Sperman luovuttajan syynä on usein lapsettomuudesta kärsivien auttamisen halu, mutta luovuttajaksi voi ryhtyä myös jälkikasvua haluava lapsettomuudesta kärsivä. Varsinaissuomalainen Heikki (nimi muutettu) kertoo, että hänellä sperman luovutukseen on itsekkäät syyt.
– Minulla ei ole mahdollista saada vaimoni kanssa lapsia, mutta lapsettomuuden ajatus oli minulle liian kova paikka. Luovuttaminen tuntui heti hyvältä ajatukselta, Heikki kertoo.
Luovutusta edeltävät haastattelut ja tutkimukset
– Sekä munasolujen että siittiöiden luovutus lähtee liikkeelle luovuttajaksi haluavan haastattelusta, jossa selvitetään muun muassa syitä luovutukseen ja mahdollisia karsivia tekijöitä.
– Munasolun luovuttajan on oltava 18–35-vuotias perusterve nainen, jolla ei ole suvussa tiedossa vakavia periytyviä sairauksia. Usein luovuttajalla on jo omia lapsia.
– Siittiöiden luovuttajan on oltava 20–45-vuotias mies, jolla ei ole vakavia sairauksia ja jonka suvussa ei ole vakavia periytyviä sairauksia.
– Ennen luovutusta luovuttajan siemenneste tutkitaan ja kokeillaan, kestääkö se pakastamisen.
– Naisilla luovuttamista edeltää gynekologinen tutkimus.
– Molemmissa tapauksissa otetaan myös veri- ja virtsanäytteet, joista varmistetaan, ettei luovuttajalla ole esimerkiksi sukupuolitauteja.
– Siemennestettä luovutetaan 5–10 kertaa puolessa vuodessa. Sperma pakastetaan ja pidetään karanteenissa puoli vuotta. Tämän jälkeen otetaan vielä toisen kerran veri- ja virtsanäytteet.
– Munasolujen luovutus vastaa hoitoprosessina koeputkihedelmöityshoitoa munasolujen keräykseen asti. Keräyksen jälkeen suositellaan jälkitarkastuskäyntiä 3–5 viikon jälkeen.
– Luovuttaja saa luovuttamisesta vain kulukorvaukset.
Kolme kertaa siemennestettä luovuttamassa käynyt Heikki saa luovutusklinikalta tiedon, mikäli hänen näytettään on käytetty onnistuneesti keinohedelmöityksessä. Yhden luovuttajan siemennestettä voidaan käyttää viidessä keinohedelmöityksessä. Heikki toivoo, että mahdolliset luovutuksesta ja sitä seuraavista hedelmöityshoidoista syntyvät lapset ottavat häneen yhteyttä kun täyttävät 18 vuotta.
– Todella toivon tätä. Vaikkei varsinaista isäsuhdetta näihin ihmisiin syntyisikään, olen valmis olemaan osa heidän elämäänsä ja synnyttämään sellaisen ihmissuhteen kuin he haluavat, Heikki sanoo.
Heikki arvelee, että lapselle saattaa olla henkisesti tärkeää saada aikuisena tietää, kuka biologinen isä on.
– Tietenkin kasvuympäristö vaikuttaa paljon siihen, millainen lapsesta kasvaa. Sen vuoksi on vaikea etukäteen sanoa, millaisen suhteen lapseen sitten haluaa, Heikki pohtii.
Luovuttajia kaivataan
Lapsen oikeus saada selville sukusolun luovuttajan henkilöllisyys tuli voimaan Suomessa vuonna 2006. Luovuttajien lukumäärät laskivat uuden lain myötä, ja nykyisellään Suomeen tuodaan siittiöitä myös Tanskasta. Väestöliiton ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo, että heidän kolmella klinikallaan Helsingissä, Turussa ja Oulussa luovuttajia on vuosittain yhteensä noin 20.
– Meillä Helsingissä ja Turussa juuri ja juuri pärjätään oman paikkakunnan luovuttajien määrällä, Oulussa luovuttajia on hoitoja tarvitseviin nähden liian vähän, Suikkari kertoo.
Luovuttajan sperman laatu on tärkeä tekijä, koska sperman täytyy kestää pakastusprosessi.
– Se karsii suurimman osan luovuttajista pois. Muuten luovuttajiksi tulevat ovat yleensä aika hyvin perillä vaatimuksista, Suikkari kertoo.
Valmiina soittoon
Suikkarin mukaan luovuttamisen etukäteishaastatteluissa nostetaan aina esille se, että mahdollisesti syntyvä lapsi voi ottaa täysi-ikäisenä yhteyttä luovuttajaan. Myös Heikki kehottaa pohtimaan, onko todella valmis kohtamaan tämän ihmisen.
– Itse luovutusprosessi on helppo ja hoidetaan hyvin ammattimaisesti. Luovuttajan täytyy kuitenkin aidosti olla valmis kohtaamaan mahdollinen biologinen lapsensa, vaikkei mitään velvoitteita olekaan, Turun yliopistollisessa keskussairaalassa siemennestettään luovuttanut Heikki kertoo.
Suurin osa luovuttajista on liikkeellä auttamisen halusta, ja Heikki kertoo tämän olevan myös hänellä osa syytä.
– Olen kristitty ihminen ja autan mielelläni muita. Minulle ei ollut kuitenkaan tullut edes mieleen, että voisin auttaa omaa lapsettomuusongelmaani luovuttamalla siemennestettä. Muuten olisin tehnyt samoin jo paljon aikaisemmin, Heikki kertoo.