Hautausmaavierailusta haukuttu Trump kävi vastaiskuun: Julkaisi kaatuneiden omaisten kritiikkiä Harrisia kohtaan

Pahennusta aiheuttaneen hautausmaavierailun tehnyt ex-presidentti Donald Trump on julkaissut videoita, joilla Afganistanissa kaatuneiden läheiset kritisoivat varapresidentti Kamala Harrisia.

Yhdysvalloissa keskustelu republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin pahennusta herättäneen hautausmaavierailun ympärillä jatkuu.

Trump on julkaissut sosiaalisen median alustallaan Truth Socialissa videoita, joilla Afganistanissa kaatuneiden Yhdysvaltain asevoimien jäsenten läheiset kritisoivat demokraattien presidenttiehdokasta Kamala Harrisia.

Harris oli kritisoinut viikonloppuna Trumpin maanantaista visiittiä Arlingtonin sotilashautausmaalle. Vierailun yhteydessä Trumpin kampanjan on katsottu rikkoneen sääntöjä, jotka kieltävät valokuvaamisen poliittisiin tarkoituksiin.

Harris on syyttänyt Trumpin toimineen epäkunnioittavasti pyhitetyllä maalla.

Trumpin viestipalvelussaan julkaisemia videopuheenvuoroja on koonnut yhteen konservatiivimedia Washington Examiner, joka on julkaissut koosteen videopalvelu Youtubessa.

Moni heistä sanoo Trumpin saapuneen Arlingtonin hautausmaalle heidän kutsumanaan. Moni myös sanoo kuvien ja videoiden ottamisen olleen kaatuneiden läheisten, ei Trumpin tiimin idea. Ainakin osa kuvailee Trumpin käyttäytyneen kunnioittavasti hautausmaalla ollessaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump esiintyi muun muassa kaatuneen merijalkaväen sotilaan perheenjäsenten kanssa kuvassa, jossa hän seisoo hautakivien keskellä leveä virne kasvoillaan ja näyttää peukkua.

Trumpin presidentinvaalikampanja oli viime viikolla jakanut hautausmaalla otettuja kuvia sosiaalisessa mediassa.

Syyttävät nykyhallintoa läheistensä kuolemista

Osa syyttää Harrisin julkaisseen lauantaisen päivityksensä viestipalvelu X:ssä poliittisten pisteiden kalastelu mielessään.

Ainakin isossa osassa videoista kaatuneen läheinen syyttää presidentti Joe Bidenia ja varapresidentti Kamala Harrisia perheenjäsenensä kuolemasta Afganistanissa. Nykyhallinnon syytetään myös jättäneen kaatuneiden perheet huomiotta heidän läheisensä kuoleman jälkeen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump vieraili hautausmaalla seuranaan Kabulissa vuonna 2021 vetäytymisen viimeisten kaoottisten tuntien aikana tapahtuneessa pommi-iskussa kuolleiden perheenjäseniä.

Trump on itse nostanut nykyhallinnon Afganistan-toimet yhdeksi kampanjansa pääpuheenaiheista. Trump väittää, että hän olisi kyennyt viemään Afganistanista vetäytymisen maaliin paremmin.

Trump puhui perjantai-iltana järjestetyssä kampanjatilaisuudessa pitkään sekä Afganistanista että tuoreesta hautausmaatapauksesta. Trump sanoi tuolloin, että kaatuneiden perheet olivat itse pyytäneet päästä kuvaan hänen kanssaan.

– Sanoin ehdottomasti. En tehnyt sitä – en tarvitse julkisuutta, saan paljon julkisuutta, haluaisin saada paljon vähemmän julkisuutta, Trump sanoi Pennsylvanian Johnstownissa.

Trump syytti Valkoista taloa häneen kohdistuneesta kritiikistä ja kiisti käyttäneensä kaatuneiden hautoja PR-tarkoituksiin.

Asevoimat syyttää työntekijän töytimisestä

Yhdysvaltain asevoimat julkaisi torstaina harvinaislaatuisen lausunnon, jossa vahvistettiin, että hautausmaan työntekijä oli äkillisesti työnnetty syrjään, kun hän oli pyytänyt Trumpin tiimiä lopettamaan kuvaamisen viimeaikaisissa sodissa kuolleiden hautausosastolla.

Trumpin kampanja on lähtenyt hyökkäyskannalle ja muun muassa kuvaillut hautausmaan työntekijää "halveksittavaksi yksilöksi" ja väittänyt, että hänellä oli ollut jonkinlainen hetkellinen mielenhäiriö.

Yhdysvaltain asevoimat kuitenkin sanoi, että hautausmaan henkilökunnan jäsen oli toiminut ammattimaisesti ja tuomitsi tapauksen kuvaillen sitä valitettavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat