Heinäluoma Kelan ruuhkista: "Ihmisten perusturva on huonossa hapessa monessa paikassa"

Kelan tutkimusprofessorin Heikki Hiilamon mukaan toimeentulotuki on kaikista tuista passivoivin.
Toimeentulotukihakemusten ruuhkat ovat venyneet monissa rapauksista sietämättömän pitkiksi niiden siirryttyä Kelan käsiteltäviksi.Lehtikuva
Julkaistu 24.02.2017 16:27
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja SDP:n Eero Heinäluoma kannattaa dosentti Matti Rimpelän tekemää ehdotusta siitä, että toimeentulotukihakemuksista johtuva Kela-ruuhka selvitetään. Työmuotoihin Heinäluoma ei ota toistaiseksi kantaa, mutta kertoo, että asia käydään läpi tämän kevään aikana. 

– Asia on hyvin valitettava. Uudistukseen oli kauan aikaa valmistautua ja nyt ihmisten perusturva on huonossa hapessa monessa paikassa. Tarkastusvaliokunta tulee tähän asiaan palaamaan eli käymään lävitse, miksi näin on tapahtunut ja voidaanko tästä ottaa jotain oppia, linjaa Eero Heinäluoma.

– Onhan tämä iso asia ihmisten perusturvallisuuden kannalta, joten on perusteltua, että käydään lävitse, miten tällainen epäonnistuminen on päässyt tapahtumaan.

Lue myös: 

Toimeentulotuen ruuhkista rankkaa kritiikkiä: "Kela voi toimia näin, koska sen asiakkaat ovat heikkoja"

Se, että onko edessä selvitys, kuuleminen vai joku muu, käsitellään myöhemmin. Työmuotoihin puheenjohtaja ei ota toistaiseksi kantaa.

Ruuhkautuminen vaarallinen esimerkki

Heinäluoma muistuttaa, että tehtävien vaihtuminen tässä tapauksissa kunnilta valtiolle, on hallinnollinen asia. 

– Haltuunotto tässä on helpompaa kuin sote-uudistuksessa. Tämä on vaarallinen esimerkki siitä, että jos sinänsä simppeli asia tuottaa näin suuria vaikeuksia, niin se laittaa aika monta kysymysmerkkiä, mitä voi tapahtua tässä sote-uudistuksessa. Senkin takia on perusteltua, että tämä käydään kevään aikana huolella lävitse.

Ala-Nissilä: Ongelma on olemassa

Varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilän mukaan ongelma on olemassa, mutta hän väläyttää, että jokin muu taho voisi olla parempi ulkopuolisen selvityksen tekijä.

– Toisaalta joku muu taho voisi olla vielä kompetentimpi tekemään ulkopuolisen selvityksen, jos sellaista tarvitaan. Onhan meillä vaikka Valtiontalouden tutkimuslaitos tai jokin muu taho, joka sellaisen voisi tehdä, kommentoi keskustan Ala-Nissilä. 

Sen sijaan valiokunnassa tapahtuvaa kuulemista varapuheenjohtaja kannattaa.

– Ilman muuta se on mahdollinen, sillä ongelma on olemassa ja siihen pitää löytää hyvät ratkaisusuositukset, linjaa Ala-Nissilä. 

Tarkastusvaliokunnassa on menossa selvityksiä maahanmuuttoon ja asuntopolitiikkaan liittyen.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa