Monesti painoaan taivasteleva äiti on vain yksi niistä naisista, jotka on opetettu vihaamaan itseään.
– Olin 7-vuotias, kun sain tietää, että olet lihava, ruma ja kamala. Siihen asti olin uskonut, että olet kaunis – sanan jokaisessa merkityksessä, Kasey Edwards kirjoittaa.
Päivä, josta hän puhuu, on eräs ilta Edwardsin lapsuudessa. Illalla hänen äitinsä pukeutui juhlia varten.
– Sanoit minulle "katsohan sinua, niin laiha, kaunis ja ihana. Ja katso minua, lihava, ruma ja kamala". Ensin en tajunnut, mitä tarkoitit. "Et ole lihava", sanoin rehellisesti ja viattomasti, ja sinä vastasit "olenpas, rakas. Olen aina ollut lihava, jopa lapsena", Edwards muistaa.
– Päivinä, jotka seurasivat tätä, koin kivuliaita tajuamisen hetkiä, jotka muokkasivat koko elämääni. Opin, että:
1. Sinun on oltava lihava, koska äidit eivät valehtele.
2. Lihavuus on rumaa ja kamalaa.
3. Kun kasvan isoksi, näytän sinulta, eli tulen myös olemaan lihava, ruma ja kamala.
Vuosia myöhemmin Edwards mietti käymäänsä keskustelua ja kirosi äitiään, koska tämä oli ollut niin epävarma ja omasta mielestään ruma. Lopulta hän ymmärsi, ettei äidin syyttäminen auta mitään; äitikin on vain yksi niistä naisista, jotka on nuoresta asti opetettu vihaamaan itseään.
"En koskaan saa antaa itseni unohtaa, että olen lihava ja ruma"
Edwardsin teksti on ilmestynyt kirjassa Guilt Trip sekä esimerkiksi Sydney Morning Herald -lehdessä. Pastori Katie Norris inspiroitui tekstistä ja alkoi pohtia, mitä kertoo omille lapsilleen puhuessaan itsestään.
Norris kirjoitti aiheesta blogissaan jo vuonna 2013. Teksti julkaistiin uudelleen The Body is not an Apology -sivustolla. Kirjoituksessa Norris kertoo, että tunnisti halventavasta puhetavasta itsensä.
– Kuulin oman ääneni, vain viikkoja sitten, kun puhuin aviomiehelleni poikani edessä siitä, että olin menossa aviomieheni (työpaikan) vuosittaiseen joulujuhlaan. Kerroin miehelleni: "en halua mennä. Olen lihava ja ällöttävä, ja ansaitset jonkun, joka näyttää hyvältä, kuten sinä". Kuulin poikani äänen, joka niin usein on sanonut "ei, äiti, olet kaunis" niiden monien kertojen jälkeen, kun olen kommentoinut kehoani noin.
Norris ymmärsi, että puhuu päivittäin negatiivisesti itsestään, ja poika on usein paikalla kuulemassa kommentit. Lapsena Norris koki kiusaamista kehonsa vuoksi, ja lopulta ivaavasta puheesta tuli hänelle normaalia.
– Minusta tuntuu täysin normaalilta vaatimus siitä, etten koskaan saa antaa itseni unohtaa, että olen lihava ja ruma, Norris kuvaa.
Norris ymmärsi uskovansa moniin valheellisiin ajatuksiin, joita ovat:
- Kehon paino on kauneuden merkki
- On yksi universaali kauneusstandardi, johon kaikkien tulee pyrkiä
- Lihavuus on rumaa
- Vaimon pitää näyttää tietynlaiselta, jotta hän voi esiintyä miehensä seurassa
- Miesten ei pitäisi rakastaa naisia, jotka eivät mahdu kulttuurin ideaan kauniista
- Ihmisen itseisarvo perustuu hänen painoonsa
- Itseinho on parempaa kuin itsemyötätunto ja rakkaus
- On okei tuomita muita heidän painonsa perusteella
- Olen vähemmän arvokas kuin mieheni
- En ole ihminen, jonka kanssa kukaan haluaisi näyttäytyä julkisesti. Ehkä poikaanikaan ei pitäisi näyttäytyä julkisesti kanssani.
- Mieheni ajatus kauneudesta on väärä (koska hän sanoo minulle, että olen kaunis, ja minä kerron hänelle, etten ole)
- En elä kuten opetan. Opetan kehon hyväksymistä ja itserakkautta, mutten elä näiden neuvojen mukaan!
Norris tajusi yllättäen, miten paljon puhuu painostaan ja vihaa kehoaan. Hän päätti, ettei jälleen kerran tee uudenvuodenlupausta laihduttamisesta.
– Päätin vakaasti, etten puhu painonpudotuksesta tai arvon ja painon yhteydestä poikani edessä. Lopulta (toivon, etten) puhu siitä enää koskaan kellekään, mutta tiedän, etten pysty siihen vielä. Voin kuitenkin ottaa nyt askeleen ja olla altistamatta lastani sille, että hän näkee äitinsä vihaavan itseään painon vuoksi.
Oletko kokenut samanlaisia tilanteita omassa elämässäsi? Kerro tarinasi – voit tehdä sen myös nimettömänä:
kysely - opetettiinko kotona varomaan lihomista
Lähde: Thebodyisnotanapology.com, Smh.com.au, Bipolarspirit.com
***
8:25