistä on ollut väkivallan uhri aikaisemmassa suhteessaan.

Väestöliitto kertoo, että miehet kestävät naisen fyysistä väkivaltaa pitkään. He selittävät, että se ei ole oikeaa väkivaltaa, sillä he ovat monesti isompikokoisia kuin nainen.

Väkivalta traumatisoi miehiä, vaikka nainen ei fyysisesti olisikaan miestä vahvempi eikä miehelle tulisi näkyviä fyysisiä vammoja. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa