Heinäkuusta ennätyksellisen kuuma kuukausi – "Ilmastonmuutoksen karu todellisuus ja esimakua tulevaisuudesta"

2:21img
Mistä äärimmäiset helteet johtuvat? Joonas Koskela vastaa.
Julkaistu 27.07.2023 18:04

STT

Vaikka heinäkuu ei ole vielä ohi, tutkijat uskovat, että ennätys on jo rikottu.

Kuluvasta heinäkuusta tulee luultavasti mittaushistorian kuumin kuukausi, YK:n ja EU:n ilmastoa tarkkailevat järjestöt sanovat.

Heinäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana mitatut maapallon keskilämpötilat ylittivät jo kaikki vertailtavissa olevien ajanjaksojen mittaukset, YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO ja EU:n ilmastonmuutosta seuraava palvelu C3S sanovat.

C3S:n johtaja Carlo Buontempo sanoi, että ajanjakson lämpötilat olivat olleet huomattavia verrattuna 1940-luvuille asti ulottuviin tilastotietoihin. Lämpötilojen poikkeama on niin suuri, että tutkijat uskovat, että ennätys on jo rikottu ennen kuukauden loppua.

Näiden tilastojen lisäksi Buontempo sanoi, että välilliset tilastotiedot esimerkiksi puiden vuosirenkaista viittaavat siihen, että heinäkuussa mitatut lämpötilat voivat olla sellaisia, joita ei ole nähty tuhansiin vuosiin.

Ajanjakso, jona vastaavia lukuja ei ole nähty, voi olla jopa "sadan tuhannen vuoden luokkaa", Buontempo sanoi.

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä voimaa saanut, jo noin 1,2 astetta 1800-luvun loppuun verrattuna lämmennyt ilmasto on tehnyt kuumuusaalloista yleisesti ottaen kuumempia, pidempiä ja yleisempiä sekä voimistanut muita äärimmäisiä säätiloja, kuten myrskyjä ja tulvia.

Kuumuus on paahtanut tässä kuussa osia Eurooppaa, Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Kanadassa ja Etelä-Euroopassa, muun muassa Kreikassa, ovat riehuneet ennätyksellisen laajat metsäpalot.

"Esimakua tulevaisuudesta"

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on sanonut, että vuotta 2022 edeltäneet kahdeksan vuotta olivat mittaushistorian lämpimimmät. Näin oli huolimatta La Nina -sääilmiön viilentävästä vaikutuksesta. Nyt La Nina on antanut tietä lämmittävälle El Ninolle. El Ninon odotetaan kuitenkin vahvistuvan vasta myöhemmin tänä vuonna.

– Useisiin miljooniin ihmisiin heinäkuussa vaikuttanut äärimmäinen sää on valitettavasti ilmastonmuutoksen karu todellisuus ja esimakua tulevaisuudesta, sanoi WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

WMO:n mukaan on todennäköistä, että maapallon lämpötilat nousevat tilapäisesti 1,5 astetta esiteollisen ajan vertailuarvon yläpuolelle ainakin yhden seuraavan viiden vuoden aikana.

Järjestö kuitenkin korostaa, että tämä ei merkitsisi Pariisin ilmastosopimuksessa asetetun 1,5 asteen rajan rikkomista. Sopimuksen astemäärä viittaa pitkäaikaiseen lämpenemiseen.

Myös merenpinta ennätyslämmin

C3S ja WMO sanoivat, että maailmanlaajuiset merenpinnan keskilämpötilat ovat vaikuttaneet poikkeuksellisen lämpimään heinäkuuhun. Merenpinnan keskilämpötilat ovat olleet selvästi aikaisempaa korkeampia toukokuusta lähtien.

Buontempo sanoi, että merkittävä osa Välimeren keskiosista on nyt lähellä ylittää tai on jo ylittänyt kaikki aikaisemmat lämpöennätykset.

Edellinen kuumin kuukausi oli C3S:n mukaan vuoden 2019 heinäkuu. Järjestö julkaisee lopulliset tiedot elokuun alussa.

Juttua päivitetty 27.7.2023 klo 19:57 tuoreilla tiedoilla.

Lue myös: Italian ”helvetillinen viikko” jatkuu läkähdyttävillä lukemilla  - sairaalat hälytysvalmiudessa

Hanna Sumari evakuoitiin Rodoksen maastopalojen tieltä – "Hävettää, että edes lähdimme"

Helle korventaa Eurooppaa – näin maailmalla suojaudutaan kuumuudelta

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos