Harris vai Trump? Nämä asiat ovat Yhdysvaltain presidentinvaalien ytimessä

Yhdysvalloissa valitaan uusi presidentti marraskuun 5. päivä ja kamppailu demokraattien Kamala Harrisin ja republikaanien Donald Trumpin välillä on erittäin tasainen. MTV Uutiset listasi viisi suurinta poliittista teemaa, jotka ovat tällä vaalikaudella nousseet esille ja miksi ne ovat tärkeitä. 

Talous ja inflaatio

Miksi tärkeä: Yhdysvalloissa taloushuolet ovat lähes aina äänestäjille ensisijaisia. Yleinen sanonta onkin, että vaaleissa äänestetään aina lompakko edellä. COVID-19-pandemian jälkeen Yhdysvaltojen talous taantui vakavaan inflaatioon. Vaikka inflaatio on hidastunut vuonna 2022 saavutetun huippunsa jälkeen, elinkustannukset, erityisesti asumis-, terveydenhuolto- ja energiakustannukset, vaikuttavat edelleen äänestäjiin kaikissa osavaltioissa. 

Useiden eri kannatuskyselyjen mukaan talous on kiistatta näiden vaalien tärkein teema. 

Keskeiset kysymykset: Nousevat asuntolainakorot, työpaikkojen turvaaminen, palkat ja julkinen velka ovat keskeisiä kysymyksiä, joita molemmat puolueet korostavat. Demokraatit korostavat talouden elpymistä tukevaa politiikkaa ja työssä käyvien perheiden tukemista. Republikaanit taas keskittyvät veronalennuksiin, julkisten menojen vähentämiseen ja sääntelyn purkamiseen keinoina vauhdittaa taloutta. 

Demokraatit voivat korostaa sitä, että presidentti Joe Biden on onnistunut luomaan kiitettävän määrän uusia työpaikkoja ja että inflaatio on lähtenyt laskuun. Republikaanien ase puolestaan on se, että nimenomaan Bidenin kaudella Yhdysvallat ajautui inflaatioon. 

Naisten aborttioikeudet 

Miksi tärkeä: Korkeimman oikeuden vuonna 2022 tekemä päätös kumota Roe v. Wade on tehnyt aborttioikeuksista keskeisen kysymyksen vuoden 2024 vaaleissa. Roe v. Waden kumoaminen palautti aborttilait osavaltioiden itse päätettäväksi liittovaltion lain sijasta, mikä on johtanut siihen, että useat osavaltiot rajoittavat aborttia ankarasti tai kieltävät sen täysin. 

Alabaman osavaltiossa tuomioistuin päätti, että kohdun ulkopuolella olevia ihmisalkioita olisi pidettävä jo "lapsina". Tämä on herättänyt huolta lääkäreiden ja tutkijoiden keskuudessa siitä, että IVF-hedelmöityshoidot voivat olla vaarassa. 

Keskeiset kysymykset: Republikaanien puolella puolustetaan osavaltioiden oikeutta ja päätäntävaltaa asettaa rajoituksia tai jopa edistää abortin kansallista kieltämistä. Republikaanien ehdokas Donald Trump on silti sanonut, ettei hän allekirjoittaisi kansallista aborttikieltoa, vaan jättäisi päätäntävallan osavaltioille. Demokraattien ehdokas Kamala Harris puhuu voimakkaasti abortin ja naisten oikeuksien puolesta. 

Aborttikysymys motivoi etenkin naisia ja nuoria äänestäjiä ja on demokraateille erittäin tärkeä valttikortti näissä vaaleissa. 

Maahanmuutto ja rajaturvallisuus

Miksi tärkeä: Maahanmuutto on jo pitkään ollut voimakkaasti mielipiteitä kysymys, asia on erityisen tulehtunut vuonna 2024, kun otetaan huomioon Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla vallitseva kriisi. Ennätysmäärä siirtolaisia on ylittänyt rajan, mikä on herättänyt huolta kansallisesta turvallisuudesta, humanitaarisista olosuhteista ja rajaosavaltioiden resurssien kuormittumisesta.

Keskeiset kysymykset: Republikaanit kannattavat yleisesti tiukempaa rajavalvontaa, kuten rajamuurin rakentamista, karkotusten lisäämistä ja aggressiivisempaa maahanmuuton valvontaa. Vaikka demokraatit tunnustavat rajaturvallisuuden tarpeen, he ajavat kokonaisvaltaisempaa maahanmuuttouudistusta, paperittomien maahanmuuttajien mahdollisuuksia saada kansalaisuus ja maahanmuuttajien inhimillisempää kohtelua. Tämä kysymys vaikuttaa voimakkaasti rajaosavaltioihin, kuten Teksasiin ja Arizonaan, mutta myös esimerkiksi New Yorkin kaupunki on ottanut vastaan paljon siirtolaisia. 

