Näin Suomi varautuu kyberturvallisuusuhkiin – Traficomin johtaja: "Kriittiset toiminnot pitkälti elinkeinoelämän ja yritysten vastuulla"

3:01imgSuomi kerää jatkuvasti kyberturvallisuusoppeja Ukrainan sodasta. Traficomin johtaja Kirsi Karlamaan haastattelu!
Julkaistu 13.07.2022 09:35
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Kyberhyökkäykset ja niihin varautuminen nousivat keskustelunaiheiksi viimeistään Ukrainan sodan myötä.

Kuluvan vuoden aikana Venäjää on pidetty enenevässä määrin Suomen kyberturvallisuudelle. Kyberhyökkäyksiin varauduttiin erityisesti Nato-prosessin ollessa vielä alkuvaiheissa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtaja Kirsi Karlamaa kertoo, että Suomella on pitkät perinteet kyberhyökkäyksiin varautumisessa ja kyberturvallisuuden kehittämisessä.

– Olemme jo 1970-luvulta asti harjoitelleet elinkeinoelämän ja viranomaisten kanssa erilaisia häiriö- ja kriisitilanteita varten. Elinkeinoelämällä ja yksityisellä puolella on suuri vastuu.

Lue myös: Voisiko kyberhyökkäys estää tv-lähetyksiä Suomessa? Asiantuntija Benjamin Särkkä vastaa ja kertoo, millaisia yrityksiä kalastella tietoa Suomeen kohdistuu nyt

Vastuuta on syytä painottaa, sillä Suomen yhteiskunnalliset toiminnot ovat monelta osin elinkeinoelämän ja yksityisen puolen eli yritysten varassa, Karlamaa sanoo.

Se tarkoittaa sitä, kuten MTV Uutisten toimittaja Ivan Puopolo tiivistää asian: "Puolustusvoimat astuu kuvioon silloin, kun joku tekee ’perinteisen’ hyökkäyksen, mutta kyberpuolella yksityiset yritykset vastaavat varautumisesta".

Karlamaa vahvistaa jaottelun.

– Yhteiskunnan kriittisistä toiminnoista vastaavat pitkälti elinkeinoelämä ja yksittäiset yritykset.

Toki viranomaisetkin osallistuvat varautumiseen moninkin eri roolein, sanoo Karlamaa. Esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskus kerää kaiken tiedon yhteen, minkä jälkeen keskus jakaa tietoa tueksi päätösten tekoon sekä opeiksi yrityksille.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Karlamaa kertoo, että Suomi kerää myös kyberturvallisuusoppeja Ukrainan sodasta.

0:56img

Karlamaa kertoo, mitkä laitteet ovat riski kyberhyökkäyksille ja myös sen, millä yleisimmällä keinolla suomalaisilta on huijattu rahaa. 

Lue lisää: Suomen Nato-prosessi on jo lisännyt kyberhyökkäyksiä – sähköyhtiö Fortum yksi kohteista

Lue lisää: Microsoft: Venäjään yhdistetyt hakkeriryhmät ovat tehneet yli 200 kyberoperaatiota Ukrainassa

Tuoreimmat aiheesta

Kyberturvallisuus