Elimistömme puolustusmekanismit auttavat meitä pysymään turvassa joka ikinen hetki ympäri vuorokauden.
Ihmiskeho on erittäin monimutkainen kone, jota tavallisen ihmisen voi olla vaikea ymmärtää. Elimistömme mysteereitä ovat esimerkiksi puolustusmekanismit, jotka auttavat meitä pitämään itsemme turvassa ympäröiviltä vaaratekijöiltä.
Myös seuraavat reaktiot on luotu puolustamaan ja auttamaan elimistöämme toimimaan vaaran uhatessa.
1. Haukottelu
Haukottelu yhdistetään usein väsymykseen, mutta useiden tutkimusten mukaan se onkin elimistömme keino tarjota aivoille enemmän happea ja jäähdyttää niitä silloin, kun ne työskentelevät ahkerasti.
2. Aivastelu
Aivastelun tarkoituksena on karkottaa elimistöstämme sinne kuulumattomat pölyt, allergeenit, mikrobit ja muut ärsykkeet.
3. Venyttely
Venytteletkö automaattisesti aina ennen sängystä nousemista? Venyttelyn avulla kehomme valmistautuu fyysisiin aktiviteetteihin. Venyttely auttaa myös parantamaan mielialaamme.
4. Hikka
Hikka on elimistömme tapa kertoa, että hotkimme ruokaa liian nopeasti. Kun syömämme ruoka menee alas väärällä tavalla, tuntohermomme voi ärtyä ja aiheuttaa hikan.
5. Lihasnykäykset
Moni meistä kokee lihasnykäyksiä etenkin juuri ennen nukahtamista. Nämä nytkähdykset johtuvat siitä, että aivomme tulkitsevat hidastuneen hengityksen ja lihasrentouden nukahtamisen sijaan kuolemana, ja aiheuttavat pieniä tärähdyksiä pitääkseen meidät hereillä.
6. Sormien ja varpaiden rypistyminen
Sormet rypistyvät etenkin vedessä, mutta miksi? Tämäkin ilmiö on kehomme puolustuskeino, sillä rypistyneet sormet ja varpaat pitävät paremmin liukkaalla ja kostealla pinnalla.
7. Lyhyt muistinmenetys
Tuntuuko sinusta siltä, että jokin tapahtuma on pyyhkiytynyt muististasi totaalisesti? Lyhyet muistinmenetykset ovat aivojen keino pitää psyykkeemme ehjänä.
8. Iho menee "kananlihalle"
Iho menee helposti "kananlihalle" kylmässä. Tässä ilmiössä ihon huokoset sulkeutuvat, jolloin elimistön lämpöhäviö pienenee. Tämä siis auttaa sinua pysymään lämpimänä.
9. Kyyneleet
Kyyneleet auttavat poistamaan silmästä mahdollisia ärsykkeitä, mutta samalla ne toimivat myös emotionaalisena puolustumekanismina siirtämällä huomion kärsimyksestä kyyneliin.
Kehomme on niin nerokas, että yksi pieni kikka voi lievittää hätääsi vessajonossa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Brightsideme