Asevalvonta ja perustuslain toinen lisäys

Miksi tärkeä: Aseväkivalta ja joukkoampumiset ovat edelleen hyvin polarisoiva ja latautunut aihe Yhdysvalloissa. Joukkoampumisten noustua jatkuvasti otsikoihin keskustelu asevalvonnasta on kiihtynyt. Tämä on monille äänestäjille suuri huolenaihe, erityisesti kouluissa, julkisissa tiloissa ja uskonnonharjoituspaikoissa tapahtuneiden julkisuudessa tunnettujen ampumavälikohtausten valossa. 

Keskeiset kysymykset: Demokraatit kannattavat tiukempia asevalvontatoimenpiteitä, kuten yleisiä taustatarkastuksia, rynnäkköaseiden kieltämistä ja "red flag" -lakeja, joiden avulla viranomaiset voivat väliaikaisesti poistaa ampuma-aseet vaarallisiksi katsotuilta henkilöiltä. Puolue on korostanut yhä enemmän aseväkivallan ehkäisyä kansanterveydellisenä kysymyksenä. Republikaanit puolestaan puolustavat vakaasti perustuslain toisen lisäyksen oikeuksia, eli oikeutta omistaa ja kantaa asetta. Republikaanit korostavat enemmän keskittymistä mielenterveyteen ja lainvalvontaan sen sijaan, että aseiden saatavuutta rajoitettaisiin. Kaupunkien äänestäjät ovat yleisesti ottaen enemmän huolissaan kouluammuskeluista, kun taas maaseudun ja konservatiiviset äänestäjät pitävät aseiden omistusta perustuslaillisena perusoikeutena. 

Demokratian säilyttäminen ja vaalien rehellisyys

Miksi tärkeä: Vuoden 2020 vaalien jälkiseuraukset ja tammikuun 6. päivän Capitolin kapina ovat pitäneet vaalien koskemattomuuteen ja Yhdysvaltain demokratian tilaan liittyvät kysymykset poliittisen keskustelun kärjessä. Huolet äänestäjien äänten tukahduttamisesta, vaalien rehellisyydestä ja luottamuksesta vaaliprosessiin ovat luoneet syviä puoluerajoja. Donald Trump ja hänen varapresidenttiehdokkaansa JD Vance viljelevät edelleen väitettä siitä, että Trump ei hävinnyt vuoden 2020 vaaleja. 

Keskeiset kysymykset: Republikaanit korostavat äänestäjien henkilöllisyyden varmistamista ja sitä, että yksi ihminen voi äänestää vain kerran. Muutenkin republikaanit ovat huolissaan mahdollisesta vaalivilpistä. Poliittista väkivaltaa, disinformaatiota ja vaalien lopputuloksen kieltämistä koskevat huolenaiheet ovat myös keskeisiä tässä keskustelussa. Esimerkiksi presidentti Biden on ilmaissut huolensa siitä, ettei Trump suostu hyväksymään vaalitulosta, jos hän häviää. Trump puolestaan on sanonut, että jos hänen vastustajansa kapinoivat vaalien jälkeen, voidaan he tarvittaessa taltuttaa armeijan ja kansalliskaartin voimin. 

Näiden viiden isoimman teeman lisäksi vaaleissa tärkeitä kysymyksiä ovat verotusasiat sekä ilmastonmuutos ja energiapolitiikka. 

Republikaanit kannattavat yleisesti verojen alentamista perusteenaan talouskasvun edistäminen. Demokraatit kannattavat progressiivisempaa verotusta, jossa varakkaammat yksityishenkilöt ja yritykset maksavat suuremman osuuden.

Kyselyissä vaalein tärkeimmistä teemoista ilmastonmuutos jää hännille, mutta se on silti molemmille puolueille tärkeä teema. Nuorempia sukupolvia ilmastoasiat kiinnostavat. 

Demokraatit keskittyvät nopeuttamaan siirtymistä puhtaaseen energiaan, vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja panemaan täytäntöön Bidenin hallinnon kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman.

Republikaanit korostavat energiaomavaraisuutta sekä kotimaisen fossiilisten polttoaineiden (öljy, hiili, maakaasu ) tuotannon edistämistä. 

Lue myös:

    Uusimmat