Marin lupaa rajoitusten laajaa purkua helmikuussa – Kurvisen esitys: 10. helmikuuta kulttuuri- ja liikuntarajoitukset pois

0:46imgPääministeri Marin: "Ilman muuta me haluamme alkaa rajoituksia purkaa".
Julkaistu 02.02.2022 08:30(Päivitetty 02.02.2022 10:03)
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Hallitus arvioi koronarajoitusten purkamisen aikataulua neuvotteluissaan Säätytalossa tänään keskiviikkona. Hallitus saa epidemiologisen tilannekatsauksen sekä käsittelee koronastrategioiden päivittämistä ja arvioi rajoitusten purkua.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi Säätytalon portailla jälleen, että hän haluaa luopua rajoituksista helmikuun aikana.

– Haluamme kulttuuri-, tapahtuma- ja liikuntatoimintaa vapauttaa. Nämä alat ovat kärsineet tilanteesta erittäin paljon ja pitkään pandemian pitkityttyä, Marin toteaa.

Marin uskoo, että myös ravintolarajoituksia puretaan.

– Uskoisin, että näistäkin rajoituksista voidaan luopua. Mitä tulee erittäin korkean riskin tiloihin ja toimintaan, kuten vaikka yökerhoihin, niin varmasti pitää olla malttia ja varovaisuutta. Ruokaravintoloissa todennäköisesti voidaan edetä aiemmin rajoitusten purussa, Marin kertoo.

Esimerkiksi yökerhojenkin rajoituksista voitaisiin kuitenkin "toivottavasti luopua" helmikuun aikana, Marin sanoo.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) totesi, että hänellä on rajoitusten purkuun päivämääräehdotuskin.

– Olen tehnyt esityksen, että 10. päivä helmikuuta mennessä puretaan kaikki rajoitukset kulttuurilta, liikunnalta ja harrastustoiminnalta. Syy on, että tilanne on muodostunut kestämättömäksi kulttuurin ja urheilun kentälle, Kurvinen toteaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:01imgPääministeri Marin: Näitä rajoituksia halutaan purkaa.

Koronapassissa "suuria haasteita"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi koronapassin tilannetta.

– Koronapassissa on tällä hetkellä se problematiikka, että kun lainsäädäntö tehtiin, niin deltavirus oli vallalla. Nyt tavallaan maasto on muuttunut. Kun suunnistetaan, niin ajantasainen kartta on tärkeä. Nyt tavallaan kartta on vanhentunut, maasto on muuttunut. Omikron käyttäytyy eri tavalla (kuin delta), Henriksson arvioi.

– Meidän täytyy vakavasti pohtia, riittävätkö perustelut. Ovatko ne sen kaltaisia, että voidaan koronapassia pitää yllä, koska sillähän rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia. Jos virus leviää riippumatta siitä, onko rokotettu tai ei, niin silloin asia on tullut uuteen valoon, Henriksson jatkaa.

Henrikssonin mukaan koronapassissa voi olla tällä hetkellä ongelmia.

– Itse näen, että tässä on nyt aika suuria oikeudellisia haasteita.

Tehtiin korona- tai rokotepassin suhteen sitten mitä tahansa jatkossa, niin pääministeri Marinin mukaan laki on syytä saattaa toimintakuntoon.

– Johtuen siitä, että emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. On mahdollista, että tulee uusi variantti, joka aiheuttaa vakavampaa tautia useammalle. Pitäisin tärkeänä, että olisi olemassa passi työkaluna, jolla voisimme välttää vielä kovempia rajoituksia, Marin linjaa.

Marinin mukaan Suomeen tarvitaan myös uusi pandemialainsäädäntö tulevaisuuden varalta. Se tuskin kuitenkaan valmistuu tällä vaalikaudella, Marin toteaa. Hän kuitenkin toivoo, että pandemialainsäädännön kehitystyö jatkuisi myös seuraavan hallituksen aikana.

– Mihin nyt pitää kiinnittää huomiota ja tulevaisuudessa entistä enemmän, jos pandemia pitkittyy, on kansalaisten ja yhteiskunnan kestokyky. Ymmärrän hyvin, että ihmiset ovat väsyneitä ja turhautuneita, Marin toteaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:39imgMarin koronapassista: "Emme voi katsoa vain tätä hetkeä".

"Yhtenäinen tahtotila"

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kertoo uskovansa, että rajoituksia aletaan purkamaan.

– Uskon, että hallituksella on melko yhtenäinen tahtotila, että rajoituksia voidaan asteittain purkaa. Itse näen, että on tärkeää edetä asteittain, ettei päädytä tilanteeseen, jossa täytyy ottaa takapakkia, Sarkkinen sanoo.

Korona- tai rokotepassin kohtaloa Sarkkinen kommentoi kohtalaisen ympäripyöreästi.

– Tänään varmasti käydään keskustelua jatkosta, mutta itse näen, että on hyvä säilyttää lainsäädännössä erilaisia vaihtoehtoja riippumatta siitä, päätetäänkö nyt ottaa passi käyttöön vai ei, Sarkkinen sanoi.

Sarkkiselta kysyttiin Säätytalon portailla myös Kurvisen esittämästä aikataulusta eli siitä, että kulttuurin, liikunnan ja harrastustoiminnan osalta kaikki rajoitukset purettaisiin 10. päivä helmikuuta mennessä.

– En ota kantaa yksityiskohtiin, Sarkkinen totesi.

Rajoitukset eivät voi olla arkea

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) sanoo, että koronarajoituksesta ei saa tulla uusi normaali.

– Lähtökohta täytyy olla se, että rajoituksia avataan. Suomea avataan. Vihreitten näkökulma on, että kulttuuri- ja tapahtuma-alla täytyy liikkua aika nopeastikin, Kari sanoo.

– Rajoitukset ovat olleet todella raskaita suomalaisille. Tuntuu, että poikkeusaika on jatkunut ja jatkunut. Ihmiset alkavat olla väsyneitä. Tuntuu, että suomalaiset eivät enää jaksa, Kari arvioi.

Opetusministeri Li Andersson (vas.), missä tahdissa rajoituksista voidaan Suomessa luopua?

– Mielestäni kaikkein tärkeintä on, että pystytään antamaan kulttuuriaikataululle jonkinlaista selkeää näkymää. Millä askelmilla rajoituksista luovutaan ja jonkinlaista käsitystä aikataulusta, Andersson sanoo.

"Terveys edellä"

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) otti Säätytalolle esille talouden näkökulman.

– Kasvun ja työllisyyden varmistamiseksi täytyy hallitusta pystyä rajoituksia purkamaan. Totta kai terveys edellä, Haatainen arvioi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ei puhunut Säätytalolla päivämääristä, mutta vaikutti suhtautuvan ymmärtävästi kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinkoon.

– Meidän täytyy päästä tilanteeseen, jossa suomalaiset tapahtuma- ja kulttuurialan ihmiset saavat vakuutuksen siitä, että yhteiskunta ymmärtää heidän tarpeitansa ja siihen löytyy keinot, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) totesi.

Lue myös: THL:n Tervahauta ja Salminen HS:n Vieraskynä-palstalla: Yhteiskuntaa voidaan alkaa avata hallitusti

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset